Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 16. februar 2011, kl. 23.26

Reklamer på Wordpress.com blogs - som kun kan ses af nogle

Jeg fik en henvendelse fra M, som ville høre om jeg havde nogen idé om hvorfor hun kunne se reklamer på andres blogs - alle wordpress.com blogs, skulle det vise sig - når andre tilsyneladende ikke kunne.

Jeg var selvfølgeligt stolt over at hun havde så meget tiltro til at jeg kunne hjælpe - jeg fornemmede at hun følte sig lidt som drengen i The Sixth Sense: I see Google Ads - og det ville jeg jo gerne opklare. Umiddelbart lød det for mig som om hun måske var kommet til at samle noget spyware op, som i hendes browser gik ind og lagde reklamerne ind.

Men hun henviste til et blogindlæg, hvor hun altså så reklamer - og som endda handlede om, hvorvidt andre nu kunne se de reklamer. Og da jeg læste kommentarerne viste det sig, at jeg ikke behøvede søge ret meget efter forklaringen - for den havde denlangeneger allerede fundet.

Men jeg skriver lige lidt om det her - for jeg syntes udfra de google-søgninger jeg nåede at prøve, ikke det var noget der var særligt nemt at finde. Og så fandt jeg ud af lidt mere om hvem der ser reklamerne og hvem ikke.

Det ser nemlig ud til at der er 3 typer besøgende, som aldrig bliver præsenteret for reklamer; andre bliver det  - vist mere ellere mindre tilfældigt - nogengange. De 3 typer, eller grupper om man vil, er:
  1. De som bruger Firefox til at besøge bloggen
  2. De som er logget ind på en wordpress.com konto (i praksis wordpress.com brugere)
  3. De som ankom til bloggen fra en anden wordpress.com blog. (Jeg er faktisk ikke sikker på at det behøver være wordpress.com, måske gælder det også fra en selv-hosted wordpress blog.)
Dertil kan jeg tilføje, at jeg ikke synes jeg plejer at se de reklamer det drejer sig om - og sjældent opfylder en af de tre betingelser, spekulerer jeg på om min gravatar-konto - som er lidt i forbindelse med Wordpress - gør at jeg tæller som værende logget ind på en Wordpress-konto. Det tror jeg næsten. Så hvis man vil slippe for reklamerne kan man jo lave sig en gravatar - det kan der under alle omstændigheder være god grund til.

Hvis man som blog-ejer ikke ønsker reklamerne, kan man købe en no-ads upgrade - men den koster små 30$ per blog per år - og så har jeg ærligt talt svært ved at se, hvorfor man ikke istedet skulle have en selvhosted-wordpress løsning, hvor man selv har fuld kontrol - over det og meget mere. Og det kan gøres billigere.

For det skal understreges, at ovenstående kun gælder for blogs, som ligger hos Wordpress.com - altså ikke wordpress blogs man selv hoster - såkaldte wordpress.org blogs.

Er det så i orden, at Wordpress.com gør som de gør - smækker reklamer på overfor nogen besøgende?

I udgangspunktet synes jeg det er helt fint - Wordpress.com leverer en på papiret gratis ydelse, og selvfølgelig koster hostingen en blogsne. Og de skal jo have penge ind fra et eller andet.

Men jeg synes de har et problem i, at de ikke oplyser klarere om det - og af kommentarerne på Marens blog var det tydeligt, at ikke mange var klar over det. Og at de så sørger for at wordpress.com brugere ikke ser reklamerne, kan det da godt være de tænker på som en service - men det afholder jo netop blogejerne fra at vide, hvad der foregår.

Og det synes jeg er noget af et etisk problem for dem - for jeg er overbevist om, at langt de fleste wordpress.com brugere tror de har en reklamefri blog, og helst vil have det sådan. Og ihvertfald ikke har lyst til at levere indhold til AdSense.

Ikke at jeg har noget imod AdSense, Wordpress.com med videre - men der bør være rene linier.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

4 kommentarer:

M sagde ...

Tak for godt oplysende indlæg! Måske du kan oplyse mig yderligere ved at fortælle, at når nu man ser de her reklamer ik'? Knytter de sig så til det indlæg der er skrevet eller knytter de sig til læseren? Der var een i Marens kommentarer, der nævnte at de knytter sig til læseren, så man skal lige overveje hvad man normalt søger på, da dette ville kunne afsløres i reklamevalget. Er det rigtigt? Hvis, så begynder jeg at føle mig paranoid altså...

Leoparddrengen sagde ...

Et spændende spørgsmål, som må behandles lidt dybere ned blot ved et svar her. Jeg skal se om jeg kan få noget strikket sammen i aften. Det korte svar er, at de knytter sig til en blanding af læseren og indholdet - og hvis du er kommet til stedet via en søgning, knytter de sig desuden det du har søgt på.

Men svaret er en del længere end det, så vent lidt med at gå i panik :)

M sagde ...

Okay, jeg venter med at panikke...man skulle jo nødigt komme til at afsløre at man har søgt på Hansi Hinterseer og kålrabigratin!
Venter spændt på svar...:o)

Leoparddrengen sagde ...

Så - her er meget om hvad du vil vide om Google og overvågning og reklamer. Muligvis.