Leoparddrengens
Public Key

tirsdag den 20. juli 2010, kl. 00.40

Ill-Gotten Gains

BP - som gribbene kaster sig over, mens der stadig er noget at hente - bliver nu mødt af civile søgsmål, som bruger den såkaldte RICO-lovgivning. En lovgivning som oprindeligt blev indført for at komme organiseret kriminalitet til livs, men man mener altså at der er nok lighedspunkter til at man vil køre en sag på det.

Og det er om noget dårligt nyt for BPs aktionærer. Muligvis kan det i længden vise sig at blive endnu værre end Deepwater Horizon katastrofen.

For RICO lovgivningskomplekset er notorisk usjovt at blive rodet ind i. Ikke mindst da det åbner mulighed for konfiskation af midler, som bare mistænkes for at være ill-gotten gains - altså penge man er kommet til, ved at bruge snavsede metoder. Og når man først når dertil hersker der omvendt bevisbyrde - det vil sige, at BP skal kunne dokumentere og godtgøre, at deres indtjente dollars ikke er fremkommet ved bestikkelse eller lignende. (Omtalen af bogen jeg bruger som illustration forklarer alvoren meget godt & kort.)

Og det der med omvendt bevisbyrde er ikke rart - det er nemlig stort set umuligt at leve op til. Staten Florida, som har været en af de mest aktive til at benytte RICO-lovene og konfiskationsmuligheden, har da også i flere omgange været anklaget for at komme med opdigtede anklager, for at kunne konfiskere folks penge.

Anklager som aldrig rigtigt er blevet afkræftet, og da Florida er en af USAs absolut mest korrupte stater vil det nærmest overraske mig hvis det ikke skulle være tilfældet.

Og sagerne? Ja, de er netop anlagt i Louisiana og Florida. Så selvom der muligvis ikke er fugls føde på juraen i sagen (aner jeg ikke), ville jeg ryste i bukserne hvis jeg var direktør eller bestyrelsesformand i BP - eller aktionær. Og håbe på at man kan lukke sagen med et forlig hurtigst muligt - hvilket sikkert også er hvad sagsøgerne håber på - men det bliver nok dyrt. Meget dyrt.

Da Deepwater Horizon historien for alvor begyndte at køre, sagde en økonomisk ekspert meget skråsikkert at det aldrig kunne blive et problem for BP. Jeg var tilgengæld lidt skråsikker den anden vej, og var tidligt usikker på deres overlevelse. Nu er jeg mere skråsikker: jeg tror ikke BP eksisterer i den form det har i dag, om et år. Enten er det overtaget, eller solgt i småbidder - og det eneste BP der er tilbage er en tom skal, der hænger på alle lortesagerne.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: