Leoparddrengens
Public Key

mandag den 22. juni 2009, kl. 21.33

Neda


Den iranske folkelige rejsning har fået sit symbol, Neda Agha Soltan, som blev skudt ned under en af de mange demonstrationer, og udånder for åbent kamera. En film man kan finde på YouTube, men som jeg ikke har lyst til at have på her. Det virker på en eller anden måde blufærdighedskrænkende.

Men ligemeget hvordan tingene vil udvikle sig, vil hun stå tilbage som symbolet for hvad der skete - måske vil der komme andre, men hun vil ihvertfald være et af dem.

Og hvad vil der ske? Tja, man kunne jo håbe på en folkelig rejsning i Teheran og den andre større byer, der er så massiv, at præstestyret er nødt til at give reelle indrømmelser og mere frihed, for at efterkomme presset. Som så henad vejen vil føre til at der kommer et reelt demokrati, og de væltes ned fra deres elfenbenstårne.

Alternativt kunne der opstå en reel revolution. Hvad der eventuelt ville komme efter en sådan er ikke godt at vide.

Mest sandsynligt er det dog nok, at der bliver sat så massivt ind, at enhver form for tilløb til oprør bliver slået ned, for denne gang. Ikke mindst fordi præstestyret jo stadig har massiv støtte, især på landet. Men hvis det sker, har styret også spillet fallit på langt sigt. Jeg tror ikke de kan genvinde deres autoritet som værende et styre indsat af folket efter dette.

Så jeg er ret sikker på deres dage er talte, på den ene eller den anden måde. Der kan gå mange måneder, eller år. Men de er færdige på sigt. Så må man bare håbe, at den mellemliggende periode bliver så barmhjertig som mulig.

Jeg tror iøvrigt det ville kunne være fedt at rejse i et nogenlunde frit Persien/Iran. Og hvis der blev indført reel frihed, ville det blive nogle år, der får årene efter murens fald i Østeuropa til at blegne; med langt størstedelen af folket under 30 år, og iøvrigt med en masse stoffer i omløb - som pludselig får adgang til musik og dans og holden i hånd i offentlighed, med videre. Kunne være fantastisk.

Man kan jo altid drømme - problemet er så at man ikke kan gøre så meget andet i øjebliket, for det er jo ikke til at finde ud af hvad der reelt sker.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: