Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 15. januar 2009, kl. 20.36

Liv på Mars 2

Ok, opfølgning - pressemøde er stadig igang, men kan ikke rigtig koncentrere mig om det mere.

Men her er highlights, som jeg har forstået:

Man har via spektroskopi fra jorden (mars-roverne er altså ikke involveret i denne omgang) fundet metan i visse områder af Mars, som veksler med årstiderne.

Almindelig visdom siger at der er 2 muligheder for hvorfra dette metan kan komme: enten fra geologisk (vulkansk) aktivitet, af vand der møder svovl etc i Mars' indre, eller som biprodukt af mikroorganismer (herhjemme kender vi for tiden bedst metan som koprutter, der fører til global opvarmning).

Man kan ikke sige hvad det er - hvis det skulle være vulkansk mangler der dog nogle andre stoffer man også ville regne med at støde på; på den anden side mangler der også nogle ting ifht hvis det skulle være en form for liv.

Man ved heller ikke hvornår det er sket - man ved at metanen bliver udledt konstant i øjeblikket, og skiftende med årstiderne, men det kan være metan dannet for længe siden, som har ligger indlejret i is, og bliver frigivet ved smeltning - eller det kan være at det bliver dannet i øjeblikket. Det vil man prøve at kigge på isotoper (dvs Kulstof-14 tests og lignende) for at finde ud af.

Det var vist hovedpunkterne i selve opdagelserne - mødet gik videre med at tale om planer for fremtiden, og sonder osv - og prøvede selvfølgeligt at få et klart svar på om det var af geo- eller biologisk oprindelse - men det blev ikke givet.

Så nogle klare svar var der ikke - men ligemeget hvad årsagen er, er det sgu interesant. Alene det at taler om de her reaktioner mellem vand og noget andet som en selvfølgelighed er da lidt specielt - det er ikke mange år siden den generelle mening var, at der ikke var vand på Mars.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: