Leoparddrengens
Public Key

fredag den 18. januar 2013, kl. 16.50

Og hvordan er den så, Kindle Paperwhite

Som jeg beskrev for et par dage siden, fandt jeg endelig ud af hvordan jeg skulle få en Kindle Paperwhite til Danmark fra Amazon i USA.

Og nu har jeg så haft et par dage at hygge mig med den - så her mine første indtryk i en mini Paperwhite anmeldelse. Jeg har allerede omtalt mit forhold til min tidligere Kindle, så her vil blive fokuseret på de nye features. (Nye features for mig - brugere af Kindle Touch vil allerede kende til dele af dem.)

Lyset
Den mest bemærkelsesværdige feature i forhold til tidligere, er at Paperwhiten har indbygget lys. Det er dog vigtigt at understrege at det stadig er eInk der benyttes, denne teknologi hvor blækket former sig på pairet når man bladrer, som giver indtryk af at man læser en bog. Men som ikke er helt så kontrastrig som en rigtig side trykt på papir, hvorfor man har skulle have gode lysforhold for at læse.

Nu er de gode lysforhold så indbygget i aggregatet. Vel at mærke er der ikke tale om baggrundsbelysning, som på en telefon eller tablet, men forgrundsbelysning.

Det er gjort ved at nogle små lysdioder lyser ind i mikroskopiske kanaler i bunden af dækglasset, hvorigennem det så spredes ud og oplyser hele overfladen på magisk vis - i et lidt spøgelsesagtigt gråblåt skær. Ganske fantastisk!

Hvilket effekten også er - i og med lyset altid er der, kan man læse i alle vinkler og stillinger - hvor man før - også med en almindelig bog - altid har skulle indrette sig efter lysforholdende, er dette en helt ny frihed. Som man sikkert ikke engang anede man savnede.

Man behøver så ikke bruge lyset - man kan bare slukke det helt, så fungerer den som en tidligere generations Kindle, uden lys. Men jeg må tilstå, at når jeg slukker lyset, er det lidt som om der forsvinder noget magi.

Man behøver heller ikke være bange for at bruge det - Amazon påstår, at selv med konstant gang i lyset holder Paperwhiten dobbelt så langt på en opladning, som den tidligere version - som i forvejen ikke var nogen strømsluger, og holdt 2-4 uger på en opladning.

Lyset kan udover altså at være helt slukket, justeres i 24 niveauer af lysstyrke, så det skulle være muligt at finde lige den styrke som passer bedst i situationen.

Det er dog ikke helt perfekt, lyset. Nederst i skærmen, hvor lyset strømmer ind i glasset, er fire lidt dunkle områder - områder lyset ikke kan nå, fordi det ikke er spredt helt ud endnu. Det skal man være klar over - jeg har set enkelte anmeldere som mente at hele deres oplevelse blev ødelagt af disse områder, og som nærmest lød til at blive søsyge af dem.

Det lyder lidt mimoseagtigt på mig - jeg synes nærmest de er hyggelige, fordi det dog giver Paperwhiten et lidt organisk skær, midt i perfektionen - og det er altså ikke store områder der er tale om. Det er sikkert noget ingeniørerne vil have fundet ud af at slippe for i fremtidige versioner, men indtil videre vælger jeg at kunne lide dem.

Touch
Den anden store nyhed for mig, er at interfacet nu foregår via touch direkte på skærmen, og ikke som i min tidligere med små knapper foran, samt på siderne til at bladre med.

Jeg syntes egentligt før det fungerede udmærket med knapperne, men det kunne godt virke lidt underligt når man iøvrigt brugte telefon med touch hele dagen, så at skulle omstille sig.

Og - det er også en klar forbedring. Alting fungerer mere intuitivt, og hvis man tager mange notater er touch keyboardet uendeligt meget enklere end det virtuelle oija-bræt man før var udstyret med. Det gør jeg så ikke, jeg bruger stort set kun tastatur til at indtaste kode på wifi-netværk, men alene der var det en lettelse.

Og jeg har opdaget, hvor varsom jeg er når jeg holder min Paperwhite - fordi jeg er bange for at komme til at skifte side ved ved et uheld at komme til at trykke på en af knapperne. Det behøver jeg så ikke være nu, og derfor opdager jeg det.

Den indbyggede ordbog får også et boost, da man nu kan slå et ord op blot ved at holde fingeren på ordet et par sekunder - det er ganske nice.

Udformning
Min gamle Kindle var ret hård, på grænsen til at være skarp i kanterne. Der er denne her blødere, en anelse gummiagtig, og mørkere. Og altså uden knapper af nogen form, udover tænd/sluk knappen i bunden, ved siden af USB-strømstikket.

Og - ja, jeg føler mig en smule utro i forhold til den gamle udgave - men jeg kan altså rigtigt godt lide følelsen af den nye.

Andre nyheder
Før var der en bjælke nederst, som viste en procentvise fremrykken i en bog, og med markering af hvor der var kapitler. Den er væk nu, og det vises kun et overordnet procenttal på hele bogen. Den kan jeg godt lidt savne. Tilgengæld lærer Paperwhiten din læsehastighed at kende, og kan give et bud på hvor lang tid du har tilbage af det nuværende kapitel, og af hele bogen.

Jeg ved ikke om det er fordi jeg har en gennemsnitlig læsehastighed, men den har ihvertfald været meget hurtig til at ramme meget korrekt på hvor lang tid jeg ville være om noget - har den sagt 31 minutter, har det måske vist sig at være 29.

Det lyder som en gimmick, men det er faktisk særdeles nyttigt hvis man vil vide om man skal finde et sted at stoppe eller lægge sig til at sove (eller hvad man nu gør når man ikke læser).

Så er der kommet noget, de kalder X-Ray. Hvor man kan få mere overblik over personerne der er med i bogen - hvem de er, hvor de optræder. En feature jeg ikke har leget så meget med endnu, men det ser ud til at kunne være særdeles nyttigt.

Og så er home-screenen blevet væsentligt mere grafisk - man ser nu forsiderne på bøgerne istedet for blot en listning af titler, og der er mere direkte interface til ens bibliotek i skyen.

Og, ja, flere fonte at vælge imellem er der også.

[Opdatering:] Og så har jeg fundet ud af, at Kindlen også kan oversætte, for eksempel fra engelsk til dansk.

Konklusion
Jeg har sgu lidt svært ved at få armene ned. Hvor jeg med den tidligere version nok lige var tippet over til faktisk helst at ville have mine bøger på Kindle, er der med denne ingen tvivl - medmindre formater eller lignende forhindrer det, er det som eBøger jeg vil have tingene, for jeg har mit lille, magiske aggregat at læse det på.

Åhjo, jeg er sgu lidt nyforelsket.

[Opdatering:] Man kan så iøvrigt nu købe Kindle Paperwhite direkte fra Amazon til Danmark, så man ikke behøver krumspring som ShopUSA, som jeg måtte igennem.

[Opdatering:] Og der er annonceret ny version - læs om de nye features i Kindle Paperwhite version 2 her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

14 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hejsa

Lækkert med en anmeldelse af Kindle Whitepaper, overvejer at erhverve mig en. Er det muligt at læse PDF'dokumenter på den? Altså PDF'er man downloader som f.eks. manualer osv.

Hvordan er indholdet af danske bøger på Kindle?

Leoparddrengen sagde ...

Ja, det er muligt at læse PDF'er på den, og det er ret enkelt at få dem over. Desværre fungerer det ikke særligt godt, synes jeg, da det er noget med at zoome ind og ud og flytte rundt - PDF-formatet lader sig ikke sådan ombryde.

Så det er ikke noget jeg vil råde til at købe den for - men muligheden er der. (Jeg skal så også sige, jeg tror ikke jeg har prøvet PDF på min Paperwhite, kun min tidligere Kindle, men tror ret sikkert det er det samme.)

Hvad angår danske eBøger til Kindle er udvalget på den ene side ret tyndt, og på den anden side enormt.

Forstået på den måde, at de færreste danske eBøger forhandles af Amazon, eller udkommer i Kindle's format - en del eBoghandlere sælger dem dog i det - men med det gratis program calibre er det ingen sag at konvertere ePub-formatet (som er det gængse) til Kindle, og samtidig få bogen overført.

Nu jeg tænker over det, er det også meget muligt man med calibre kan gøre PDF'er mere Kindle-venlige, men det har jeg aldrig prøvet.

Martin sagde ...

Hej,

Tak for anmeldelsen.

Jeg har længe overvejet at købe en Kindle og vil gerne høre dine betragtninger:

Min læsning foregår nærmest permanent med en iPhone ved siden af til opslag af ord, personer, begivenheder osv. Det ville være optimalt, hvis den mulighed var integreret i Kindle. Er den det?

Hvordan foregår det, når du skal have en ny bog?

Hvordan laver man markeringer, "æselører" og den slags?

Mvh
Martin

Leoparddrengen sagde ...

Hvad angår opslag:

Der er indbygget dictionary (engelsk + nogle andre sprog, ikke dansk), som fungerer rigtig storartet. Ellers er der også en (experimental) browser, men det er begrænset hvor godt den fungerer. Men til Wikipedia og lignende opslag burde den nok kunne bruges.

Jeg tror dog personligt jeg ville foretrække at bruge en smartphone ved siden af - så behøver man heller ikke forlade sit sted i bogen, om man så må sige.

Når man køber en bog, kommer det lidt an på om den købes på Amazon. Gør den det, siger du bare den skal sendes til din Kindle, og så har du den meget kort efter, klar til læsning.

Fra et andet sted en Amazon for du den sandsynligvis som download eller via email, og den er så sikkert i ePub format.

Så bruger du (som også nævnt i svar ovenfor) programmet calibre til at konvertere bogen, og du kan samtidigt få den sendt til din Kindle.

Eller hvis du selv har en bog i Kindle-format, kan du bare sende den til en email adresse du får hos Amazon, så kommer den også over i dit lager i Amazons cloud.

Det er nemlig sådan, at dine bøger ikke bare ligger på Kindlen, men også hos Amazon - så hvis du sletter fra devicet, eller køber ny, kan du altid hente dem derfra. Også ting der ikke er købt hos Amazon.

Du kan også overføre dkoumenter/bøger direkte fra computer via USB, men det er faktisk den mest besværlige måde.

Notater og bogmærker er selvfølgeligt muligt. Med min gamle Kindle var det ret besværligt, fordi der ikke var tastatur, men med Touch/Paperwhite er det meget enkelt. Der er endog også mulighed for at se hvad andre på nettet har syntes skulle markeres - det er dog en feature jeg personligt slags slog fra - jeg hader notater i mine bøger :)

Jeg fandt en video der viser det i funktion - lettere end at forklare (og jeg bruger det aldrig selv).

Håber det besvarede din spørgsmål :)

Martin sagde ...

Mange tak for svar!

Anonym sagde ...

Hej,

Kan det slet ikke lade sig gøre at få en engelsk - dansk ordbog til min nye kindle whitepaper?

HilsenUrsula

Leoparddrengen sagde ...

@Ursula -

Jeg tror det desværre ikke - men jeg er ikke sikker.

Det kræver at nogen har lavet en sådan ordbog i det rette elektroniske format - og jeg kan ikke finde nogen tegn på at der er nogen der har lavet en engelsk -> dansk ordbog med mere end ganske få basale ord, som er offentligt tilgængelige (der er generelt bedre muligheder til engelsk end fra engelsk).

Jeg tror simpelthen ikke behovet har været så stort, at der er nogen der har følt de har villet give sig i kast med det. (Personligt har jeg også siden jeg fik min første engelsksprogede dictionary foretrukket at bruge det til ord jeg ikke kendte, da jeg følte jeg lærte mest af det.)

Så kan man købe en ordbog elektronisk, f. eks. kan jeg se at Gyldendals Røde findes på CD-ROM (oldschool)til en masse penge, men om det overhovedet kan konverteres til Kindle-format ved jeg ikke.

Men du kan jo prøve at kontakte dem og høre - om ikke andet ville det da være ret smart hvis de lavede en Kindle-kompatibel udgave man kunne købe.

Jeg prøver at forhøre mig lidt, men jeg tror altså ikke umiddelbart der findes nogen. Beklager.

Anonym sagde ...

Tusind tak for dit hurtige svar, og ja, jeg vil indtage samme holdning som dig, men fantastisk hvis man en dag kan få en dansk udgave.

BH

Ursula

Anonym sagde ...

Hey, jo det kan faktisk godt lade sig :

hvis man har et ord på engelsk, trykker på det så "Oxford Dictionary of English" popper op og giver en forklaring, men også mulighed for at trykke på "more", hvor man så igen trykker på "Translation" og vupti så har man ordet på dansk :-)

Hilsen Ursula

Leoparddrengen sagde ...

Fantastisk!

Tak for tippet - og godt fundet. Jeg tror ikke mange kender til den funktion. Jeg gjorde ihvertfald ikke, og jeg fandt ikke noget om det på min søgning.

Så jeg tror jeg vil lave et blogindlæg om det, så andre måske får mulighed for at finde det - har du et link til en blog eller andet jeg eventuelt kan kreditere dig med? :)

Der er iøvrigt også andre interessante funktioner under den "more" knap - jeg var for eksempel heller ikke klar over der var direkte adgang til wikipedia.

Thumbs up!, ihvertfald :)

Anonym sagde ...

Hej Leo,

Det var en god nabo til mig, som tippede mig flg. link:

http://www.dummies.com/how-to/content/how-to-use-the-dictionary-on-your-kindle-paperwhit.html

Leoparddrengen sagde ...

@Ursula (og Martin, det berører også dit tidligere spørgsmål, hvis du stadig læser med):

Har nu lavet om oversættelse og wikipediamulighederne.

Mathilde sagde ...

Jeg ved ikke, om du ved noget om det, men jeg overvejer at købe en Paperwhite. Jeg er dog lidt i et dilemma, skal man bruge de ekstra penge på at få den med 3G eller er det ligemeget? Det er ikke muligt at hente bøger uden, vel? Men er det nødvendigt at skulle hente bøger, når man er uden en wifi forbindelse? :)

Leoparddrengen sagde ...

Hej Mathilde -

Jeg må sige, medmindre man har meget specielle behov, så synes jeg 3G er spild af penge.

Som regel er Wifi helt fint og nok. Og er man et sted hvor man har brug for det, men ikke har wifi-mulighed, kan man - såfremt der er mobildækning - sætte en smartphone op til at være Wifi-router, så man bruger dens data. (det skal jeg næsten lave et særskilt indlæg om en gang).

Jeg kan kun rigtigt se behov for det, hvis man rejser virkeligt meget i lande hvor man ikke kan få data til sin mobil - og ikke kan planlægge hvilke bøger man får lyst til undervejs, inden man rejser.

Der er muligvis andre grunde, men jeg kan ikke rigtigt se dem. Jo, en på twitter nævnte "følelsen af frihed", og det er selvfølgeligt sandt - men er det pengene værd?