Leoparddrengens
Public Key

mandag den 13. august 2012, kl. 18.30

Om min Kindle

Nu er det efterhånden lidt over et halvt år siden jeg fik en Kindle (i standard-udgaven), og jeg tænker det må være tid at dele mine erfaringer - ikke mindst da jeg jo nu selv er begyndt at skrive ebøger. Det er så også ret ofte at spørgsmål om Kindle dukker op på twitter, så det vil også være fint lige at have samlet mine meninger ét sted.

Inden jeg først prøvede en Kindle var jeg ret skeptisk, for om noget af fornøjelsen ved boglæsning ville forsvinde. Følelsen af papir mellem hænderne, lugten af en ny bog, endda de irriterende tryksværte-smudsede fingre kunne man vel risikere at komme til at savne.

Og det jeg var mest med af at miste: at der kun er én side, ingen højre/venstresider, og reelt ingen placering af tekst på en side. For det har altid hjulpet mig, hvis jeg har skulle finde et sted i en bog igen, at jeg har kunnet huske hvor på en side det stod, og om det var højre eller venstre.

Efter et halvt år, hvor jeg har læst mere end jeg har gjort længe, og der kun har været enkelte fysiske bøger imellem, må jeg sige: jeg savner det ikke. Intet af det.

Til gengæld har jeg så kunnet glæde mig over, at alle de bøger der er til rådighed, med sekunders varsel: en mængde amerikanske klassikere, som Amazon giver gratis væk, og så selvfølgeligt alle de bøger Amazon iøvrigt sælger: alt sammen et klik væk, og ganske få sekunders download så længe man er på et Wifi-netværk. Ikke noget med at tænke på forsendelse eller told.

Og man er ikke begrænset til Amazon, eller amerikanske bøger. Ganske vist bruger Amazon sit eget format, hvor stort set alle andre bruger ePub - men ePub kan let konverteres og flyttes til Kindle'n med gratis-programmet calibre.

Det eneste punkt hvor der kan være et problem i forhold til det danske marked, såvidt jeg er orienteret, er eReolen, de danske bibliotekers elektroniske system; fordi dette kopi-sikrer bøgerne. Men det skulle være let at omgå - og det ser jeg ikke noget odiøst i at gøre, sålænge man 1) ikke kopierer og giver til andre, 2) ikke beholder den åbnede kopi efter at lånetiden er udløbet.

Hvorfor så vælge en Kindle i forhold til tablets for eksempel, de er jo også blevet meget populære at læse bøger på?

Jeg kan nævne adskillige grunde:

  1. En Kindle bruger stort set ingen strøm - den holder snildt 3-4 uger på en opladning. Det oplever du ikke med en tablet!
  2. Der er ingen baggrundbelysning fra en Kindle - det kræver lys fra omgivelserne. Det giver en fornemmelse meget mere som at læse en bog, og er mindre anstrengende for øjnene vil jeg påstå.
  3. At der ikke er baggrundslys betyder også at man kan have den med i solen - faktisk er den helt suveræn der. Der kan en tablet som regel slet ikke læses, og hvis den kan må man holde den i skøre vinkler og sidde med kroppen i underlige stillinger for at undgå genskær.
  4. Den er let. Den er faktisk lettere og tyndere en stort set alle paperbacks - så den er mere komfortabel at ligge med end tablets, som simpelthen er mere klodsede.
Er der så ingen ulemper? Jo - for det første kan en Kindle kun bruges til én ting - at læse bøger (der er ganske vist en browser indbygget, men den vil man næppe bruge som browser, højst via links ud). En tablet kan jo meget andet.

Det med baggrundslyset ser jeg generelt som en fordel - men det er klart at det så kræver noget lys, hvor en tablet kan læses i buldermørke, hvis man vil. (Faktisk kræver en Kindle noget mere lys end en gammeldags bog, fordi der ikke kan opnåes ligeså høj kontrast. Men det gør så igen at den er bedre i sol.)

Og så er en Kindle sort/hvid, hvor tablets jo arbejder i farver. Så bøger med farvede illustrationer (og tildels illustrationer i det hele taget) er ikke gode på Kindle, ligesom formatet - størrelse - også sætter nogle naturlige begrænsninger.

Men til ren tekst er Kindle suveræn.

Hvad så i forhold til andre dedikerede ebogslæsere? Her må jeg blive svar skyldig - jeg ved Sony har lavet nogle, og Barnes & Noble har en Nook. Og de er sikkert ganske udmærkede - jeg kender bare kun min Kindle. Men jeg vil bestemt opfordre til at undersøge markedet - jeg forstår udmærket hvis man ikke har lyst til at føle sig for bundet op til Amazon.

Hvilken version af Kindle'n skal man så købe? Jeg har som sagt en standard version, hvor man bladrer på nogle små elegante knapper i siderne. Jeg overvejede en Touch, men da jeg købte havde den den begrænsning at den kun virkede i portrait, altså "lodret", format, hvor man kan vende standarden som man vil. Og det syntes jeg var en mangel.

Det er imidlertid blevet fixet med nogle opdateringer, har jeg hørt, så i dag ville jeg muligvis gå efter en Touch - man bliver jo tilvænnet fra sin brug af telefoner m.m, så det er nok det der føles mest naturligt i dag.

Tilgengæld ser jeg intet behov for 3G (altså at den kan tilsuttes via mobilnettet, og ikke kun Wifi). For mit vedkommende er det ihvertfald ikke nødvendigt at kunne være på med Kindle'n overalt - de fleste steder kan man finde Wifi, og skal man steder hen uden, kan man have læsestof til flere års forbrug på en Kindle med hjemmefra.

Ligeledes findes der en udgave med tastatur, men igen, medmindre man virkeligt skriver mange noter, har jeg svært ved at se formålet.

Så jeg anbefaler standard eller touch modellen - og altså endelig ikke Kindle Fire! Den kan man købe hvis man har brug for en tablet - for det er det den er - men som eBogslæser har den alle de samme problemer som andre tablets.

Man skal iøvrigt være klar over at al Kindle handel - ihvertfald indtil videre - foregår gennem Amazon.com, altså USA, ikke gennem England. Jeg ved ikke præcist hvorfor de har fordelt markedet sådan - men Kindle'n kommer hurtigt, Amazon bruger UPS til forsendelsen, så der går ikke mere end et par hverdage før man har den; og told er betalt forud, så den strander ikke på et Postdanmark-lager...

OG når du så har fået din Kindle - så sørg lige for at købe Til almeen Dannelse, ikk'? (Til Kindle er det Mobi-udgaven du skal bruge, til alt andet ePub.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

1 kommentarer:

karmel sagde ...

Enig i det meste, dog ville jeg anbefale 3G hvis man rejser meget. Rart at kunne downloade uden wifi.