Leoparddrengens
Public Key

onsdag den 12. august 2009, kl. 19.54

Lilla eller Violet

En ting der nogle gange kan undre eller forvirre mig er brugen af ordene lilla og violet i forhold til diverse farver. Men jeg skal gerne indrømme, at jeg langtfra er ekspert i farver.

Violet mener jeg imidlertid må være den af de to farver som er mest blå i det, i det den og ultraviolet ligger med den højeste frekvens/laveste båndbredde i spektret. Og lilla burde så være den af de to farver der er den mest rødlige af dem.

Men i daglig tale synes jeg det forholder sig omvendt - der er lilla den med mest blå, og violet bruges om en mere rødlig nuance? For eksempel synes jeg den "mode-lilla" der herskede i vinteren/foråret var meget blålig (selvom der selvfølgelig også blev brugt varianter, og mere rødligere), og egentlig burde have været betegnet "mode-violet".

Men det er jo nok noget det er svært at blive enige om, i sær da det også har noget med et clash mellem sprog og videnskabelige definitioner at gøre, mixet med at det er svært sprogligt at beskrive farver.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

4 kommentarer:

kyllyan sagde ...

aaah, der har vi det noget nemmere paa italiensk. Farvenavnene kommer nemlig fra blomsternavnene. Farvenavnet violet (it. viola) kommer fra blomsten viol og er dèn her farveskala: http://images.google.it/images?hl=en&q=viola+fiore&um=1&ie=UTF-8&ei=cWOGSuGPNZ2CnQOL2_TZBA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1.
Farvenavnet lilla kommer fra blomsten af samme navn lillà, som paa dansk er syren. http://images.google.it/images?hl=en&q=lilla+fiore&um=1&ie=UTF-8&ei=4WOGSuTdDoqD_AaC95WbBw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4

Nemt ikk =)?

Leoparddrengen sagde ...

Mjoo... det er jo klart som blæk. Jeg synes dog den der viol snyder lidt, og godt kan kamme over i en lillà?

Især den der Viola Tricolor - hvad pokker er det nu for noget? Nu troede vi lige vi havde det hele på plads, og så er det pludselig 3 farver?

kyllyan sagde ...

nej det er faktisk ikke saa klart. Nemmere paa italiensk (nemmere at google det ja =)). Saa maa man vist bare tage sig og bruge den kunstneriske frihed=). Eller kombinere farvenavnene for at vaere paa den sikre side... violilla eller lillalet anyone?

Leoparddrengen sagde ...

Er med på violilla, lyder som god idé. Men lillalet lyder som et pseudo-slankeprodukt, så den er bandlyst! :)

Hvorfor er violiner iøvrigt ikke violette? Det ville da give mening - og så ville det iøvrigt også pynte på symfoniorkestret. Hvorfor tænkte du ikke på det, Stradivarius?