Leoparddrengens
Public Key

tirsdag den 30. september 2014, kl. 13.14

Ro på!

Jeg havde været lidt fraværende nogle dage - og da jeg så i går vendte min opmærksomhed fuldt tilbage på twitter, var det fyldt med tweets om et eller andet Ello.

Åbenbart måtte det have været igang nogle dage, for jeg kunne ikke rigtigt se nogen forklaring på hvad det handlede om, udover at det tit handlede om noget med invitationer.

Så, for at finde en forklaring, kiggede jeg på wikipedia-opslaget om Ello: Der er åbenbart tale om socialt medie, læste jeg, som ganske vist ikke er helt nyt, men som pludseligt er blevet populært på grund af endnu en af Facebooks ulidelige politiker har ramt folk; her er det startet med at være drags der på Ello kunne få lov at bruge derees alter ego'er, hvilket Facebook ikke giver dem lov til. Og så er det gået viralt derfra. Don't mess with the San Fransisco LGBTX.

I det hele taget er Ello meget i modsætning til Facebook: ingen reklamer, ingen salg af info om dig, og ingen bornerthed. Det eneste de ikke vil have er hate speech. Og hvis du ikke vil have de tracker dig (anonymt og for egen statistik) er der opt-out på det.

Det lød jo altsammen herligt; og da jeg meget gerne ser nogen gøre noget ved Facebooks altoverskyggende dominans, ville jeg meget gerne se nærmere på det & støtte det med en bruger mere. Selvom jeg ikke rigtigt havde nogen idé om hvad jeg skulle bruge det til.

Så jeg fik tiltusket mig en invitation fra @palnatokeEllo kræver invitation, som man dog også kan bede om på sitet, så ved man bare ikke hvor lang tid der går inden man får. (Ellers for man som ny bruger 5 invitationer man kan dele ud af.)

Og havde kort efter en profil der - dog allerede med lidt tekniske problemer i starten, der krævede jeg lukkede browservindue og startede forfra.

Og så befandt jeg mig ellers i et meget hvidt ingenmandsland, med en enkel velkomsthilsen, og et meget puritansk design. Der kan man let være endnu mere lost end et æg på twitter (og det er da også her meget nødvendigt hurtigt at få lagt et-eller-andet profilbillede på, ellers er man blot en anonym spøgelses-cirkel).

Et WTF nede i venstre hjørne leder til lidt oplysninger om Ello, både om deres ikke-reklame, ikke-udnyttelse tanker, og rent tekniske oplysninger - samt kommende features.

For Ello er rigtigt meget i beta; og ærligt talt kan man ikke ret meget endnu. Og det er egentligt lidt humlen med det her indlæg, og grunden til overskriften: Ro på!

For det er slet ikke klar til at blive hypet; efter min mening har det klart potentiale; men i øjeblikket er det ikke meget andet end twitter, uden begrænsningen på 140 & med mulighed for lidt mere tekst-dekoration; men til gengæld også uden muligheden for at gå på tværs i indlæg. Og uden mulighed for hvad der svarer til retweets og rigtigt mange andre ting.

Og skal man finde nye at følge må man gå ind på andres follower-lister; deres discover-funktion lader en del tilbage at ønske.

Så, jeg tror, at langt de fleste der hopper på nu, meget hurtigt vil blive skræmt væk; hvilket muligvis kan ende med at give bagslag, i form af dårligt ry. Hvilket jeg synes ville være forfærdeligt synd, jeg ville virkeligt ønske noget ordentligt kunne komme istedet for Facebooks dårligt programmerede, ildelugtende mødding af et netværk.

Men det er for tidligt for Ello endnu - så medmindre du er typen der absolut må være blandt de første, eller er teknisk interesseret og gerne vil se beta'en tage form, så vil jeg opfordre til at slå koldt vand i blodet.

Jeg tror dog jeg har fundet ud af hvad jeg vil bruge Ello til, for nu: til de tilfælde hvor 140 karakterer bare ikke er nok, men vor et blog-indlæg er for meget (eller for tungt) - der tror jeg det vil fungere fint, og med link både frem og tilbage kan diskussion fortsættes på twitter og Ello.

Men skal man for alvor bruge det, tror jeg der skal gå mindst 3-6 måneder så det hele er lidt mindre betaagtigt, og nogle af de vigtigste funktionaliteter er på plads.

I mellemtiden syntes jeg da så man skal overveje at planlægge sin exit fra Facebook - det kan være svært nok at komme ud. På Ello er det en anden sag; her ligger en knap hvor man kan lukke sin profil. Og hvis man gør det kan den ikke genskabes på nogen måde, advarer de. Det er betryggende!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: