Leoparddrengens
Public Key

tirsdag den 12. marts 2013, kl. 09.42

Fuck jer, Oracle

Omkring 1997 gjorde jeg mine første erfaringer med Java, det som dengang var et nyt programmeringssprog med et nyt koncept rettet mod internettet: det skulle kunne afvikles på alle computere, uden at man som programmør behøvede lave særudgaver, og det skulle kunne afvikles direkte i browseren.

Og jeg kunne lide sproget - ikke så hardcore som C++, som ellers var mit foretrukne dengang, men man slap så for at tænke over en masse detaljer. Og for en netværks-analfabet som mig, var det interessant at man fik en masse stuff omhandlende nettet med som del af sproget.

Så jeg var ret positiv i forhold til Java. Og selvom det egentligt rent praktisk har været begrænset hvor meget jeg har lavet i sproget, har jeg fortsat haft sympati for det.

Men sprogets anvendelse i browsere viste sig ikke at blive stor - dets tænkte rolle blev i stedet overtaget af det teknisk meget anderledes JavaScript, som på trods af navnet er noget helt andet.

Og Sun, som var de oprindelige udviklere af Java (og en masse andet), kunne ikke få deres forretningsmodel til at køre, og blev overtaget af Oracle.

Et firma som er kendt for at lave middelmådige produkter, men på en eller anden måde at tjene styrtende på det.

Og medmindre man roder med mods til Minecraft, eller skriver android-apps, eller på anden måde arbejder professionelt med Java, er det de færreste brugere rundt om i verden, der i dag egentlig har meget brug for Java.

Man hører da også mest om det, når der med tilsyneladende kortere og kortere mellemrum dukker fatale sikkerhedhuller op i Java. Huller, der gør det farligt at besøge websteder - hvis man altså har slået Java til.

Og vigtigst - huller, der kræver at man opdaterer sin java. Med det samme. Ellers risikerer du hvad som helst. Og du er stadig ikke sikker - for kun halvdelen af hullet er lukket - men bare rolig, om 14 dage kommer der en ny haste-update, og når den er inde, så er du sikker. Indtil næste gang.

Det er så hvad det er. Og levede vi ikke i NemID Danmark kunne vi sådan set være ligeglade. Men på grund af dette fejldesignede systems mystiske valg af Java som vejen til banken og offentlige myndigheder, er vi i Danmark tvunget til rent faktisk at opdatere vores Java-versioner, og ikke bare slå Java fra overalt. En situation der får folk rundt om i verden til at ryste på hovedet i undren over vores dumhed, når de hører om det.

Og så er det - ved denne faste, rituelle opdatering, at jeg gang på gang pisses af af Oracle. For her har de fundet en måde at tjene penge. En måde som er rent bondefangeri, men som gør at de kan tjene flere penge, des flere latterlige sikkerhedshuller med livsnødvendige efterfølgende opdateringer de formår at lave.

For når man er næsten færdig med sin Java-installation mødes man af denne popup:


Hvor Oracle anbefaler, at man sammen med sin fucking opdatering installerer en latterlig toolbar fra Ask.com  - samt gør Ask til ens default søgemaskine.

Vel at mærke - og det er det rigtigt slemme - med et flueben markeret, så man aktivt skal fravælge at få den ind.

Hvis man er rimeligt velbevandret i computere er dette ikke det store problem - så opdager man den slags, og fravælger den, og så er det ikke værre. Man bliver bare lidt irriteret.

Men jeg kender rigtigt mange, som ikke er de store lys hvad angår hvordan en computer virker. Og som kun kan foretage installationer ved at klikke Next, Next, Next.

Som så ender med en latterlig toolbar, og værst af alt, en default søgeside, som er noget lort. Og begge dele er møgbesværlige at komme af med, det er faktisk svært at skelne fra en virus. Det ved jeg, for det er mig, der ender med at skulle fjerne det lort fra venner og families computere.

Så fuck jer Oracle. I har endnu engang fundet en smart måde, hvor I kan tjene flere penge hvis I laver lort - for I får jo naturligvis nogle håndører hvergang I får snydt en Ask-søgemaskine ind på en computer. Og Ask, de tjener så penge på annoncerne på de søgninger folk pludselig tvinges til at udføre gennem deres uønskede søgeside. Og des mere lort i laver, des mere tjener i. For der er slevfølgeligt hvergang nogen som ikke får klikket sig fri.

I skulle krafteddeme skamme jer. Og miste retten til at udgive ting på nettet.

Men hvad der pisser mig allermest af, er at I har formået at gøre, at det Java jeg engang havde stor sympati for, i dag hænger mig ud af halsen.

Jeg kan kun anbefale, at man har så lidt med jer at gøre som muligt.

(Opdatering, 8/4: Jeg har nu skrevet en henvendelse om Oracles java-bondefangeri til Forbrugerombudsmanden.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

4 kommentarer:

Uden Relevans sagde ...

At vi valgte NemID og Java er et mysterium.

At Ask stadig lever må tilskreves alle de mennesker du skriver om, der ikke kan slå det fra.

Det er at slå plat på digital literacy.

Jens Vestergaard sagde ...

Kan kun være enig og i øvrigt tilføje denne her lille krølle: http://t-sql.dk/?p=692, der illustrerer graden af skruppelløshed fint

Leoparddrengen sagde ...

Tak for tilføjelsen. Skammeligt!

Leoparddrengen sagde ...

Jeg har nu også skrevet henvendelse til Forbrugerombudsmanden - den kan læses her.