Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 16. februar 2013, kl. 02.00

Asteroide rammer Kåre Quist

Det var en dramatisk dag i går. Lige efter TV Avisen kunne berette om Hårby-slagteren som havde solgt hestekød under navnet Pizza-Hak (ganske vist deklareret som hestekød, men alligevel er det jo forkasteligt kunne vi forstå på indslaget - ord som skandale blev brugt), kunne Kåre Quist fortsætte med mere dramatik.

En asteroide! Og nej, vi taler ikke om den der sølle knoldesparker der eksploderede over Ural og sendte 1.100 tømmermandsramte russere på hospitaler efter finsprit. Nej vi taler om en 130.000 tons tung satan, som passerede jorden ligeved og næsten, blot 27.000 km fra jorden.

En grafik ledsagede indslaget om DA14 - og det så da godt nok uhyggeligt ud. Tæt ved vor elskede klode passerede den, over Indonesien - det var da nærmest et mirakel at der ikke kom et fly eller Felix Baumgartner i vejen for den.
Asteroiden hvor TVA mente den gjorde sig bedst
Nu er der der ved det, at den grafik ikke er ganske korrekt. 27.000 km er ret meget. Faktisk er det så meget at grafikken ville gøre historien ret uinteressant for de fleste. Så ud fra den tilgang kan man måske godt forstå at de i redaktionen tænkte, at det var vigtigere med noget visuelt fængende end de faktiske forhold.

Jeg vil nu alligevel lige prøve at anskueliggøre lidt hvad grafikken faktisk burde have vist.

For Jorden er i omkreds 40.000 km (en anelse mere over ækvator, men det er detaljer). Det betyder at tværsnittet af jorden over ækvator, altså midt over, er små 13.000 km. Hvilket igen vil sige, at asteroiden passerede i en afstand der er cirka det dobbelte af kloden på billedet:
Her en asteroide tilføjet på rette plads - midt i Kåre
Eller med andre ord - cirka midt i solar plexus på Kåre Quist. Jo, det kunne såmænd nok være en god historie, hvis det faktisk skete, men næppe en TV Avisen (eller Kåre Quist) ville bryde sig om.

Det kan man mene er en lille ting - for who cares hvad en skide grafik viser om en asteroide, som det kan være meget hyggeligt at blive bange for, men som ingen jo alligevel kan gøre fra eller til i forhold til.

Men jeg gør.

For det første fordi folk får et forvansket billede af jordens størrelse og afstande omkring jorden (27.000 km er ca en fjortendedel af afstanden til månen).

For det andet fordi det da er en underlig holdning af TVA. Når en Jeppe Nybroe røg i vanære, på grund af en historie som dybest set var ligegyldig, om nogle kampvogne nu var på vej ind eller ud - men nænej, der måtte sandelig ikke kunne sættes en finger på troværdigheden og det var et skråplan, etc. Er det så ok at lyve seerne lige op i ansigtet, bare fordi der er tale om en grafik. Og fordi den er mere sexet?

For det tredje - hvis det bliver ok at lyve om proportioner, bare fordi det er en grafik. Så kan man vel nærmest ikke længere tillade sig at brokke sig over manipulerende grafer som den Venstre kom med i deres sidste tid som regeringsparti. De begik selvfølgelig også den fejl at beholde nogle tal nederst i grafen, så man kunne se den var misvisende.

Så flinke var TVA ikke. Og det er selvfølgeligt en vigtig lektie, som ikke kan læres for tit: vær meget skeptisk overfor alt og alle. En sandhed jeg er glad for at DRs Absurdistan har været med til at fortælle igen.

Men TVA bør kraftstejlemig tage sig sammen. Den avis igår var på sine bedste steder en tynd kop te. Og alt for meget var helt i skoven. Eller i solar plexus på Kåre.

[/rant]

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: