Leoparddrengens
Public Key

søndag den 3. juli 2011, kl. 11.25

Log på med NemID for at komme på nettet

Jeg blev i går ringet op af ingen ringere end Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen. Og... ja, samtalen fortæller vist det hele:

LPD: Goddag, det er Leoparddrengen?

CSM: Hej, Leoparddreng, du taler med Charlotte Sahl-Madsen!

LPD: Charlotte Sahl-Madsen....?

CSM: Ja, Videnskabsministeren...!

LPD: Nå, okay, ja - nu er jeg med. Men... hvorfor?

CSM: Jo, altså - jeg har en historie jeg gerne vil ud med, men andre i regeringen vil hellere vente lidt. Og så har nogle af mine embedsfolk hørt fra nogle kolleger i Forsvarsministeriet, at du er god at gå til hvis noget skal lækkes diskret?

LPD: Jamen, det er skam også rigtigt!

CSM: Så... Forstår du, det drejer sig om, at Justitsministeriet vil gøre det umuligt at være anonym på nettet. Af hensyn til Rigets sikkerhed, og sådan noget som jeg ikke kan komme nærmere ind på, men det er noget af et dilemma kan du tro.

LPD: Ja...?

CSM: Og så er det, at mine embedsfolk har været lidt fortørnede over at vi ikke er blevet taget med på råd. Især da vi har en genial løsning. Og hvis vi kan få plantet den i pressen er Barfoed nødt til at tage den til sig på grund af folkestemningen.

LPD: Okay...? Og hvad er løsningen så?

CSM: Jamen, det er jo en genial simpel løsning: det skal simpelthen gøres lovpligtigt at man logger på med NemID, inden man kan komme på nettet. Vi har allerede kodet en side, som alle internetudbydere skal have som gateway, tror jeg det hedder.

LPD: Og hvorfor skulle det være smart?

CSM: For det første fordi vi jo allerede har udviklet NemID, en simpel og sikker løsning, som virker og som danskerne elsker, og så man garanteret ved hvem man er. Men på den måde kan ens identitet følge en hvorhen man surfer på nettet i den session, og så behøver man ikke siden logge på nogen steder - så kan man gå direkte på sin netbank, eller tilgå sine sundhedsoplysninger eller skatteoplysninger, uden at skulle logge på - for det har man jo allerede gjort en gang!

LPD: Det lyder faktisk ret smart, det kan jeg godt høre...

CSM: Og når man skal handle på nettet behøver man heller ikke udfylde noget, for butikken kan selv se adresseoplysninger, og betaling kan nemt ske, for du er jo allerede logget på banken.

LPD: Genialt - det kan jeg godt se. Men er der ikke en fare. Hvad nu hvis en person overtager en andens browsersession?

CSM: Det har vi selvfølgeligt tænkt på. Derfor bliver man automatisk logget ud efter ganske kort tids inaktivitet, og skal logge på igen. Jeg kan ikke sige præcist hvorlænge, det er af sikkershedshensyn en hemmelighed, men det er efter omkring 90 sekunder.

LPD: Ja, okay, så skulle den vel være sikret... Men hvad med computere?

CSM: Computere?

LPD: Ja, jeg mener: mange programmer har jo i dag brug for at komme på internettet, uden at der nødvendigvis er et menneske som logger på. Hvordan skal de så komme på nettet?

CSM: Det har mine kloge embedsmænd skam også tænkt på: Vi indfører et MaskinID, så man kan søge om at ens hardware enhed får et - ligesom et personnummer - og med det kan de så logge på.

LPD: Men hvad så med Nøglekortet?

CSM: Ja, der har vi så lavet et lille program, så man - det vil sige Maskinens Værge, alle maskiner skal have sådan en - kan indtaste maskinens nøglekort når man modtager det.

LPD: Det lyder som om I har tænkt på alt...?

CSM: Naturligvis, vi ved jo hvad vi gør i Videnskabsministeriet.

LPD: Det bliver rent Fagre Nye Verden?

CSM: Ja, man fristes næsten til at sige Fagre Nye Elektronverden, haha.

LPD: Men, okay, fint. Den kan du godt regne som lækket, jeg tror ikke du får problemer med Barfoed i den sag. Jeg tror klart der vil være solid opbakning bag jeres forslag.

CSM: Jeg må indrømme jeg var lidt nervøs da jeg ringede... men det gik jo meget smertefrit. Tak skal du ha', Leoparddreng!

LPD: Jamen, det var så lidt. I aim to please...

Og - ja, det var sådan set det. Og nu er lækken fuldbragt

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

1 kommentarer:

Eric sagde ...

CSM kan så passende blive CSM, altså Content System Manager, når vi logger på og bruger vores CMS.