Leoparddrengens
Public Key

fredag den 6. februar 2009, kl. 22.12

En MyC4 investeringsguide

Som jeg tidligere har nævnt er jeg lidt involveret i små-investeringer på MyC4, samt i deres fora.

Jeg har i den anledning skrevet en længere guide til netop små investeringer, som jeg har lagt der. Men har af en eller anden grund også lyst til at poste den her. Ved ikke helt hvorfor, men måske den kan give andre lyst til at se hvad det er for noget? Anyway, here goes:

En investeringsguide
... og metode for småinvestorer

At bruge ordet guide er måske så meget sagt. Men dette er ihvertfald sådan jeg gør, og jeg er rimeligt tilfreds med resultatet - jeg regner med at kunne nå et effektivt afkast på omkring 8%.

Bemærk: Når jeg i overskriften skriver at det er til danskere, er det fordi jeg bruger en del indbetalinger til MyC4, og hvis disse koster penge er det ikke en særlig effektiv metode.

BEGREBER & FAKTORER
Forskellige faktorer er vigtige ifht hvor stort effektivt afkast dine investeringer giver. Man kan ikke nøjes med at se på en enkelt faktor, men må se på det samlede billede:

A) Rente
B) Valutarisiko
C) Liggetid
D) Risiko for manglende betaling/konkurs

PUNKT A: RENTE
Dette er nok det mest overskuelige punkt, og derfor det de fleste fokuserer på. Men det er jo dejligt enkelt: des højere rente, des højere afkast. Men det er altså vigtigt ikke at stirre sig blind på renten, for de andre faktorer er ligeså vigtige.

Og så vil jeg lige nævne her, selvom det egentlig ikke har noget med metoden at gøre, men det er så ofte misforstået at der bør gøres opmærksom på det:

Du får kun rente af de penge du har lånt ud! Det vil sige, når en låntager betaler afdrag, betaler han ikke længere renter af de penge han har afdraget. Så hvis du låner 100 € ud til 12 % skal du efter et år ikke regne med at have modtaget 12 € i renter - for en del af de 100 € er blevet afdraget undervejs - kun den første måned får du renter af det fulde beløb. (Hvor meget der afdrages afhænger af lånets løbetid.) For at opnå en højere effektiv rente skal pengene reinvesteres - se herunder under liggetider.

Lån på store beløb ender som regel op med en gennemsnitlig rente højere end de små lån, og de er også lettere at forudse, hvis man skal gætte på en slutkurs. Så i denne sammenhæng er de at foretrække.

PUNKT B: VALUTARISIKO
En stor del af dit afkast risikerer at blive ædt op af faldende valutakurser - du kan også være heldig og tjene på udsving, men den generelle tendens er at tab er mest sandsynlige. Der er forskel fra land til land, så det er vigtigt at være opmærksom på - 12% i rente i Uganda er bestemt ikke det samme som 12 % i rente i Senegal, når du ser på det effektive afkast.

Uden at jeg har analyseret tallene i bund (det kan du selv prøve at gøre på myc4watch.com) er mit indtryk at en liste over landende fra mest risikabel til mindst ser ca således ud:

Uganda
Kenya
Ghana
Rwanda*
Senegal/Cote d'Ivoire**

* Rwanda har faktisk indtil videre givet mig et overskud.
** Senegal og Cote d'Ivoire er bundet op til Euroen så der skal ske helt exceptionelle ting for at der kommer kursudsving af betydning.

C) LIGGETID
Hvad mange der starter på MyC4 nok ikke er klar over, er at der er en del liggetid for ens penge, hvor de ikke forrentes:

1) Fra de er indsat på konto til de er blevet brugt til bud
2a) Fra de er brugt til bud, til man bliver underbudt
2b) Fra de er brugt til bud, til auktionen slutter
3) Fra auktion lukker til pengene overdrages til låntager
4) Fra afdrag og renter betales, til de indgår på din konto på MyC4

Dertil kommer unormale hændelser, som at et lån aflyses (bliver cancelled) i pkt 3 - som har vist sig i nogle tilfælde at give den længste liggetid.

Pkt 3 og 4 kan man ikke gøre så meget ved - man kan nok prøve at analysere hvilke Providers/Lenders der fungerer mest effektivt, men så langt er jeg ikke gået - men derudover er pengene ude af dine hænder.

Men punkterne 1 & 2 kan man i høj grad selv gøre noget for.

Desuden ligger der et skjult punkt, som i høj grad har betydning:

Reinvestering, som i virkeligheden er når pengene går fra pkt 4 til 1; problemet er at ved små investeringer er beløbet fra 4 så lavt at det ikke umiddelbart kan reinvesteres, men skal hjælpes på vej.

Det er meget dette sidste min metode hjælper til.

D) RISIKO FOR MANGLENDE BETALING / KONKURS
Dette er en risiko man bør se i øjnene; og der er ikke særlig meget man kan gøre ved det. Man kan selvfølgelig prøve at læse hvad der står om den forretning man vil investere i, men jeg synes de oplysninger man får er af så svingende kvalitet, så det er ikke noget jeg lægger meget vægt på.

Det sikreste man kan gøre er at sprede sine investeringer så vidt muligt - det betyder så at man har ret stor sandsynlighed for at støde på lån som ikke kan betales; men det vil så være et mindre beløb man mister.

MyC4 regner med en manglende tilbagebetaling på ca 3 %; så det skal man alstå have med i sine betragtninger.

METODEN
Ok, og hvad er så denne metode?

I alt sin enkelthed at overføre små beløb ofte, og investere dem med det samme til så høj en rente som muligt.

A) OVERFØRSEL
Jeg overfører (som fast overførsel) kr 75, dvs ca 10 €, 2 gange om ugen med en almindelig konto-til-konto overførsel - det er gratis.

(Hvis du har en bank som tager penge for standardoverførsler ville jeg overveje en konto et andet sted; jeg bruger selv & kan anbefale Eik Bank, en ren internetbank, som iøvrigt også giver en pænt høj rente på en standardkonto; og har du først konto dér kan du selv oprette op til 10 konti, hvis du foretrækker det - så hvis du ønsker f. eks at trække penge fra din lønkonto en gang om måneden kan du overføre til en anden konto, og så overføre penge derfra til MyC4 i mindre portioner.)

B) BUD
Når pengene så er gået ind (sker som regel sent på eftermiddagen dagen efter pengene går ud af min konto) kigger jeg på hvad der er i "Final Call", og udfra de tidligere nævnte faktorer vælger jeg så en, måske 2, lån at investere de 10 $ i. Jeg venter til så sent som muligt med at afgive bud, da jeg derved kan være ret sikker på at komme indenfor et kvart procentpoint af max-renten. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at gå ½ point under, for at være rimeligt sikker på ikke at blive budt ud.

C) REINVESTERING
Når der kommer penge på MyC4 kontoen i form af renter og afdrag er det naturligvis alt for små beløb til at kunne investeres i sig selv (grænsen for et bud er jo på 5 €). Men fordi jeg hele tiden sætter nye penge ind, bliver det muligt at reinvestere dem hurtigt; liggetiden for dem er højst 3 dage.

D) RISIKOSPREDNING
Det går faktisk af sig selv, da det jo kun er småbeløb der er til rådighed til det enkelte lån. Jeg prøver dog også at sørge for at variere mest muligt på lande for også at sprede kursrisko. (Og så er det da også sjovt at være repræsenteret bredt....)

OPFØLGENDE
Og det er sådan set det hele. Jeg påstår ikke at have fuindet de vises sten, men det er ihvertfald mere effektivt end at overføre ét stort beløb en gang - og derefter blive skuffet over sit afkast et år efter. Det kræver selvfølgelig også en lidt større indsats.

Held & Lykke

Ceterum censeo Facebook esse delendam.