Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 15. december 2011, kl. 00.25

Hvad måles hver gang du giver blod?

Det er dagens spørgsmål i donorkalenderen - og mon ikke de fleste donorer ved det?

Anyway, den måling der bliver foretaget når man skal give blod, er af ens blodprocent. Og her kan spørgsmålet muligvis være lidt tricky, for Blodprocent står ikke blandt svarmulighederne.

Tilgengæld står der Hæmaglobinværdi - og det dækker det samme, man er åbenbart bare gået over til at kalde det hæmaglobinværdi istedet for blodprocent.

Man måler denne værdi for at være sikker på, at der ikke er nogen fare for donor ved at give blod - den skal være mindst 7,8 for kvinder og 8,4 for mænd. Og falder såvidt jeg husker ca 0,5 når man har givet blod - det kommer så på plads igen over de næste måneder, men det er vigtigt at man får jern nok i den periode, især hvis man ligger lavt i hæmaglobinværdi.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

1 kommentarer:

Jacob Christensen sagde ...

Sprogbrugen minder mig lidt om diskussionen i forbindelse med Den Store Danske Encyklopædi om et organ skulle hedde pancreas eller bugspytkirtel. Redaktøren kæmpede for det gamle danske udtryk, men tvivlede på om nogle læger/forskere ville acceptere det om 10 år.

For noget tid siden så jeg også et OBS-indslag der med formuleringen fra speaket handlede om "sukkersyge - eller diabetes som det jo hedder". Så kan man jo godt få problemer, når folk taler forkert.

Man kan sikkert argumentere for at bugspyt, sukkersyge og blogprocent er upræcise betegnelser, men et eller andet sted synes jeg det smager af at kloge mennesker hellere vil snakke engelsk og ikke det her tossede bondesprog, der hedder dansk.