Leoparddrengens
Public Key

torsdag den 28. maj 2015, kl. 15.02

Panoramaperspektiv

Meget af dagen i dag har handlet om en mand mener at have hørt om, som sagde sit job op, fordi det ikke kunne betale sig for ham at arbejde, egentlig findes.

Der fandtes så en mand, har det vist sig Eller der fandtes ihvertfald en historie fra en direktør.

Men hvad jeg faktisk synes er mere interessant end om manden fandtes eller ej, er hvad historien egentligt handler om: den handler om en mand, der gerne vil have mere i løn, fordi han syntes 1.000 kr mere end hvad han fik på kontanthjælp er for lidt. Og om at direktøren er træt af at hans medarbejdere kan bruge kontanthjælpen til at presse ham på lønnen.

Det kan jeg da sådan set godt forstå, for det ville da nok være meget godt at kunne slippe billigere, og er sikkert ihvertfald irriterende at skulle gå at høre på.

Og det er jo rigtigt: vi har ingen lovgiven mindsteløn i Danmark, den er de facto sat af kontanthjælpens størrelse, så den ligger lige lidt over hvad man kan få på kontanthjælp (hvis man ser bort fra enkeltstående særtilfælde). Det er mere eller mindre en økonomisk lovmæssighed der gør det, som er begrundet i at det kan betale sig at arbejde. Lige akkurat.

Så når Løkke med flere taler om loft over kontanthjælpen, så handler det ikke om — som de siger — at det skal kunne betale sig at arbejde. For det kommer ikke til at kunne betale sig mere eller mindre af den grund:

Der vil nemlig ske det, at de facto mindstelønnen vil falde tilsvarende, efter lidt tid.

Og det kan der sikkert være mange der mener vil være en rigtig god idé, for konkurrenceevne og den slags. Der er så nok heller ikke nogle af dem der lever på mindsteløn.

Men det ville nu engang være mest ærligt at sige det er det handler om. Omend det ikke ville lyde så smart.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: