Leoparddrengens
Public Key

lørdag den 31. december 2011

...i interessante tider

Ingen kommentarer
Gid du må leve i interessante tider! lyder en kinesisk forbandelse. Med den forståelse, at det er bedst at leve når der ikke rigtigt sker noget, og alt går stille og roligt.

Well, 2011 har så sandelig været interessante tider. På det globale plan - arabisk forår, Breivik, nedsmeltende japanske reaktorer for blot at nævne et par emner. På det lokale: med det valg der langt om længe kom, og med de mange politiske skandaler, som hele tiden har ligget der, men som nu langt om længe kommer frem i lyset. Og på det personlige, især præget af min mors sygdom.

Altsammen er blevet dækket rigeligt på bloggen her. Hvor det ikke er blevet til ligeså mange indlæg som de foregående par år, tildels fordi jeg har været mentalt optaget, men ikke mindste fordi 2011 også blev det år hvor jeg opdagede twitter - som jeg i den grad er kommet til at holde af.

Og så er ord med z blevet en uhyre populær ting at finde bloggen her med; hvis wordfeud fortsætter med at være lige populært, bliver det muligvis det der bringer flest mennesker hertil i 2012 - det vil i så fald være første gang det ikke er noget med nøgenhed. (Kan være jeg skulle skrive et indlæg om strip-wordfeud?)

Alt i alt - et meget interessant år. Men selvom det til tider har været meget hårdt at komme igennem, har det været et meget udviklende år for mig, mentalt. Og på trods af alt føler jeg det har været et godt år.

Så godt nytår til alle - jeg håber at 2012 bliver godt, på den ene eller den anden måde.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 30. december 2011

Derfor sætter man .punktum foran @Brugernavne på Twitter

5 kommentarer
Det er et spørgsmål der dukker op ret ofte, og som det er ret svært at forklare på 140 karakterer - jeg har lige prøvet det endnu engang: Hvorfor ser man på twitter tweets med et punktum foran et brugernavn? For eksempel .@BrugerB Man kan jo også bare læse @Leoparddrengens blog.

Og da det har med tegnsætning at gøre, er det ret svært at google - det ved jeg også, for prøvede det selv dengang jeg selv først stødte på det.

Så nu prøver jeg altså at gøre et forsøg her.

Hele grunden til punktummet ligger i den måde Twitter behandler samtaler på - én ting ikke så mange er klar over, og hovedårsagen til forvirringen. (Endnu mere forvirrende er det måske, at det ikke altid har været sådan, såvidt jeg har forstået blev den gældende praksis indført for ca 1½ år siden.)

Når Twitter ser hvad den mener er en samtale, begrænser den synligheden af tweetet - hvor mange der ser tweetet i deres timeline.

Et normalt tweet ses af alle som følger én. Naturligt nok. Men hvis @BrugerA for eksempel tweeter til @BrugerB: @BrugerB Haha, den var god! - så opfattes det af Twitter som en samtale (fordi tweetet starter med et brugernavn) - og synligheden begrænses til de brugere som både følger @BrugerA og @BrugerB - det grå område på diagrammet. Normalt ville alle @BrugerA's følgere kunne læse det, men nu er det altså begrænset til at være dem som også følger @BrugerB.

Hvis @BrugerB svarer: @BrugerA Ja, ikke! er det så den samme mængde som kan læse svaret - nemlig kun de som føler både @BrugerA og @BrugerB.

Det er som regel meget fornuftigt! For uden den regel ville éns timeline være fyldt med en masse tweets, som man har mindre interesse i en sædvanligt. Og man ville kunne kunne se halvdelen af tweets i samtale, som at høre den ene side af en telefonsamtale. (Det kommer man stadig ud for, ind i mellem, det sker når en samtale består af 3 eller flere - så begynder det for alvor at blive forvirrende hvornår man ser de enkelte tweets.)

Men nogen gange ønsker man ikke denne begrænsning - man vil godt have at alle ens followers får mulighed for at se et tweet, ikke kun fællesmængden. Hvis jeg for eksempel i afmagt tweeter @larsloekke er dog en kraftidiot!, så vil jeg jo gerne have at alle mine followers ser det. Eller hvis jeg svarer et tweet med en vittighed: @BrugerB Det er nu fedt at spille PIK i #wordfeuddk - som jeg synes er så morsom at alle bør kunne se den, så ærgrer det mig at kun de som også følger @BrugerB ser den.

For at komme ud af fællesmængden, og ud til alle sine followers, må man så gøre så twitter ikke ser det som en samtale. Og den enkleste måde at gøre det er at sætte et lille, diskret punktum først i sit tweet - for så starter det ikke med et @brugernavn, og derfor er det ikke en samtale, ifølge Twitter.

Derfor .@larsloekke er dog en kraftidiot! og .@BrugerB Det er nu fedt at spille PIK i #wordfeuddk - det bringer det ud over den grå fællesmængde og ud til alle ens followers.

Men altså, bare så det ikke bliver misforstået: ingen tweets, ligemeget hvor mange punktummer du sætter foran eller ikke sætter foran, kommer over i timelinen hos brugere som følger @BrugerB - medmindre de altså følger dig selv også. Det handler kun om hvor mange af dine egne followers der ser tweetet.

(Se også min twitterguide for mere basal viden, tips og tricks om twitter.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 26. december 2011

Svar fra Justitsministeriet / Familiesammenføringskontoret

1 kommentar
Jeg modtog for nogle dage siden dette brev fra Justitsministeret / Familiesammenføringskontoret som svar på mit åbne brev, hvor jeg så mindeligt bad ham sætte udvisningssager af børn i bero.

Brevet indeholder ikke i sig selv noget nyt, udover henvisning til spørgsmål stillet på samråd, som endnu ikke er besvaret. Det krævede lidt søgning på FTs hjemmeside - for én som ikke er vant til at bruge den, men her er det spørgsmål der henvises til, og dette er vist også et relevant spørgsmål. Begge stillet af Johanne Schmidt-Nielsen.


Jeg må sige, at jeg er lidt imponeret over at Justitsministeriet besvarer mit brev - i andre sammenhænge er jeg blevet ignoreret, sandsynligvis fordi myndigheder og firmaer har svært ved at vide hvordan de skal håndtere en anonym superhelt. Men her kan jeg ihvertfald ikke klage over noget, hvad det angår.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 24. december 2011

Hvad er GivBlods slogan

Ingen kommentarer
Lidt pudsigt, synes jeg, er dette det første spørgsmål i GivBlods pakkekalender jeg har svaret forkert på. Hvilket kunne tyde noget på, at det slogan ikke er særligt gennemført.

Og jeg syntes faktisk, at Du har brug for os havde mere kant og var mere tankevækkende - så det skød jeg på. Men det rigtige svar er altså Der er brug for dig. Det synes jeg altså godt de kan bruge noget markedsføringskompetence på at for det første at få ud (for det står ingen steder på deres forside, for eksempel) og for det andet at overveje om det er så godt et slogan.

Anyway, God jul til alle med-deltagere! :)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 22. december 2011

Hvem er den kongelige protektor for bloddonation?

Ingen kommentarer
Dagens spørgsmål i GivBlod pakkekalenderen: Hvem er den kongelige protektore for bloddonorsagen?

Man kunne selvfølgelig fristes til at tro, at det var Russell Edgington, Vampire King of Mississippi. Men det er ikke korrekt - selvom han sikkert gerne ville. Nogle vil måske tror, at det er Hans Kongelige Højhed Prins Henrik - men det er det heller ikke. Han har været, men stoppede for nogle år siden.

Nej, det rigtige svar er skam vores allesammens Kronprins, Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik af Danmark.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

søndag den 18. december 2011

På eventyr i Skyrim

2 kommentarer
Jeg gav (på vegne af min mor) den ældste computerrollespillet Skyrim i fødselsdagsgave (det fulde navn er egentligt The Elder Scrolls V: Skyrim...).

Og det har han så været ret opslugt af siden. Han har også prøvet at lokke mig til det - men jeg var skeptisk. Det er et første-persons spil, og det har aldrig været min kop te. Men for en uges tid siden fik han mig alligevel overtalt til at lave en character, og jeg spillede en smule.

Jeg var ikke solgt - det der første-persons hejs var ikke mig. Men jeg kunne da godt se at det kunne være interessant, og rollespilsdelen ville jeg ihvertfald gerne udforske lidt mere. Så jeg lovede at give det en chance.

Screenshot fra hvor jeg, Whizz, er, netop nu - på vej til næste eventyr!
Det har jeg så gjort de sidste par dage - og jeg er helt solgt. Mest af alt på udforskningsdelen - det er så vanvittigt flot lavet, at man bare kan gå og nyde landskaberne. Hvis vejret ellers er til det, og man ikke befinder sig midt i en snestorm.

Jeg har det sådan med det, at det minder mig om, da jeg som 11-årig stiftede bekendtskab med en Colossal Cave Adventure variant i 1980. Og pludselig opdagede en ny verden.

Rollespilsdelen / historierne er hæderlige, men når nu ikke op på niveau med BioWares bedste spil (som Baldurs Gate / Neverwinter Nights / Dragon Age) - ihvertfald ikke hvad jeg hidtil har prøvet. Men oplevelsen, stemningen, realismen - det er fedt!

Så det bruger jeg en del tid på de her dage - meget længe siden jeg på den måde er blevet suget ind i et spil. Så hvis nogen mangler en julegaveidé - eventuelt til sig selv - kan det altså anbefales, til de som er til eventyr i det fremmede.

(Jeg har endda nu bestilt et gamer-headset, så jeg kan får lyden i surround, for den perfekte stemning - og så man kan høre når man bliver angrebet bagfra. Det kan ellers være et problem i første-person, har jeg fundet ud af!)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 17. december 2011

Lærkevej-trailer

1 kommentar
Efter at jeg var noget skeptisk efter de første afsnit kom jeg faktisk til at holde ret meget af Lærkevej - især manuskriptet synes jeg er i top, i og med det tillader sig at syre godt og grundigt ud.

Nu fortsætter den så som film. Det kan jeg egentligt godt synes er lidt synd, for jeg synes serie-mediet er så storartet. Men selvfølgelig skal jeg da se filmen - og traileren tegner udmærket! Der er premiere på Lærkevej 2. feburar, kan jeg se.


(sponsoreret klip)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor tyk er nålen der bruges ved bloddonation

Ingen kommentarer
Dagens spørgsmål fra GivBlod i deres pakkekalender.

Jeg tror godt nok ikke tykkelsen egentlig har så meget med at gøre, om folk er bange for at blive stukket eller ej, men hvis det har vil folk måske blive beroliget over at høre, at nålens diameter ikke er særlig stor - kun 1,6 mm.

Men jeg tror altså skrækken ligger et andet sted.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 15. december 2011

Hvad måles hver gang du giver blod?

1 kommentar
Det er dagens spørgsmål i donorkalenderen - og mon ikke de fleste donorer ved det?

Anyway, den måling der bliver foretaget når man skal give blod, er af ens blodprocent. Og her kan spørgsmålet muligvis være lidt tricky, for Blodprocent står ikke blandt svarmulighederne.

Tilgengæld står der Hæmaglobinværdi - og det dækker det samme, man er åbenbart bare gået over til at kalde det hæmaglobinværdi istedet for blodprocent.

Man måler denne værdi for at være sikker på, at der ikke er nogen fare for donor ved at give blod - den skal være mindst 7,8 for kvinder og 8,4 for mænd. Og falder såvidt jeg husker ca 0,5 når man har givet blod - det kommer så på plads igen over de næste måneder, men det er vigtigt at man får jern nok i den periode, især hvis man ligger lavt i hæmaglobinværdi.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 13. december 2011

Derfor var lækagen vigtig

Ingen kommentarer
På den berømte lækage-lydfil udtrykker Rasmus Tantholdt undren over, hvorfor Jacob Winther så gerne ville ud med den historie - om at der var blevet sendt jægersoldater til Irak - så tidligt.

Muligvis er forklaringen på Tantholdts undren, at han ikke var i Danmark, og ikke oplevede forløbet - det er sådan set meget god forklaring på hans undren. Men jeg undrer mig tilgengæld lidt over at medier herhjemme ikke ridser klarere op, hvorfor den læk var vigtig.

For hvad angår historien, er jeg helt enig med Tantholdt - det var en lille historie, som højst kunne fylde en parentes ud. Der var selvfølgelig lige det at den blev bragt - hvilket muligvis kunne bringe nogle soldaters liv i fare.

Og det at det var en læk. Som, da den kom ud, blev udlagt som, at det måtte komme fra Udenrigspolitisk Nævn - da de var de eneste der var blevet orienteret. Naturligvis fra oppositionens medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, var Søren Gades og Per Stig Møllers holdning - de rasede ganske længe over det, og såede tvivl om oppositionens troværdighed.

Så lækken om den lille historie, blev stor på de indenrigspolitiske linier. Om det var planlagt af Jacob Winther på forhånd skal jeg ikke kunne sige (jeg ved nu godt hvad jeg tror). Hvad der ligger helt fast er, at han ikke var sen til at bruge historien om den læk han selv havde stået for, efterfølgende.

(Jeg mener derfor også, at Rasmus Tantholdt ikke kan klandres for sin kildebeskyttelse - da han gav den, og kørte historien, var det blot en banalitet. Misbruget skete først efterfølgende. Jeg ville mene, at det burde løse ham fra hans binding, men jeg kan acceptere at han ikke har følt det. Der hvor kæden for mig hopper af, er ved alle de øvrige, som har taget del i at dække over Winther.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

En god start på de 43: Hertug af Lillehammer

3 kommentarer
Det er nu et år siden jeg blev 42 - et år jeg - ikke mindst på grund af tallet - havde ret store forventninger til.

Det er så ikke gået helt som jeg havde forventet / håbet. Men i virkeligheden har det været et ganske godt år, for mig personligt. Der er ganske vist ikke sket noget epokegørende, fremadrettet - faktisk har det først og fremmest været et år, hvor min mors helbredsproblemer har fyldt.

Men - det føles ikke som et spildt år, tværtimod føler jeg - på godt og ondt - at jeg er modnet en del. (Det sker når man skal til at agere forælder for egne forældre, har jeg fundet ud af.) Og jeg har ikke været optaget af depressioner i år - nok fordi jeg har været tvunget til andre ting - hvilket i sig selv er en velsignelse.

Så - jo - de 42 var fine. Og interessante, i den kinesiske betydning.

Og så er jeg lige blevet stillet i udsigt af @KnugCarlGustaf at jeg bliver gjort til hertug af Lillehammer - det er jeg både stolt og beæret over. Og lidt nervøs, for det der med at regere er jo ikke rigtigt noget jeg har prøvet før. Men mon ikke det går.

(Og hvis man undrer sig over, hvordan jeg så checket embed'ede det tweet - så kan man læse mere om at embedde tweets her.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvad er vigtigt at gøre inden man giver blod?

Ingen kommentarer
Det er dagens spørgsmål i donorkalenderen. Og nok et de fleste donorer har hørst svaret på mange gange, så næsten lidt spild at bringe det her.

Det rigtige svar er at have spist og drukket inden. Når jeg alligevel vil kommentere det, er det fordi man viost også kan gøre for meget ud af det.

Ihvertfald forstået på den måde, at jeg ligger i den lave ende, blodprocentmæssigt. Og de første gange jeg skulle tappes, var det kun ca halvedelen af gangene min procent var høj nok, til at de ville. Men en sygeplejerske sagde så til mig en dag, at det også kunne være fordi jeg gjorde som de sagde - drak meget vædske inden - at min procent røg ekstra langt ned. Fordi blodet så blev mere fortyndet.

Og det skal nok passe, for jeg sørgede for at drikke virkeligt meget før. Men siden har jeg blot drukket moderat - så jeg var sikker på jeg ihvertfald ikke var decideret dehydreret - og så har der ikke været nogen problemer med blodprocenten.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 12. december 2011

Sådan embedder man et tweet

Ingen kommentarer
Man kan sige gode og dårlige ting om det nye Twitter-design, som er blevet rullet ud de seneste dage. Men en facilitet jeg ihvertfald synes er ret fed, er at man nu kan embedde tweets. Noget jeg har savnet, når for eksempel et blogindlæg har taget udgangspunkt i et tweet, hvilket faktisk ikke sker så sjældent - eller hvis man bare vil henvise til noget man synes er klogt sagt.

Man har selvfølgeligt altid kunne citere dem, og man har kunnet linke - men ved at embedde det er det som tweetet bliver del af blogindlægget - som et tweet. Og det synes jeg er ret cool.

Men det er en lidt omstændelig proces at komme dertil, så jeg har lavet denne lille billedeguide:

Først skal man åbne et tweet - det gøres ved at føre cursoren over tiden på tweetet i timelinen, og trykke på Open.

I det åbnede tweet trykkes på Details:

Man kommer nu på en side for tweetet. Her trykkes på Embed this Tweet:

Og fra popup'en vælger man html-koden, og paster ind i sin blog, eller hvor den nu skal hen.

Hvis du skal have koden ind i Blogger, og ikke ved hvordan, så check mit indlæg om at Embedde YouTube videoer. princippet er det samme.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

søndag den 11. december 2011

For han er en af vor egne...!

Ingen kommentarer
Et udpluk af overskrifter og tekster fra dagens nyheder:

Danskerne bedrager for milliarder

»Meget opsigtsvækkende« måling viser lav tilslutning til [Lars Løkkes] troværdighed.

Lars Løkke Rasmussen er landets klart mest populære politiker.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 10. december 2011

Quiz 161: Hvilken filmtitel

Ingen kommentarer
Det er den danske titel på en alt for uambitiøs remake af en 1980'er klassiker (i den oprindelige film havde Michael J. Fox hovedrollen).

Hvad er filmens titel?

Svaret på quizzen findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 9. december 2011

Tak - for så vidt

Ingen kommentarer
Det var naturligvis gode nyheder at Phatteera fik udsættelse på sin udvisning - foreløbigt ihvertfald ingen tvivl om det. Det kan jo synes som en form for imødekommelse af mine ønsker i mit brev fra den anden dag. (Altså, ikke fordi jeg sådan set har nogen illusioner om at det skulle have flyttet ret meget, men mange bække små...)

Jeg var ellers tidligere blevet noget trist over en artikel i Berlingske, hvor Justitsministeren gav udtryk for, at han ikke havde mulighed for at stoppe udvisningerne - at sætte dem i bero. At han - som loven var udformet - var tvunget til at lade slaget gå sin gang.

Der var generel uenighed blandt eksperter om det nu var rigtigt eller forkert. Det er jeg overrasket over - jeg synes jeg har set talrige eksempler på, at noget kan sættes i bero, hvis der udtrykkes tvivl om holdbarheden i juraen der ligger bag praksis. Og jeg har stadig nogen tvivl om, der ikke her er tale om embedsmænd der ikke har lyst til at tabe ansigt, og en ny minister som lader sig trække rundt (Og et eller andet sted kan man vel godt forstå hvis embedsmænd i justitsministeriet stejler over hvis noget skal nedprioriteres - også selvom det måtte være til gavn for de involverede...)*.

Men hvis uafhængige eksperter er i tvivl - så jeg vel også komme i tvivl - jeg er trods alt kun lægleopard. Jeg tænkte, at det måtte have at gøre med, at der var tale om en form for lovgivning, der gav så lidt råderum, at alt var fastlåst på forhånd. Jeg forstod det nu stadig ikke. Men - jo det var nedslående.

Dog hæftede jeg mig ved ordene i artiklen: "men sandsynligvis har myndighederne ikke tænkt sig at komme og hente hende med tvang".

Okay, tænkte jeg. Det kan jo også være en måde at sætte tingene uofficielt i bero. Dog er der naturligvis det problem ved den løsning, at man vel ikke kan afvise, at det kan komme ens sag på tværs, hvis man søger ophold senere, når lovgivningen er ændret, men det viser sig at man så har opholdt sig ulovligt i landet.

Det ville jeg dog tro en ny lovgivning ville tage højde for. Så det gjorde mig egentlig fortrøstningsfuld, på trods af at der ikke officielt ville blive sat noget i bero.

Nu kom der så senere den melding, at Phatteera ihvertfald har fået 4 uger mere før hun skal udvises.

Men: det er på baggrund af en klage over sagsforløbet, som skal behandles i Justitsministeriet.

Og det er i sig selv fint nok. Men det er ikke nogen principiel beslutning om at alle sager af den type skal sættes i bero - så om en uge er der måske en ny sag. Måske endda en sag, som ikke får nogens bevågenhed. Og hvor en lille pige eller dreng lige så stille bliver skippet hjem.

Så nyheden i dag er glædelig - og jeg vil gerne sige tak til Morten Bødskov for ihvertfald at beslutte at klagen skal behandles først. Men nogen sejr er det altså ikke.

Jeg er dog optimist - jeg tror der er tale om generel juridisk forsøg på ikke at tabe ansigt, hvor de implicerede myndigheder vil undgå at indrømme at der har fundet mulig konventionsstridig praksis sted, men ikke i sig selv er ude på at smide nogen ud. Så den bedste måde er nok at være stille & rolig & pragmatisk omkring det hele.

Jeg synes dog Johanne Schmidt-Nielsen siger det fremragende i TV2s indslag i aftes: Hvis man vurderer at en lovgivning bliver administreret forkert, hvis man vurderer at den faktisk er i strid med Børnekonventionen, hvis man vurderer at der foregår noget urimeligt, så er man sådan set forpligtiget til som minister at sætte det i bero, og sørge for at der kommer en ny lovgivning. Det er jo præcis det jeg også synes. Men stille og roligt - så længe vi er årvågne.

*Justitsministeriet har altid været kendt for, at det har været embedsmændene som styrede. Bortset fra Ninn-Hansen der kørte det som sin egen butik, og Erling Olsen som fandt en sjælden balance - måske fordi tamilsagen lå så tæt på.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvorfor melder folk sig ikke som bloddonorer?

2 kommentarer
Dagens spørgsmål i GivBlod-pakkekalenderen, handler om hvordan det dog kan være at folk ikke melder sig som bloddonorer.

Jeg troede egentligt, da jeg så spørgsmålet, at det havde noget med nåle at gøre, for det kan jeg huske som et af de første spørgsmål fra sidste år - at især mænd var bange for nåle. Det var der endda lavet en udmærket video på grund af:


Men ved nærmere eftertanke kunne jeg da godt huske, at de dengang bad folk fortælle hvorfor man ikke blev donor. Jeg gav endda selv link til spørgeskemaet.

Og det må være det der er basis for dagens spørgsmål, for de 3 svarmuligheder har ihvertfald ikke noget med nåle at gøre: De ved ikke hvordan man tilmelder sig som donor, de er ikke blevet personligt kontaktet af blodbanken - eller de tror det er en lukket klub.

Jeg gættede på, at de fleste svarede, at de ikke vidste hvordan man tilmelder sig. Og det viste sig at være rigtigt. Jeg synes det lyder som en lidt nem forklaring, for i vores tidsalder skulle det ikke være svært at finde ud af hvor og hvordan.

Men hvis man gerne vil, men ikke ved hvordan, så synes jeg da man skal se nærmere her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 8. december 2011

Justitsministerens pressemøde

Ingen kommentarer
Det var et velbesøgt pressemøde den endnu nye justitsminister Morten Bødskov afholdt her sidst på eftermiddagen i dag. Rygterne havde svirret hele dagen: noget stort var på vej. Derfor havde jeg selvfølgeligt også sneget mig med, så jeg kunne referere:

Goddag allesammen - eller man skulle vel næsten sig godaften, det er jo allerede mørkt! Det er dejligt at se så mange fremmødte - det er også noget vigtigt jeg vil fremlægge, så jeg er glad for det får så god dækning!

Ser I... de fleste af jer er nok bekendt med, at jeg... det vil sige regeringen... har besluttet alligevel ikke at undersøge sager, som kunne svare til den sag, hvor Danmark - under den tidligere regering - blev dømt for brud på Menneskerettighedskonventionen overfor en somalisk pige.

Det har vi... jeg... fået en del kritik for. Fordi vi inden valget talte om, at sagerne selvfølgelig skal genåbnes.

Men folk har slet ikke forstået hvad sagen handler om. Forstår I... det der er sket er jo bunduretfærdigt overfor de 75, hvis deres menneskerettigheder er blevet krænket. Det kan der ikke være tvivl om. Det er noget svineri, og vi socialdemokrater mener jo at alle internationale konventioner skal overholdes! Det skal der ikke herske tvivl om.

Problemet er bare, at vi ikke kan være sikker på, at det kun drejer sig om de 75 sager. Der kan være et ukendt antal flere, som faktisk også - muligvis - er blevet afvist på konventionsstridigt grundlag. Og dem kan vi ikke finde frem til.

Så - og her er jeg sikker på alle vil give mig ret - det vil jo værre totalt uanstændigt overfor dette ukendte antal, hvis de 75 sager behandles - for så er de jo udover den første uretfærdighed, blevet udsat for endnu en, ved at deres sager ikke bliver undersøgt. En skændsel jeg simpelthen ikke vil være med til!

Derfor ser jeg ingen anden mulighed, end slet ikke at genoptage nogen sager. For retfærdighedens skyld!

Der er i virkeligheden tale om et godt, gammelt socialdemokratisk princip, som bedst blev formuleret af Ritt Bjerregaard i 70'erne, da hun var Undervisningsminister: Det ikke alle kan lære, skal ingen lære! Og det er det samme princip jeg og mine dygtige embedsmænd i ministeriet viderefører her: Hvis ikke alle kan få retfærdighed, skal ingen have retfærdighed! Et sundt princip for det lige samfund.

Og jeg troede egentligt sagen så ville stoppe der. Men efter kritikken har jeg taget mit standpunkt op til overvejelse. Og jeg kan godt se det indeholder en fejlagtig logik - som jeg heldigvis har fundet en løsning på.

Sagen er jo, at hvis disse mennesker ikke får deres ret, og andre i samfundet får deres ret - gennem domstolene, eller embedsværket - er det jo også uretfærdigt.

Man må se i øjnene, at ligemeget, hvor perfekt et system man laver, vil der altid være nogen som er så uheldige ikke at få deres ret. Selv hvis man forestiller sig et perfekt system, hvor alle sager belyses korrekt, vil der være nogen som stadig ikke får deres ret. For eksempel fordi de går hen og dør af naturlige årsager, inden deres sag kan behandles.

Og hvilken uretfærdighed - hvilken hån - er det ikke overfor disse mennesker, at alle andre mennesker i samfundet får deres ret?!

Jeg ser derfor ingen anden mulighed - udfra det overordnede lighedsprincip om, at hvis ikke alle kan få ret, skal ingen have ret - at nedlægge retsvæsenet i Danmark. Domstole, ankestyrelser, klageinstanser - det hele skal væk. Og det vil være effektueret fra i morgen - jeg kan simpelthen ikke længere stå model til denne vilkårlige retfærdighed!

Og, ja, det var sådan set det jeg havde at sige... Nogen spørgsmål?

Æh... er det ikke imod Grundloven?

Det er det nok. Og hvad så... Du vil måske trække mig for retten? Held og lykke med det. Haha...

Og her kunne jeg ikke vente på at høre resten, jeg måtte vidererapportere de store nyheder...

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvilken funktion har de røde blodlegemer

Ingen kommentarer
Dagens spørgsmål i bloddonor-pakkekalenderen. Nok ét de fleste kan svare på, men here goes:

De røde blodlegemer indeholder jern, som binder ilten når den kommer ned i lungerne, og derefter transporterer ilten rundt i blodet, til det afgives ude ved cellerne.

Så, kort fortalt: de transporterer ilt rund i kroppen.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 7. december 2011

Åbent brev til Justitsministeren og Integrationsministeren

Ingen kommentarer
Kære Morten Bødskov, Kære Karen Hækkerup -

Jeg må tilstå, at jeg blev ganske chokeret da jeg så TV2 Nyhederne her til aften, hvor der var et indslag om den 7-årige pige, Phatteera, som er udvist og skal sendes til Thailand på lørdag. Indslaget kan ses her, det starter 14:06 minutter inde, og varer til 19:12. Og man kan her læse tv2.dks dækning.

Chokeret fordi jeg i efteråret har været noget involveret i disse udvisninger af børn, startende med Ripa-sagen, som jeg har dækket med blogindlæg, og været initiativtager til underskriftindsamling for at vise afstandtagen til hidtidig praksis.

Men heldigvis var den daværende opposition - "Rød Blok" - enig i, at der var noget galt med disse børneudvisninger, at der var noget der måtte kigges på. Og jeg følte mig fortrøstningsfuld i forhold til, at hvis blot regeringsmagten skiftede, så ville det være slut med disse sager. Især fordi det blev understreget, igen og igen, at en ny regering ville overholde alle konventioner, Danmark har forpligtet sig til at overholde.

Og regeringsmagten skiftede, og alt så ud til at være godt, især efter en artikel i Berlingske kunne fortælle at den nye regering hurtigt ville begynde på udvalgsarbejde, som skulle føre til lovændringer.

Jeg må tilstå, at jeg ikke havde fantasi til at forestille mig, at den hidtidige praksis ville fortsætte indtil da. Jeg fandt det indlysende, at igangværende sager ville blive stillet i bero. Især fordi der kan være tale om sager, som er konventionsstridige. Jeg tænker her især, men ikke kun, på FNs Børnekonvention. Nærmere bestemt artikel 3, stk 1:
I alle foranstaltninger vedrørende børn, hvad enten disse udøves af offentlige eller private institutioner for socialt velfærd, domstole, forvaltningsmyndigheder eller lovgivende organer, skal barnets tarv komme i første række.
En artikel det synes svært at se skulle være overholdt, når argumentationen for ikke at give opholdstilladelse er at barnet er ikke-integrerbart. Som virker ganske absurd per automatik at påhæfte børn i den aldersgruppe, som der er tale om med Ripa, Phatteera og mange af de alt for mange andre sager der har været tale om.

Ja, tænk - jeg troede virkeligt de var stillet i bero. Og blev altså som sagt chokeret, da det gik op for mig at det ikke var tilfældet.

Jeg kan ikke se andet, end at du, kære minister, må have mulighed for at sætte disse sager i bero. Under henvisning til, at der er tvivl om sagerne er konventionsstridige. Eller en anden forklaring, hvis den passer bedre på situationen. Hovedsagen må være at få indstillet de sager der kører, til en ny praksis kan indføres på basis af nye lovgivning fra Folketinget.

Den nye regering har ofte været anklaget for løftebrud. Det kan diskuteres i hvor mange tilfælde det egentligt har været tilfældet. Og hvis praksis her fortsætter vil jeg ikke kalde det et løftebrud - men det vil være et forræderi mod de humanistiske principper partierne i "Rød Blok" gik til valg på.

Morten Bødskov, Karen Hækkerup - jeg beder jer inderligt om, at sørge for at disse udvisninger ikke finder sted, på basis af afgørelser truffet efter de hidtidige regler. Det er menneskeskæbner der er tale om her, og selv hvis reglerne er lavet om om 1 år, og hidtil udviste får lov at komme til Danmark, er det ikke til at sige hvad de kan have været udsat for i mellemtiden.

Med al respekt,
Leoparddrengen

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Plamegate tur-retur

Ingen kommentarer
Med Trolæksagen i sin spæde oprulning, kom jeg i dag til at tænke på den amerikanske Plamegate - en af W. Bush-administrationens mange svinestreger, som i høj grad minder mig om den aktuelle danske.

For at ridse den op, kort - og jeg skal advare, jeg drager en del konklusioner, som ikke juridisk bevist, men som er mit klare billede af sagen:

I 2002 er er W-administrationen i færd med at oparbejde en "sag" mod Irak, så de kan få gjort kål på Saddam Hussein, og styr på landets olie. Man hører rygter om, at der bliver solgt beriget Uran fra Niger til Irak, hvorfor diplomaten Joseph Wilson sendes af sted for at undersøge. Han finder ingen tegn på at det skulle have fundet sted, hvilket han skriver en rapport om til Udenrigsministeriet.

I januar 2003 holder W. Bush så sin State of the Union tale, hvor han remser op hvor stor en trussel Irak er for USA og Verden, at de er nærmest få øjeblikke fra at have atomvåben, og de selvfølgelig har masser af Biologiske og Kemiske våben etc. Et af eksemplerne Bush bruger på hvad den onde Saddam har gang i, er at der importeres beriget uran fra Afrika*.

Et par måneder efter, i marts, begynder krigen så, og Iraks væbnede styrker bliver hurtigt nedkæmpet, og 1. maj holder W. Bush tale på Hangarskibet USS Abraham Lincoln - Mission Accomplished står der på banneret bag ham.

Alt er tilsyneladende godt, men noget mangler - de her masseødelæggelsesvåben som det jo skulle flyde med i landet.

Det får i juni 2003 Joseph Wilson til at skrive en række klummer, og kommer i en af dem ind på, at W. Bush talte usandt om Afrika-forbindelsen i sin State of the Union-tale.

Mindre end en uge efter afsløres det så, at Joseph Wilsons kone, Valery Wilson (med pigenavnet Plame, hvilket hun ofte omtales i starten, derfor navnet Plamegate), er CIA agent - i klummer skrevet af politiske kommentatorer (først breaket af Robert Novak, som pudsigt nok havde tilnavnet Prince of Darkness - Mørkets Fyrste - som i øjeblikket er populært til spindoktorer).

Hvilket vækker noget furore, men i starten dog begrænset - sådan er stemningen i USA på det tidspunkt. Dog kan de fleste se, at det ikke er skidesmart at out'e en hemmelig agent - spion - da det dels gør at hun naturligvis i fremtiden er ubrugelig som sådan, og dels kan være et større problem for hendes kontakter i de lande hun har opereret.

Karl Rove
Valerie Wilson er dog stædig, fastholder at det er Bush-regeringen som står bag afsløringen af hende, og en undersøgelse iværksættes. Det går dog meget langsomt med at komme nogen vegne, da journalister og klummeskribenter henholder sig til kildebeskyttelse.

Men lang tids efterforskning viser, at Karl "Turdblossom" Rove (topspindoktor for Bush, og kampagneleder i valgkampene), Vice-Præsident Dick Cheney og dennes stabschef Lewis "Scooter" Libby er impliceret i lækken. (Libby implicerer også Bush selv indirekte, ved at sige, at Cheney har sagt, at Bush har sagt god for delvis afsløring af klassificerede oplysninger).

Ingen af dem bliver dog dømt for noget - der er for mange uklarheder i forhold til hvem som vidste hvad, modstridende forklaringer og nok også mangel på bevis om forsæt, så de går alle fri i forhold til selve lækagen, og ikke mindst kan det ikke bevises at Libby - manden bag den endelige læk, vidste at Valerie Wilson var hemmelig agent, og ikke blot CIA ansat.

Dog dømmes Scooter Libby 30 måneders fængsel - ikke for lækken, men for at forhindre sagens opklaring. 30 måneders fængsel som han en måned efter blev benådet fra at skulle sidde af George W. Bush. Dog skulle Libby stadig betale en bøde på $ 250.000.

Dick Cheney
Og hvordan er det så jeg synes de to sager minder om hinanden - Plamegate og Trolæksagen? I deres udgangspunkt i forhold til motivet er de forskellige: Helle Thorning skulle slet og ret sværtes mest muligt, for at  gøre det sværere for hende, hendes parti og "Rød Blok" at opnå opbakning i befolkningen. Hvorimod Plamegate handler om hvordan Cheney og Rove kunne få hævn over det asshole, som vovede at tale deres administration imod, som vovede at sige sandheden; og ikke mindst har den - er jeg overbevist om - skullet tjene som eksempel, der skulle afskrække andre potentielle whistleblowers fra at overveje lignende.

Men mange ting minder også om hinanden - i begge tilfælde er det for eksempel ægtefællen man går efter, og der er tale om fortrolige oplysninger som lækkes for at skade modstanderne.

Men der hvor sagerne mest minder om hinanden, efter min mening, er den uhellige alliance der er mellem magthavere og nogle journalister/kommentatorer - som de har kunnet gå til, sikkert forvisset om at de kunne aflevere deres dirt uden at det ville komme tilbage og ramme dem i nakken, og i ligeså sikker forvisning om at historien ville rulle, som havde de bestilt den.

Man kan så indvende at det jo ikke virkede - sagerne er jo kommet frem?! Problemet ved at tro det, er at ihvertfald Plamegate var toppen af isbjerget. Der var tydelige tegn på lignende misbrug af hundreder af sager fra Bush-perioden - men i tilfældet Valerie Wilson gik de for langt; fordi deres sædvanlige base godt kunne se, at det af afsløre egne spioner måske ikke var så skidesmart i en tid, hvor efterretninger var det alle ville have mere af; derfor blev det til en undersøgelse.

Herhjemme har vi muligvis ikke set hundreder af lignende tilfælde, men vi har da set et par stykker, navnlig i Forsvarsministeriet - sager som aldrig bliver opklaret på grund af hensynet til kildebeskyttelsen. Og jeg er bange for, at det har været en mere udbredt praksis end vi tror. I en cocktail af en regering som har siddet så længe, at den begynder at føle sig magtfuldkommen, og en presse som ikke bare er villig til at kigge den anden vej, men rent faktisk gladeligt hjælper til, er det nærmest naturnødvendigt at det sker.

Uden at jeg egentligt vil rose Ekstra Bladet alt for meget, synes jeg det var velsignet, at de i søndags gik ud og "brød" kildebeskyttelsen af Peter Arnfeldt. Fordi det må få Ministrene og deres håndlangere til at overveje hvad de kan slippe afsted med i fremtiden, hvilket igen må afholde dem fra at lave de værste svinerier.

Hvis vi kan komme tilbage til en tilstand, hvor ministrene er folkets tjenere, og pressen er folkets vagthund - istedet for at pressen er skødehunde og rottweilere for ministrene - så vil det da være herligt.

Og B.T. - tjah, jeg synes det blad skulle drage hen hvor peberet gror. (Sammen med Facebook, men det er en anden historie.)


* Det var iøvrigt almindeligt kendt i troværdige aviser i verden på dette tidspunkt, at dette var løgn. Men ikke i amerikanske aviser, eller for eksempel Jyllands Posten eller Berlingske. Sådan var det med rigtigt mange historier på det tidspunkt. Noget pressen under et stadig mangler at få gjort op med.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 6. december 2011

Walsted Matrixen / Walsted-matricen

Ingen kommentarer
I Aftenholdet gav gæstevært @Fedeabe aka Anders Lund Madsen et indblik i sammenhængen mellem diverse politiske kommentatorer/mediefolk, tidligere spindoktorer mv, som det så ud i september 2011.

Absolut nyttig viden, slet ikke ligegyldig info! Jeg ville dog nok have kaldt den Walsted-matricen, men det er bare mig.


Dog lidt synd at han aldrig når frem til at nævne Ulla Østergaards mand, Peter Arnfeldt.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 5. december 2011

Hvorfor bager de ikke bare kage?

2 kommentarer
Kloge Marie Bræk Olsen ses her i færd med at løse fattigdomsproblemer i Danmark - hvilket er ret enkelt, for der er jo ingen fattige. Har netop med sin fjerpen på papir nedfældet: Giv en mand et brød, og han er mæt en dag. Giv ham en pakke gær, og han er oppustet resten af livet.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

søndag den 4. december 2011

Endelig sandheden - Kristian Jensen står frem!

4 kommentarer
Midt i mylderet af løgne og fortielser kom det som noget af et chok, da Kristian Jensen her til aften viste sig som en hædersmand, og stod frem på direkte TV - og indrømmede at nogle i Venstres folketingsgruppe / blandt medarbejderne har haft kendskab til - og endda tilskyndet til - læk af fortrolige oplysninger!

Han siger det godt nok noget kringlet - og det ville da have været rart hvis han tog skridtet fuldt ud og specificerede hvem - men det er da rart at have fået den del på plads i det mindste. Vi vidste det selvfølgeligt godt allesammen, men nu tyder noget på, at vi i det mindste kan komme videre. Bravo Kristian!



Divya Das: Kan du Kristian Jensen... afvise at der er nogen fra Venstre, fra folketingsgruppen eller fra presseafdelingen, der har kendt til det her læk eller har haft indflydelse på det?

Kristian Jensen: Jeg kan klart afvise, at der ikke er nogen i Venstres Folketingsgruppe, og heller ikke nogen ansatte hos Venstre, der har haft kendskab til, eller viden om, eller tilskyndet til, at lække nogen oplysninger af nogen art!

(Tak til @bripet med hjælp til at skaffe videoen.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Marry the Night - Lady Gaga

Ingen kommentarer
Ny Lady Gaga-video, som vil snarere er en kortfilm. Eller næsten novellefilm. Anyway - jeg synes den er god. Jeg håber dog den kommer i en explicit version. Ikke så meget fordi jeg gerne vil se Lady Gaga mere nøgen - men de sorte bjælker generer æstetisk. (Men man får masser af hud alligevel.)

Ganske udmærket bøsse-diskoet nummer. Det får det til at trække i mig for at komme ud igen meget snart!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor mange blodbanker er der i Region Hovedstaden?

Ingen kommentarer
Spørgsmålet i dagens kalenderspørgsmål fra GivBlod minder en del om det fra for et par dage siden, om hvor mange bloddonorer der er i Region Hovedstaden.

Men denne gang er spørgsmålet hvor mange blodbanker der findes i Region Hovedstaden. Og svaret er at der er 11.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 3. december 2011

Pis i kilten

1 kommentar
Igår var en god dag!

For det første fik jeg endelig i tredie forsøg skovlen under @koefoed i Wordfeud i et spil hvor vi nåede 987 point totalt.

Og for det andet var det dagen, der gav startskuddet til det juridiske opgør med, hvad jeg opfatter som, den mest korrupte regering i min levetid.

At det - i første omgang - skulle være en Troels Lund Poulsen, som måtte stå for skud, er nok det eneste der er en anelse overraskende i den sag. Jeg har egentligt altid opfattet ham som værende for enfoldig til at være decideret korrupt - og det kan da også stadig vise sig at være tilfældet. Det kan "blot" være folk omkring ham.

Men havde jeg på forhånd havde skullet pege på oplagte emner ville det have været hans forgænger som miljøminister (nej, ikke Connie Hedegaard - før hende), eller hans efterfølger som skatteminister.

Men, Troels - jojo, ham tager vi gerne med. Som starten på et opgør med en magtarrogance uden sidestykke. Som ikke kom snigende gennem en ti-års periode, men tværtom startede med et tidligt crecendo i form af Irak-krigen. Hvor man nok ikke skal regne med Anders Fogh nogensinde ender i Haag, men man kan da stadig ønske det.

For nu at opsummere Trolde-sagen, efter at Niels Krause Kjær i aftes var i deadline og lægge seneste pind til ligkisten, så handler den om, at de berømte vandtætte skotter har været alt andet end eksisterende - faktisk har de gennempisset deres kilt* i abnorm grad, mere end de gjorde på Titanic, så det har sejlet fra BT til Venstres Pressetjeneste, til Skatteministeriet. Her er pisset endeligt blevet inddæmmet, fordi SKAT i København tilsyneladende ikke har været modtagelige.

Eller specificeret lidt ud: BT opfinder (egenhændigt?) en sag mod Helle Thorning-Schmidt('s mand), som SKAT i København så tager sig af, ganske efter bogen. Men skatteministeriet kan tilsyneladende ikke finde ud af at blande sig udenom, som de ellers skal. Og på et tidspunkt "dukker" dette notat så pludseligt op (i en version hvor BT ikke figurerer), ingen ved hvorfra, og ryger ind i dessinerne til SKAT i København.

I sig selv ganske uhørt at et notat, som sådan bare er dukket op, kan ryge ind i sagskompleks - som jeg forstår papirgangene i et ministerium dokumenteres det hvor alt kommer fra, og hvor det bliver af, og et brud på det er sandsynligvis et brud på lov om offentlig forvaltning.

Heldigvis får selve notatet dog ikke den store effekt, det er et stykke pseudojura konstaterer SKAT i København, og tilsidesætter det. Så vi undgår russiske tilstande herhjemme, det var ellers tæt på - hvis Peter Christensen nu havde kaldt Helle Thorning-Schmidt for oligark i stedet for skattespekulant havde billedet været perfekt.

Men det at notatet findes - og siden indgår i BTs afsindige indstilling af sig selv til Cavling-prisen for hvad der kan ende med at være den største journalistisk/redaktionelle skandale i Danmark, ever - det er i den grad belastende.

For hvadenten Notatet er lavet på BT - som de altså skriver i deres Cavling-indstilling - i Venstres Pressetjeneste, som departementschef Loft vist troede, eller er udfærdiget af Poulsen/Arnfeldt, så viser det alt, alt for tætte bånd mellem Ministeren/Venstre og BT - faktisk det stik modsatte af de berømte vandtætte skotter.

Og når dertil lægges, at årsagen til at hele denne sag overhovedet kommer frem, er at BT valgte at offentliggøre oplysninger fra endnu en læk, på det værst tænkelige tidspunkt for Helle Thorning-Schmidt i valgkampen...

Så kan jeg ikke lade være at tænke, at: ja, denne sag stinker. Af pis fra de inkontinente skotter. Og det ser ikke godt ud for Troelsen/Arnfeldt. Men der hvor det stinker allermest er på BT. Også selvom de muligvis ikke juridisk kan hænges op på noget.

Men det blad bør lukkes. Det er vores helt eget News of the World.



* Nej, jeg ved godt det ikke er den slags skotter. Men det giver et fint billede.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

GivBlod cykelhjelme i... hvor mange farver?

1 kommentar
Ja, det er så dagens spørgsmål i GivBlods julekalender i dag - hvor mange farver sælger de cykelhjelme i på deres webshop?

Og det kunne jeg selvfølgeligt godt svare på - men det ville ærligt talt være for enkelt - og de vil jo nok meget gerne have man besøger GivBlods Webshop, og eventuelt køber en julegave eller noget. Og det vil jeg da ikke tage fra dem - så følg linket, og tæl selv :)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 2. december 2011

Quiz 160: Hvilken betegnelse

Ingen kommentarer
Der er tale om et udtryk inden for teologien, hvor præster og andre gejstlige ved at påtale flere dårlige sider hos medlemmer af menigheden samtidigt, kan forstærke deres skam - og dermed få dem til at give mere til kirkebøssen end hvis man blot havde skammet dem almindeligt ud.

Svaret på quizzen findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Hvor mange bloddonorer er der i Region Hovedstaden?

2 kommentarer
Ah, der er igen pakkekalender for bloddonorer, med en lille quiz om forskellige aspekter af bloddonation. Som man kan deltage i som bloddonor - og man kan blive bloddonor her.

Sidste december fik jeg mange besøgende ved at skrive noget om dagens spørgsmål - så det vil jeg også gøre i år, hvis spørgsmålet da ikke er et jeg allerede dækkede sidste år.

Dagens spørgsmål går på hvor mange bloddonorer der er i Region Hovedstaden. Der er 7 donorkorps (Bornholm, Frederikssund, Helsingør, Hillerød, Hørsholm, Nordkysten og Storkøbenhavn) - og ialt står de for 65.000 donorer.

Tror sågu Eric Northman ville blive helt tørstig!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 30. november 2011

Velkommen til Fixetorvet Station

Ingen kommentarer
For et år eller to siden deltog jeg i en rundspørge - husker ikke de nærmere omstændigheder, men Quiz 48 giver hint om hvornår - hvor DSB forhørte sig om min mening hvis nu Dybbølsbro Station skulle ændre navn til Fisketorvet Station.

Det var meget tydeligt hvad rundspørgen gerne ville have af svar - de ville gerne have at man sagde at det da var en skide god idé. Og prøvede med overtalende og ledende spørgsmål, som at der rent faktisk havde ligget et fisketorv der i gamle dage, og at ingen jo fattede hvorfor den skulle hedde Dybbølsbro.

Men jeg var stædig, og sagde Nej - jeg syntes det var rigtig dum idé at ændre navn på stationen.

Muligvis fordi jeg bare er gammel og vrissen, men mest af alt fordi jeg synes det er tegn på mangel på kendskab til byen, historieløshed, og ikke mindst overgivelse til kommercielle interesser.

Mangel på kendskab til København, fordi det område af byen har vejnavne opkaldt efter byer i Sønderjylland - ligesom alle mulige andre områder af København har en sammenhæng mellem vejene.

Og de kommercielle interesser - dem behøver jeg vel ikke forklare. Ikke at jeg påstår at en underdirektør fra Fisketorvet har betalt penge under bordet i Sølvgade - selvom mistanken ikke kan undgås - men interessen er ihvertfald klar. Og hvad bliver det næste så? At Humlebæk Station omdøbes til Louisiana, og Vesterport til Palads/Tivoli?

Anyway - jeg var altså imod. Men da jeg så var ude på Fisketorvet den anden dag for at købe fødselsdagsgave til den ældste, opdagede jeg at de var alligevel var gået videre med det. Godtnok står der stadig Dybbølsbro, men Fisketorvet er klart det mest fremherskende.

Nuvel. If you can't beat them, join them. Så jeg vil hjælpe dem sprede ordet, stationen hedder nu.... Ja, hvad hedder den egentligt. Hvad bør den egentligt hedde?

Nu åbner der jo - heldigvis - snart lovlige fixerum på Vesterbro, sandsynligvis i Kødbyen. Og, under alle omstændigheder, med Skelbækgade som nærmeste nabo, hvad er da mere naturligt end at stationens navn i fremtiden skal være Fixetorvet Station. Og det kan jo så passende smitte af på indkøbscentret.

Det navn vil jeg ihvertfald gerne sprede. For det viser både kendskab til byen og historien. Så det håber jeg også du vil:

Velkommen til Fixetorvet!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Battlefield 3

Ingen kommentarer
Tja.... det er ikke min type spil. Men hvis man er til krigsspil oplevet i første person er det vist noget af det ypperste. Så jeg reklamerer da gerne, når jeg bliver bedt om det:

(For nu at have det helt på det rene: jeg bliver betalt for hvis du ser kampagnen - og jeg har et par aktier i EA, så i princippet tjener jeg også hvis du køber spillet!)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 23. november 2011

Nyt fra Dansk Sprog Ævl: Sprogrygterne IV

Ingen kommentarer
Hermed den længe ventede fjerde udgave af Sprogrygterne. Vi skal beklage at der er gået så lang tid siden sidste nummer, men vi følte sproget havde behov for at udvikle sig for sig selv en stund - en stund som nu er forbi! Husk, tredje nummer kan endnu læses her.


Problemet
Dette nummer vil være helliget logiske sammensætninger som både ... og, hverken .... eller, enten ... eller, ikke blot ..., men også ... med videre.

For gennem den senere tid - ikke mindst i den overståede valgkamp - har det stået fast, at de tidligere strukturer som skitseret herover ikke længere fungerer. Både blandt medier og politikere er det blevet udbredt at tale om både ... eller, enten ... og samt ikke blot, men heller ikke ... - og mange andre underlige kombinationer.

Et eksempel kunne være:
De utilpassede unge i dag drikker sig både i hegnet, men ryger sig også skæve.

Forklaringen
Nu kunne man jo slå det hen med at mene, at det blot er fordi mediefolk og politikere har dårligt sprog og måske endda ikke har forståelse for den underliggende logik og sammenhæng. Og mene at sproget nok skal overleve alligevel.

Problemet er ikke blot politikerne,
åvmænøller Søren Kierkegaard
Men det mener vi i Dansk Sprog Ævl er en helt forkert anskuelse!

Som udgangspunkt er det naturligvis umuligt at anse mediefolk og politikere som sprogligt tilbagestående over en kam - tværtimod må det være rimeligt at antage at der blandt dem befinder sig avantgarden indenfor sproglig håndtering. Og det man ser hos dem, snart vil finde udbredelse.

Så når de bruger termer, som synes selvmodsigende, er det ikke fordi de ikke kan bruge sproget. Men fordi vores virkelighed i dag er for kompleks til at rumme sådanne stringent-logiske konstruktioner. Det er simpelthen umuligt at udtrykke den dualistiske quasi-kvantevirkelighed vi i dag lever i, med gårdsdagens terminologi. Som om virkeligheden ikke skulle have udviklet sig siden Kierkegaard!


Løsningen
Vi har derfor lagt vore hoveder i blød i længere tid, og er kommet op med en løsning som vil sikre at det danske sprog også i fremtiden er konkurrencedygtigt og tidssvarende, og som sikrer at det kan udvikle sig. Og tilmed sikrer brugen af æ, ø og å lang tid endnu - det er nemlig engelsk for fremskridt!

Løsningen er simpelthen at indføre et begreb, som indeholder den rette dualisme, men stadig kan binde en sætning sammen på en stringent måde. Løsningen er: åvmænøller!

Således kan man i fremtiden sige:
Vi fik både burger åvmænøller shawarma til middag.
Man kan vælge at gå enten til højre åvmænøller til venstre.
Det nytter hverken at vaske åvmænøller at stryge bukserne.
Akilleus er ikke blot hurtig, åvmænøller smuk!
Som er de traditionelle former oversat. Men man kan kan også bruge det på hele den underskov af konstruktioner der på det seneste er opstået: For at bruge eksemplet fra før:
De utilpassede unge drikker sig både i hegnet, åvmænøller ryger sig også skæve!
Bemærk hvordan det nu giver mening, helt basalt! Med andre ord har vi med åvmænøller både opnået, at det ikke længere er sproget som styrer meningen, men meningen som styrer sproget, åvmænøller at meningen nu har nået et helt nyt niveau, åvmænøller en ny frihed.

Vi skal igen takke for både deres opmærksomhed åvmænøller deres lydhørhed! Dansk Sprog Ævl, November 2011.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

Vekselstrøm - det var noget man havde under krigen

Ingen kommentarer
P2 på radioen flytter til digitalt og til net. Så nu kan gamlingerne ikke finde programmet :


(Ganske underholdende klip, synes jeg - også selvom jeg bliver betalt for at at du ser det.)

Selv hører jeg stort set aldrig radio, så jeg slipper vist for at rode med skruetrækkeren. Men de skal nok blive glade for det i længden - jeg er ihvertfald stadig lykkelig for digitaliseringen af TV-signalet. Som gør at jeg - der bruger gammeldags stueantenne til æterbårent signal - ser flere kanaler, og ser dem helt skarpt, i modsætning til det dobbelte billede jeg havde i gamle dage. Det var nu også en omlægning der var en del sjov med, den nat det skete.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 19. november 2011

Puha, TV Avisen. Puha!

2 kommentarer
Jeg var da godt nok ved at få blodpølsen galt i halsen her for lidt siden, da TV Avisens 18:30'er blev sendt. For i et indslag om afghanske asylbørn, som det skal undersøges om skal sendes hjem, kom der pludselig under interview i studiet, er snurrende Facebook-logo, og ved siden af kommentarer til emnet fra seere som kommenterede på Facebook.

Det er selvfølgeligt set før. For eksempel kører TV2 det af i Tour de France. Og der er det irriterende nok. Men det her....?!

Ja, de må have spist blåsøm!
For det første troede jeg gerne TV Avisen ville se sig som seriøst medie. Det billede skydes godt og grundigt i smadder af det der.

For det andet er det vildt distraherende. Jeg vil godt kunne koncentrere mig om interview med tåbelige politikere, uden at jeg samtidigt skal forholde mig til tilfældige tumpers mening om deres meninger. Hvis jeg har lyst til det, kan jeg selv gå på Facebook, eller DRs egne debatsider.

For det tredie er det snurrende logo i sig selv vildt distraherende. Det var det forøvrigt også, da TVA havde i valgkampen havde deres snurrende terning, med de forskellige politiske partiers bogstaver. Drøn-irriterende, men da vidste man i det mindste at det ville få en ende.

For det fjerde - og vigtigst, synes jeg: Hvorfor skal den agtværdige TV Avisen reklamerer for et helt igennem kommercielt foretagende, som Facebook?! Jeg kan huske at der var engang, hvor programmer på DR ikke måtte vise en øl, hvis man kunne se på etiketten hvem der havde fremstillet den, for ikke at komme til at reklamere. Det var noget hysterisk.

Men det her? Det er da fuldstændigt langt ude. Jeg håber meget at TVA vil stoppe den praksis hurtigst muligt, for det ødelægger deres ellers udmærkede nyhedsprogram.

(Og for en ordens skyld: ja, jeg afskyr Facebook, men det har ikke noget med sagen at gøre her. Eller ihvertfald ikke ret meget. Var det Twitter - som jeg holder meget af - TVA bragte ind på den måde, ville min holdning være præcis den samme, både hvad angår distraktionen og reklamen.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 17. november 2011

Tip: Gør dine Blogger-indlæg mobil-egnede

4 kommentarer
Mange har vist endnu ikke opdaget det, men Blogger har gjort det muligt at sætte ens blog op til at være smartphone-egnet. Så besøgende ikke skal til at zoome ind på de relevante steder på bloggen.

På nye blogs er det vist som standard slået til, men ældre skal man selv gå ind og gøre det. Og det vil jeg anbefale man gør, får det zoomeri kan være irriterende - og man kigger alligevel næsten aldrig på det som ikke er indlægget, når man kommer ind via en mobil.

At slå det til er ganske simpelt: I betjeningspanelet går man til Indstillinger og herunder til E-mail og mobil. Hvor man som det første kan vælge om der skal vises mobilskabelon eller skrivebordsskabelon på "mobileenheder". Sæt det til mobilskabelon, og vælg så eventuelt en skabelon nedenunder.

Det er sådan set det hele - så vil besøgende der kommer via smartphone blive glade, tør jeg næsten love.

Man kan også lave sin egen tilpasning af skabelon til mobilen, men det bliver for omfattende at komme ind på her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 15. november 2011

Immortals - en anmeldelse

Ingen kommentarer
Jeg har gået og glædet mig til filmen Immortals efter jeg først hørte om den. Forgængeren 300 syntes jeg rigtigt godt om, og den er siden vokset i min bevidsthed.

Så da jeg fik mulighed for at komme til forpremiere på Immortals greb jeg naturligvis chancen...

Og jeg forestiller mig at det vil være en film, som deler vandene. For den er godt nok corny og teatralsk. Spørgsmålet er så om man synes den er det på den gode måde.

Heldigvis syntes jeg det... jeg kunne - efter det første kvarters tid at have vaklet - godt om den. Men jeg forstår udmærket hvis ikke alle kan lide den. Bestemt. Det er en krævende film.

Hvor 300s historie var simpel og er denne her noget mere indviklet og til tider uden mening. Det kræves det at man ser bort fra. Og historien er arytmisk, til tider fortalt staccato, og minder på mange måder om gammeldags teater. Og baggrundene, scenografien, er gennemført stiliseret - langt fra på nogen måde at have noget med noget der kunne virke virkeligt at gøre.

Det kan man se som en svaghed eller som del af charmen.

Vælger man at lade sig føre med, får man historien om den unge horeunge, Theseus, som ender med at forsvare hellenerne mod den onde kong Hyperion og minotauren og meget andet - ikke mindst guderne og titanerne som venter i kulissen. (Nogen konkret myte er der dog tale om - så man skal ikke gå ind som oldævlsnørd og regne med legemliggørelsen af de våde drømme.)

Man trakteres med grusomheder og orgier af blod og overskårne lemmer og kroppe, i forskellige former for slow.

Jo, jeg kunne lide den. Men der trækkes i den grad veksler på ens suspension of disbelief. Også lidt for mange til mig. Derfor kommer den ikke op at ringe.

Men den skal have 4 ud af 6 fra mig. Grænsende til de 5. Jeg bliver samtidigt ikke overrasket over hvis nogen vil give den 2.

Skuespilsmæssigt skal Mickey Rourke fremhæves som Hyperion. Og så er det lidt pudsigt med Ulla Essendrop aka Freida Pinto som det jomfruelige orakel, Phaedra.

Jeg ved ikke om den version vi så var med de færdige tekster. Det håber jeg ikke. For det første var de dårligt teknisk udført, fordi de 3D-mæssigt indimellem befandt sig inde i baggrunden. Og hvis der i forvejen er problemer med suspension of disbelief, så hjælper det ikke ligefrem på det! Og for det andet var det indimellem simpelthen forfærdeligt oversat.

Hvis det ikke skulle fremgå, så er filmen ikke for de små. Den er nok mest til at invitere ens med-drengerøve ind til - men jeg mener bestemt ikke det er en kulturelt underlødig film. Der er sikkert bare mange der ikke vil fatte hvor lødig den er!

Den har vist officiel premiere 1. december.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 11. november 2011

Har du brug for lån til din virksomhed?

Ingen kommentarer
Wow, en spam-agtig overskrift...

Men altså Vækstfonden vil gerne betale for at fortælle om, at gerne stiller med nogle kautioner, så man kan få lov at låne penge i banken. Og det budskab vil jeg da gerne hjælpe med at sprede - så der kan komme gang i hjulene, og der kan blive vækstet på nydansk...

Jeg skal da iøvrigt også love for at det er et velproduceret budskab, leveret på en top-dynamisk måde, og man hører næsten ikke de smækkende døre på gangene i baggrunden.


Det samme budskab leveret her. Og den vil jeg nok anbefale hvis man faktisk vil forstå hvad det handler om. Det går lidt klarere igennem.


Men altså - hovedbudskabet er, hvis du har brug for et lån, og banken ikke vil give dig det, kan du tale med Vækstfonden om en kaution. Du er sådan set stillet ens, men bankens risiko mindskes, hvorfor de måske vil give dig lånet alligevel.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 9. november 2011

Wordfeuds veje er uransagelige - de sære ord

234 kommentarer
(Gå direkte til: Ord med X, Ord med Z, Ord med C, Gode ord, Det Græske Alfabet, Bogstavliste)

For de som ikke skulle være klar over det, er Wordfeud et Scrabble-spil til smartphones (iPhone/iPad eller Android telefoner). Som man spiller mod andre som har app'en installeret. enten ved at spille mod en tilfældig modstander, eller ved at udfordre en, hvis brugernavn man kender.

Det er blevet meget populært, især blandt Twitter-brugere (man kan se en liste over danske twitter wordfeud-spillere, samt hvad deres handle er i Wordfeud) - måske ikke så mærkeligt, da det jo handler om ord.

En ting kan dog gøre spillet lidt frustrerende: den danske ordbog. (I forhold til normal scrabble slipper man for skænderier om ord - for ordbogen er den eneste autoritet på området; tilgengæld hlnger man også på dens mærkværdigheder). Og det giver en erfarne spillere en fordel, de måske ikke bør have, da det vel egentligt bør handle om kendskabet til sproget og ikke til ordbogen.

Så her mine erfaringer, som jeg vil prøve at opdatere løbende. Andre er meget velkomne til at bidrage, via kommentarer. Det burde give mulighed for mere "retfærdige" opgør...

Ordbogen
Ordbogen blev den 23/1 2012 ændret til at være Retskrivningsordbogen. I den forbindelse kan jeg anbefale at man læser dette om sprognævnets ordliste.

Under alle omstændigheder har det betydet, at ordbogen nu er noget mere forudsigelig, selvom man stadig kan støde på overraskelser - såsom JAZ. Og så er der jo en herlig masse ord, som dukker op i det danske sprog, som man dårligt kendte til - derom (nu) denne side.

De ord der ikke er der
Med den nye ordbog er det blevet mere forudsigeligt end det var med den gamle. Den største gruppe af ord som man ikke finder er afledte substantiver - verbalsubstantiver, altså navneord som egentligt er dannet udfra et verbum. eksempler er råben, skrigen, nølen, tøven - dem finder man ikke i den nuværende udgave.

Derudover må man prøve sig frem og ærgres - det vil føre for vidt her at bringe alle de ord folk synes bør med. Det gode ved ærgrelsen over at et ord ikke er der, er at det gælder alle.

De ord der er der
Der hvor man som erfaren spiller især kan have en fordel, er ved de ord man ikke synes burde være der - især en samling forkortelser, især vigtige til at få brugt sine C'er. Et velanbragt C på en TL kan være guld værd, fordi man ofte kan få den til at virke i 2 retninger på én gang, og dermed scorer man omkring de 50 point!

De forkortelser jeg har set handler i sær om mål og vægt. Således er der KM og CM, og jeg er ret sikker på der også er DM og MM. Og der er CL, DL og ML. Hvad angår vægt er KG konfirmeret, og jeg gætter på MG virker. Og der en forkortelse som godtages, der altid har undret mig meget, nemlig CG. Spørgsmålet er om det ikke er for centi-gram? @suneriedel har også påpeget HL, HM og HG (for hektoliter, hektometer, hektogram).

Jeg er også stødt på forkortelser for computerhukommelse, ihvertfald mener jeg at have set KB og MB. Desuden har @lottemolberg har bekræftet TB, men GB er der af en eller anden grund ikke. [Opdatering:] Så vidt jeg kan se gælder forkortelser kun, hvis de i Retskrivningsordbogen er skrevet med små bogstaver - jeg gætter på det er Wordfeuds måde at fjerne egennavne mv, at frasortere ord med store bogstaver. Så disse computerforkortelser er ikke det: KB er KiloBit, MB er MilliBar og TB er TuBerkulose. GB findes ganske vist i retskrivningsordbogen, men altså med store bogstaver - og er derfor, hvis min teori holder, frasorteret.

Nogle øvrige måleenheder, som @lottemolberg har konstateret: FON og DYN. (Find selv ud af hvad de handler om...) Og LUX ((@martinkroeger). Også LIX og endda LIXE(?!) er gangbar. Og @MartinKroeger har rapporteret KGM (kilogrammeter).

Derudover et par andre C-ord/forkortelser: CD, PC, CAD (=Computer Aided Design). Desuden: PCB (@Remnini), PVC (@bripet), CV (@sunejr - pinlig forglemmelse, en must-have)

Derudover er der skalaen DO RE MI FA SOL LA SI (en del af disse er jo også ord, men jeg er kommet frem til det må være forklaringen på de øvrige).

Derudover af forkortelser:
FXATM, CIF (tougher, @mettelindgaard - se kommentarer), VS, ETB (@martinkroeger), LP, TV (@malenehald), EP (@malenehald), SU (@malenehald), FOB, HF, TF (@mikkelskov, forklaring @martinkroeger, se kommentarer), IT(@RipRapRob), ESP (bøge), PR (MorLykke)


Udråb og Lydord
Det er en dejlig kategori, hvor man ofte kan få brugt især H'er på en TL. Præcis hvilke der er gyldig kan jeg ikke præcis huske nu, men jeg mener følgende skulle være gangbare, øvrige må komme efterhånden: HA, HI, , ÆH, NÆH, BAH, BØH, AV, AK, NÅH, TØF, UHU, AK (@malenehald), PYT (@malenehald), EJA (@malenehald). En pudsig en, som @mettelindgaard påpeger, er SØREN. Jeg går ud fra SØRENS også er god nok, så (som i SØRENS også!). Der skal også være noget til hestene, @lottemolberg fortæller at PRR er gangbar. Stefan tilføjer AHA

Ord med X
Fra forkortelser/måleenheder:
LUX, LIX & LIXE, FX
Derudover

Ord med X på 2 bogstaver:
EX
FX

Ord med X på 3 bogstaver:
EXE
FAX
FIX
HHX
HTX
LEX
LIX
LUX
SAX
SEX

Ord med X på 4 bogstaver
CRUX
EXIT
FAUX
FAXE
LIXE
MAXI
OXID
OXYD
SPEX
TAXA
TAXI

Ord med X på 5 bogstaver:
BOXER
EPOXY
EXCES
LATEX
MIXED
PIXEL
RADIX
SEXET
SIOUX
TAXIE
TELEX
XENON

Ord med X på 6 bogstaver:
ALTSAX
BAUXIT
DIOXID
DIOXIN
DIOXYD
JALOUX
LIXTAL
MARXSK
MATRIX
NEXØBO
OXYGEN
SEXIST
SEXLIV
TELEXE

Ord med X på 7 bogstaver:
BOXCALF
EXAMART
EXAMDAT
EXCERPT
FOXTROT
KØBESEX
LIXNING
MARXIST
MIXTURE
MYXØDEM
OXIDERE
OXYDERE
SAXOFON
SEXISME
SEXOLOG
TAXAFLY
TAXFREE
TAXIFLY
TELEFAX
XYLOFON

Ord med X på 8 bogstaver:
BORDEAUX
ELOXERET
EXCESSIV
EXCISION
EXCITERE
EXECUTOR
HYDROXID
HYDROXYL
LUXMETER
MARXISME
MOBILFAX
OXALSYRE
SEXOLOGI
TELEFAXE
TENORSAX
XENOFOBI
XYLOGRAF

Ord med X på 9 bogstaver eller flere:
ALTSAXOFON
ALTSAXOFONIST
ANTIOXIDANT
APEXBILLET
AXMINSTERTÆPPE
BARYTONSAX
BARYTONSAXOFON
BORDEAUXFARVET
BORDEAUXRØD
BORDEAUVÆSKE
COXORANGE
COXPOMONA
DIXIELAND
DIXIELANDSTIL
EPOXYMALING
EXAMPHARM
EXCELLENCE
EXCELLENS
EXCELLENT
EXCELLERE
EXCENTERAKSEL
EXCENTERSLIBER
EXCENTRICITET
EXCENTRIK
EXCENTRIKER
EXCENTRISK
EXCEPTIONEL
EXCERPERE
EXCERPERING
EXCERPIST
EXITSKILT
FONOTELEX
FOXTERRIER
GALLIUMOXID
GRANDPRIX
GRUPPESEX
GUMMILATEX
KARBONDIOXID
BARBOXYLSYRE
KULDIOXID
LUXEMBOURGER
LUXEMBOURGSK
LUXEMBURGER
LUXEMBURGSK
MARXISTISK
MAXIFRAKKE
MAXIKJOLE
MAXILÆNGDE
MEXICANER
MEXICANSK
MYXOMATOSE
NYMARXISME
NYMARXIST
NYMARXISTISK
OXIDATION
OXIDERING
OXYDERING
PLEXIGLAS
REDOXPROCES
REDOXREAKTION
SAXOFONIST
SEXAPPEAL
SEXBOMBE
SEXCHIKANE
SEXISTISK
SEXOLOGISK
SIOUXINDIANER
SIXPENCE
SOPRANSAX
SOPRANSAXOFON
SVOVLDIOXID
TAXACHAUFFØR
TAXAFLYVNING
TAXAKØRSEL
TAXAMETER
TAXICHAUFFØR
TAXIFLYVNING
TAXIKØRSEL
TELEXSKRIVNING
TENORSAXOFON
TENORSAXOFONIST
THORAXKIRURGI
THORAXKIRURGISK
UNISEXMODE
UNISEXTØJ
XANTHIPPE
XENOFOBISK
XEROGRAFERE
XEROGRAFI
XEROGRAFISK
XYLOFONIST
XYLOGRAFERE
XYLOGRAFI
XYLOGRAFISK

Ord med Z

Ord med Z på 3 bogstaver:
FEZ
JAZ*
ZAR
ZEN
ZOO

JAZ er leveret  i kommentar herunder - har ikke selv prøvet den, men glæder mig til det. Det lyder ved første øjekast ret underligt, men jeg er ret sikker på jeg har fundet forklaringen. Når et ord der ende på Z får et afledt verbum får det et Z mere på - for eksempel at QUIZZE. Det behøver det afledte verbum af JAZZ ikke, at JAZZE. Men da ordene behandles elektronisk, og bøjede former afledes af stammen sker det sjov: Bydeformen af at quizze bliver quiz! (fint nok) - og bydeformen af at jazze bliver jaz!

Ord med Z på 4 bogstaver:
AZUR
GAZE
HETZ
JAZZ
MEZZ
NAZI
OUZO
OZON
ZEBU
ZINK
ZONE
ZOOM
ZULU

Ord med Z på 5 bogstaver:
BIZAR
BLITZ
CRAZY
DOZER
ENZYM
HERTZ
HETZE
JAZZE
KAZOO
MEZZO
MUZAK
NERTZ
PIZZA
TAZET
YATZY
ZAMBO
ZAPPE
ZEBRA
ZEFYR
ZELOT
ZENIT
ZLOTY
ZOBEL
ZOMBI
ZOOME

Ord med Z på 6 bogstaver:
AZALEA
AZIMUT
BENZEN
BENZIN
BENZOE
BENZOL
BLAZER
BLITZE
BRONZE
BRYOZO
BYZONE
CHINTZ
JAZZET
MESTIZ
NAZIST
OZELOT
PUSZTA
RAZZIA
STANZE
TERZET
TRAPEZ
ZAIRER
ZAPPER
ZARINA
ZECHIN
ZEOLIT
ZEUGMA
ZIGZAG
ZINNIA
ZIRKON
ZOMBIE
ZOOLOG

Ord med Z på 7 bogstaver
AMAZONE
ATRAZIN
AZTEKER
AZURBLÅ
BAZOOKA
BELIZER
CALZONE
CANZONE
CZARDAS
GAZELLE
GRÅZONE
JACUZZI
KIBBUTZ
LAZARET
LAZARON
LAZARUS
MAIZENA
MAZARIN
MAZURKA
MUEZZIN
NAZISME
ONESIZE
ORGANZA
OZONHUL
OZONLAG
PROTOZO
SCHERZO
SKIZOID
TERZINE
ZAIRISK
ZAMBIER
ZAMBISK
ZAPNING
ZARISME
ZARRIGE
ZIONIST
ZONEVIS
ZOOFILI
ZOOLOGI
ZOONOSE

Ord med Z på 8 bogstaver:
AZTEKISK
BELIZISK
BLITZLYS
BRONZERE
BULLDOZE
EPIZOOTI
FAREZONE
FORZINKE
GAZEBIND
GAZPACHO
GRAZIOSO
HYDRAZIN
JAZZBAND
JAZZROCK
KAMIKAZE
KINGSIZE
LANDZONE
MEZZANIN
NAZARÆER
NYNAZIST
OVERSIZE
PINCENEZ
PIZZERIA
SOULJAZZ
TERRAZZO
YDERZONE
ZARDØMME
ZEBRAFØL
ZELOTISK
ZIBELINE
ZIGZAGGE
ZIONISME
ZOOMNING
ZUCCHINI

Ord med Z på 9 eller flere bogstaver:
AFNAZIFICERE
AFNAZIFICERING
BENZINDREVEN
BENZINMOTOR
BENZINSTANDER
BENZINSTATION
BENZINTANK
BENZOESYRE
BILHARZIOSE
BIZARRERI
BLITZLAMPE
BRONZEALDER
BRONZEFARVET
BRONZEMEDALJE
BRONZERING
BRONZESTØBER
BRYOZOKALK
BUFFERZONE
BULLDOZER
BYZANTINSK
DOZERFØRER
ELIZABETHANSK
ENZYMATISK
FELTLAZARET
FORSTZOOLOGI
FORZINKNING
FUZZYLOGIK
GIGAHERTZ
GONZOJOURNALIST
GORGONZOLA
GRANDEZZA
HETZMAGER
INDERZONE
INFLUENZA
INTERMEZZO
JAZZBALLET
JAZZMUSIK
JAZZORKESTER
KAMIKAZEPILOT
KILOHERTZ
LATINJAZZ
LETZEBURGSK
LIPZZANER
MAIZENAMEL
MEGAHERTZ
MESOZOISK
MEZZANINETAGE
MEZZOFORTE
MEZZOSOPRAN
MOZZARELLA
NATRIUMBENZOAT
NAZIFICERE
NAZIFICERING
NAZIHILSEN
NAZISTISK
NERTZPELS
NYNAZISME
NYNAZISTISK
OZONNEDBRYDENDE
PAPARAZZO
PIZZICATO
PIZZIKERE
RENDEZVOUS
SCHERZANDO
SCHNAUZER
SCHNITZEL
SKIZOFREN
SKIZOFRENI
SKORZONER
SKORZONERROD
SPERMATOZO
STØDPUDEZONE
SULFATIAZOL
SUPERBENZIN
SYNTHESIZER
TANZANIER
TANZANISK
TARTRAZIN
TERRAZZOGULV
TRAPEZKUNSTNER
TZATZIKI
VARMFORSINKET
VARMFORSINKNING
VENEZIANER
VENEZIANSK
VENEZUELANER
VENEZUELANSK
VISUALIZER
ZARISTISK
ZEBRASTRIBET
ZENBUDDHISME
ZEPPELINER
ZIGZAGKURS
ZIGZAGLINJE
ZINKBLENDE
ZINKHVIDT
ZINKOGRAFI
ZIONISTISK
ZITTAUERLØG
ZODIAKALLYS
ZONETERAPEUT
ZONETERAPI
ZOOFYSIOLOGI
ZOOLOGISK

Ord med C
(oprindeligt ville jeg ikke lave denne kategori, da jeg tænkte der var så mange - på den anden side er de også umådeligt populære, så nu er den her...)

Fra forkortelser:
CM, CL, CG, CD, PC, CAD, PCB PVC, CV, CIF,
Ellers:
CES, CIS, CHAT, TIC/TICS, BASIC, CHECK, CROONE, AVEC, CIRKEL, CIRKUS, CIRKA FÆCES
ABC (@boab)
CUT (@mettelindgaard)
CAPE (@martinkroeger)
SNACK, BACON, PACE, RACE, COLA, CADDIER, PUNCHE, CYKLER (og CYKEL), OCEAN (@sunejr)
CENT (@FrkLambert)
CÆSAR (tougher)
CDROM (@DitteDegn)
CITY (@rikkeoberlin)
CONGA (kapster)
CARIES (Mic)
CRACK, ROCK, RACK, TRICK, MATCH, CAFE, CHEF, CHOK, FACON, LOCO, CIDER, SCENE, FACIT, YACHT, CODA, CHINTZ, CUP, MÆCEN, CYAN, OSCAR, MACON, BACK, DECCA, GLACIS, CAJUN, HACIENDA, ECU (anonym)

Gode ord
Det er lidt en catch all kategori, jeg synes der er kommet mange forslag til ord jeg næppe selv ville have tænkt på, men som ikke passer ind i ord man ikke skulle regne med. Men de kan være handy, så keep them coming.

TEN, JUK, ALBA (tak for forklaring Doc Nielsen), ARD, RUN, DENAR, NOL, RUR, LAF, NITI, FLAN, HAP, GERE, ARA, ÆTAN, KUF, BOOM, TRIOL, BUT, MOLOK, TOS, TRES, FIRES, LU, KU, MODI, TOME, POG/POGS/POGEN, DØL/DØLLE, JOL/JOLLE, GLIB/GLIBBE
GOGO (@mettelindgaard)
MØNJE, KREMT, FNOK, FUL, SLUP/SLUPS(@martinkroeger)
SNIKSNAK (@sunejr)
VY, SÅT (@JetteVindum)
VALK (@Mofling)
JENS (@tutmarie) sandsynligvis som det generiske navn for en soldat, muligvis derfor også JENSER.
MØGSO (@StineStregen)
FEHÅR, BROFAG <@lochte)
TARS, FOG, TERRE, KIS, VALEN, PERM, KRÅL, samt bydeformer: HELM, DOVN, LÆN, MÆL, MIND (@malenehald
BALG (@JetteVindum
BYTE (@suneriedel)
LOST (@lottemolberg)
VEDA, BOJAR (@linehnielsen)
MOTET (@sigaard)
HEFT (@camlarsch)
SHAKER (@rikkeoberlin)
RAID (@karmel80)
GAF, LIN (@JetteBoyeChri)
PI, ØD, ÆT, MOB (@RipRapRob)
FRANK (dollas)
TAO (bøge)
RÅS (Byby40, forklaring se kommentarer)
NIT, PRIM (ThomasFrandzen)
LOTTE (MorLykke - jvf JENS herover)
ÅDR/ÅDRE (@mifredk)
LI, HUK, IR, DADA, NAJ, AUDITIV, OL, FER, KART, RAS, RIFF, ÆR, BAVNE, ANNEKS, AIR, ODØR, RI, LASUR, PÅS/PÅSE, ÆTANOL, HURRAS, YP/YPPE, USUS, YAK, KETON, KUB, BU, ISN, PE(?) (Anonym)

Det græske alfabet
En del bogstaver i det græske alfabet kan skrives som substantiver, altså ALFA, ALFAET, ALFAS, ALFAER - dog ikke alle; hvad der har været afgørende for hvad der er medtaget ved jeg ikke. Dem jeg har kunne konstatere er:
ALFA, BETA, GAMMA, DELTA, EPSILON, ETA, JOTA, PI, SIGMA, OMEGA.

Bogstaver
Her er en oversigt over antallet af hvert bogstav, og hvor mange point de giver. Bemærk at der ikke er noget Q eller W på dansk. (Og, nej, VC godtages ikke istedet for WC...)


BogstAntalPoint
A71
B43
C28
D52
E91
F33
G33
H24
I43
J24
K43
L52
M34
N71
O52
P24
R71
S62
T62
U33
V34
X18
Y24
Z19
Æ24
Ø24
Å24
[BL]2-

Iøvrigt kan henvises til Wordfeud Help for regler, yderligere oplsyninger og info om bogstaver på andre sprog.

Opdateringer
Det er hvad det foreløbigt er blevet til, men der kommer løbende nye ord og kategorier, så check eventuelt siden ind imellem. Og kom meget gerne med forslag som kommentar herunder.

Seneste opdateringer:
27/12 '11 - et væld af nye ord, mange c-ord.
13/1 '12 - igen mange nye - ord med c har fået egen kategori, forkortelser med X, Z og C er både under forkortelser og under respektiv bogstav kategori.
10/2 '12 - mængder af nye ord, konsolidering af ny ordbog, græske bogstaver.
16/2 '12 - mindre tilføjelser.
19/2 '12 - mindre tilføjelser (DØL, JOL & GLIB...)

Se i øvrigt også ovre hos Morfar - en god gennemgang af bl. a. Wordfeud ord uden vokaler. (Fra før ændringer i ordbogen!)

Og så har jeg skrevet en lille besked til Wordfeud-snydere.

Hvis du vil gå oldschool vejen kan du jo også købe Scrabble som brætspil - når der altså ikke er udsolgt...


Ceterum censeo Facebook esse delendam.