Leoparddrengens
Public Key

mandag den 30. december 2013

Stop nu med de 'apper', Politiken!

Ingen kommentarer
I efterhånden ganske lang tid har Politiken insisteret på at det alle andre kalder 'apps' i flertal, skal omtales som 'apper'. Hvilket er en sproglig vederstyggelighed, kort og godt.
Politiken kan - hvis de virkeligt ønsker det - henholde sig til at de ikke gør noget galt, for Dansk Sprognævn har, af uransagelige årsager, optaget begge muligheder i retskrivningsordbogen, altså både 'apps' og 'apper'.

Derfor er denne rant også til dels rette mod Dansk Sprognævn, men ikke så meget, for skaden er trods alt ikke større end at stort set ingen i Danmark kan drømme om at bruge apper-formen. Altså bortset fra Politiken.

Og grunden til at gøre det må jo fremstå som oplagt, for den lægger sig helt op af hvordan vi gør med andre engelske låneord, ikke sandt? Som en drink, flere drinker; et job, flere jobber; en check, flere checker; en case, flere caser? Åhjo, naturligvis - det må være forklaringen, for det lyder edderrøvme godt. Eller - måske tager jeg helt fejl. Måske er der slet ikke tale om et engelsk låneord. Måske er Politiken gået den helt anden vej, og har lavet sit eget diminutiv på det gode danske ord 'applikation'? Som en parallel til det engelske?

Her er problemet nok, at applikation aldrig rigtigt har været et godt dansk ord, uden for software-verdenen. På dansk er det der på engelsk er blevet omtalt som applikationer (applications) generelt blevet omtalt som programmer (a word processing application=et tekstbehandlingsprogram). Så det giver ikke mening at lave den parallel.

Den nye bil?
Det kunne det have gjort - hvis nu Politiken havde lavet en læserdrevet konkurrence om at finde på et godt dansk alternativ til det engelske app - på linie med hvad samme dagblad gjorde, da man syntes der trængtes til et bedre og mere mundret ord end et automobil - og læserne kom frem til hvad der i Danmark er blevet det ganske unikke bil.

Jeg er bestemt ikke glad for hverken app eller apps, jeg synes sådan set det er lidt en øjebæ. Og jeg ville gladeligt hvis der nu var sådan en konkurrence foreslå for eksempel 'et prog/flere progger', eller 'en plik/flere plikker' eller måske endog 'en plik/flere pliker'.

Eller hvis et andet andet udtryk vinde gehør, ville jeg også se det som helt ok - ihvertfald ville det være fint hvis Politiken så kørte med det, og så hvor langt det bar, og om det blev til en ny bil.

Vederstyggelighedens triumf
Det er bare ikke det Politiken har gjort. I stedet har man taget øjebæen apps og gjort den til vederstyggeligheden apper. Jeg kan kun gisne om at en redaktionssekretær en sen aften på en rus af fordærvet Asti har tænkt at apper da viser et særligt tilhørsforhold til dansk sprog & giver det hele lidt kant fordi der ikke er andre der bruger det. & at det er meget, meget vigtigt at være konsekvente med ordet, da det er en særlig branding af avisens modernitet, kultur og fremsyn.

(Og så er ordet iøvrigt så tæt på Apple, og det er derfor vi kun omtaler iOS-apper, eller hvad er der lige gang i der?
)

Sandheden er dog
at apper ikke er hverken hipt, smart, kækt eller dansk. Det er blot ganske forfærdeligt grimt.

Og ordet vidner i sig selv om elendig sprogfornemmelse og uvidenhed. Hvilket jeg føler er meget, meget sært at et dagblad virkeligt ønsker at insistere på at signalere.

Men, hvis I virkeligt ønsker det Politiken, så bliv dog ved. Det er jeres egen røv det handler om.

Jeg ville dog satse på den der læserinvolvering og lave en form for konkurrence, så hvis I vil bruge noget andet end det logiske og allerede brugte apps, at I kan påstå der er en folkelig, eller i det mindste læsermæssig, forankring.

Eller også ville jeg komme ud af Asti-tømmermændene, og slet og ret bruge apps.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 26. december 2013

Hvem er dit hold?

Ingen kommentarer
Stødte på en lille tråd på twitter i dag, som jeg synes bør gemmes. Og kigges på. Derudover taler den vel for sig selv - omend det virkeligt rejser spørgsmål om magtens tredeling og den slags. Naive spørgsmål naturligvis, som jeg som borger ikke bør stille.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 16. december 2013

Quiz 165: Hvilken egnsret

Ingen kommentarer
Denne egnsret, som er noget så sjældent som en salt, havdyrsbaseret dessert, er især kendt fordi Adam Oehlenschläger blev så begejstret for den, at han endte med at skrive den ind på central plads i vor Nationalsang.

Hvilken ret er der tale om?

Svaret på quizzen findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 11. december 2013

Hobbitten 2: Smaugs Ødemark - anmeldelse

Ingen kommentarer
En kort opfølgning, på min anmeldelse af Hobbitten 1.

Der er om muligt skåret endnu mere af selve historien fra Hobbitten ud af 2'eren - hvilket jeg egentligt synes er fint, for det var noget af det der holdt 1'eren lidt tilbage , efter min mening. Og meget af det der er fra bogen er lavet en del om.

Så hvis man skal have fornøjelse af filmen er det vigtigt at være så glad for Tolkien universet, at alt det andet Peter Jackson har stykket sammen til os har interesse - og at man samtidig ikke er så puritansk, at man ikke tåler ændringer i forhold til bogen. Eller - man kan også slet ikke gå op i Tolkien, og bare nyde en god gang ramasjang & eventyr.

Selv hører jeg til Tolkien-nørderne, men jeg elsker det Peter Jackson giver os - et bud på den sande historie, som vi der har læst bogen kender i én udgave, nemlig Bilbos fortolkning. Men der stikker jo meget mere under - som vi også har kunnet læse os til i appendix & andre skrifter.

Visse dele af historien er så tydeligvis tilpasset det cinetamografiske aspekt, men det lever ihvertfald jeg fint med når musikken spiller.

Så er der også blevet plads til et indflettet romantisk trekantsdrama, med elverinden Tauriel i centrum. (Hun er på alle måder ny i historien, spillet af Evangeline Lilly (Lost)).  Både hun og Legolas fungerer fint i filmen, men selve den romantiske del fungerer altså ikke rigtigt - det var vist noget af det eneste hvor jeg tænkte, "ok, kom nu videre!".

For at opsummere - jeg er stadig fan. Fed oplevelse. Jeg vil ha' mere, også efter små 3 timer timer - glæder mig til det bliver sommer, hvor 3'eren har premiere.

(Og det var iøvrigt også ganske herligt at se den i Imperial i dag, hvor der for alvor var premiere-stemning!)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 10. december 2013

BREAKING: Her er trussesbilledet

Ingen kommentarer
Via en læk i PET er jeg i dag kommet i besiddelse af det fulde trussesbillede, som Jakob Scharf sendte til Morten Bødskov. Og det er godt nok også stærke sager, jeg kan godt forstå at Morten Bødskov var nødt til at lyve, så Retsudvalget ikke blev præsenteret for billedet og tog på Christiania bagefter og kastede med sten, fyrværkeri og flasker.

Det lækkede trussesbillede


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 5. december 2013

Hashtag husly twitter

Ingen kommentarer
Sætter lige op til de som ikke har styr på hashtag søgninger på twitter i anledning af #bodil:


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 23. november 2013

Et fredsommeligt råd, @annaallerslev?

Ingen kommentarer
Lad mig med det samme slå fast, at jeg sådan set intet har at skulle have sagt i forhold til hvad der sker i jeres konstituering i København.

Jeg bor ikke i København (omend tæt på, på Frederiksberg, så jeg ved hvad der sker - og er vokset op der), og har hverken stemt socialdemokratisk eller radikalt til valget her.

Lad mig også slå fast, at jeg synes det i bedste fald er højst tvivlsomt at skifte parti et par dage efter et kommunalvalg. Med mindre der er virkeligt, virkeligt gode grunde til andet.

Samtidig er jeg ikke enig med dem som synes at mandater på den ene eller anden måde skal være hæftet på partiet de var på ved afstemningen. Jeg tænker på at Grundloven intet kender til partier, og at partierne har gjort det stort set umuligt ikke at være i et parti. Og at man måske bør moderere parolen Stem Personligt en smule, hvis man faktisk mener partiet.

I har fået et ekstra mandat i BR, og det er fair and square. Men det er også et mandat som bærer en pokkers masse uvilje.

Og det er et mandat I nok kan få noget ud af - på den ene eller anden måde. Jeg vil bare i al fredsommelighed opfordre til at I virkeligt tænker jer om, ikke bare to eller tre gange, men en hel del flere før I benytter jer af det.

For, jo, I kan gøre det.

Men: vil det være fair?

Og, måske vigtigere: vil det blive opfattet fair?

Og husk på jeres historie de sidste fire år: Den startede ikke smukt - og reelt er den eneste grund til du har fået lov til at agere (thumbs up!), at I blev fri for Klaus Bondam, og vasket tavlen delvis ren. For før det var han død i vandet.

Min opfordring: take the high road, her. Ja, I kan lave om på konstituering (måske endda holde DF ude) - det er sgu bare ikke særlig fedt eller demokratisk.

Eller sagt kort: det forekommer muligvis taktisk smart, men strategisk er det en dødssejler. IMHO.

Så lav konstituering ud fra hvad I fik af stemmer ved valget, og så kan I altid have en større BR-gruppe siden. Med god samvittighed.

Hvis ikke ender det meget nemt med en pyrrhisk sejr. Og det burde om noget ikke være noget radikale stiler efter?

Men som sagt - jeg har reelt ikke noget med det hele at gøre, der i København. Måske blander jeg mig lidt til minde om min mor. Håber bare I finder ud af det. I al demokratisk rimelighed, & fredsommelighed.

Bedste hilsner
/Leoparddrengen

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 19. november 2013

Trist twitter-brug, DR!

Ingen kommentarer
Jeg sidder i skrivende stund og ser dækningen a kommunal- og regionsvalget på DR.

Et valg der naturligvis på mange måder er spændende - hvor slemt vil det blive or Socialdemokraterne og SF, med videre.

Men jeg har også været lidt spændt på dækningen - for på det seneste har DR tilsyneladende opdaget twitter, og ikke længere kun på DR3. Og der har været lagt op til det store i aften, med visning af tweets fra hashtag #drvalg.

Desværre, desværre - har DR helt misforstået twitter.

Istedet for at bringe tweets fra befolkningen, vælgerne, med de personlige vinklinger og betragtninger det kunne give, har DR valgt at bringe tweets fra politikere - lidt fra journalister.

Tweets som enten indeholder de sædvanlige politikerfloskler, enkelte lykønskninger af partifæller - eller viderebringelse af nyheder som de har set i TV - og som vi andre derfor også har set kort før.

Med andre ord, røvkedeligt.

Ok - rønnebær er også lidt sure. Jeg ville da gerne se mig selv der. Men jeg kan såmænd godt orstå, hvis mine tweets er lidt for satiriske og sarkastiske til at de vil/tør bruge dem.

Men kommentarerne fra borgerne - de savnes altså, DR.

Jeg må opfordre til at I prøver at kigge på nogle amerikanske valgkampe, ser hvordan de benytter twitter.

Men, altså, lidt fortrøstningsfuld er jeg da. For det er da altid noget at I har opdaget twitter. Og rigtigt mange af jer er kommet på indenfor de sidste 14 dage kan jeg se. Så ingen kan orvente at I er eksperter endnu, langt fra. Med lidt held har I lært noget mere til næste valg, og er blevet klogere i brugen. I kan for at komme igang eventuelt kigge lidt på min twitterguide.

Så ihvertfald - velkommen på twitter!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

fredag den 8. november 2013

Gravity - en anmeldelse

Ingen kommentarer
Der er ikke så meget at sige. Gå og se den. I 3D, på det største lærred og med den mest rummelige lyd du kan komme i nærheden af.

Det er en film, som på sin vis er barberet fuldstændigt ned, men på oplevelsesdelen er helt ekstrem - samtidig med at den får vist Sandra Bullock både sårbar og forrygende.

Men der er ikke rigtigt ord der kan yde den retfærdighed, den skal opleves. Og hvis du ser den på DVD eller når den kommer på Netflix gider jeg ikke tale med dig, det er for dumt - så skal du lade helt være.

Og husk, der i biografen - hold godt fast!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 19. oktober 2013

The Stanley Parable - en spil-anbefaling

Ingen kommentarer
Dette indlæg er ikke helt hvad den giver sig ud for. For det kan diskuteres om der er tale om et spil. Eller kan det?

Det kan også diskuteres om det er en en anbefaling. Og dog. For jeg kunne nu godt lide det her som ikke rigtigt er et spil, The Stanley Parable, som jeg i nat købte på Steam.

Og anbefaler det derfor. Måske. Men jeg er ikke sikker på jeg synes spillet (eller hvad det nu er) indeholder nok til at berettige prisen på ca 10€ jeg gav for det. Men jeg er så heller ikke helt sikker på at have fundet alle krinkelkroge endnu. Faktisk er jeg ikke sikker på nogetsomhelst.

Men altså, spillet som ikke er et spil, men snarere end interaktiv fortælling som ikke er en fortælling og måske heller ikke interaktiv er ret underholdende. Hvis man kan lide Douglas Adam eller Monty Python. Måske især Brazil.

Og filosofisk er det. Eller måske er det det ikke, det lader bare som om.

Man kan ikke sige så meget om det. Andet end man spiller Stanley. Og han arbejder på et kontor. Måske. Og der er en fortæller. Måske. Og det mindede mig lidt om nogle adventurespil fra 80'erne. Bortset fra at det var anderledes.

Der er også en gratis demo man kan spille, hvis man vil vide hvordan spillet er. Eller hvordan det ikke er. Men der er ihvertfald også en fortæller i den. Måske. Den kan jeg anbefale. Omtrent helhjertet.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 9. oktober 2013

Masters of Sex - en serie-anbefaling

Ingen kommentarer
Serien Masters of Sex begyndte på HBO Nordic mandag for en uge siden, 30/9. Der har således foreløbigt været vist 2 afsnit - hvilket måske nok er lidt vel lidt at skrive en egentlig anmeldelse på baggrund af, men jeg vil ihvertfald meget gerne anbefale den!

Den handler om Masters & Johnson og deres berømte sex-studier fra 50/60'erne. Ikke noget jeg på forhånd var solgt på som et fantastisk emne. Men det er jo HBO*, så jeg så pilot'en - og var ganske solgt.

Serien kan godt overfladisk minde om Mad Men, på grund af tidsperioden (serien starter i 1956). Men til forskel fra Mad Men - som jeg ikke ser, men så nok af at vide den ikke var for mig - som efter min mening kører i tomgang og er ren glitter, er der her tale om en væsentlig historie - og mere et opgør med en tid og nogle normer end et nostalgisk tilbageblik. Og nogle mennesker som gik meget på tværs af normerne for deres samtid.

Meget velspillet på alle niveauer og indtil videre et særdeles godt manuskript. At der ikke er tale om hverken vampyrer eller drager bør ikke afholde nogen fra at se den. Relativ nær fortid kan også gøres interessant - og  USA i 50'erne kan forekomme som et lige så sært sted som Westeros.

Jeg anbefaler den virkelig - man kan kun blive klogere på vores moderne selv- og sexforståelse. Og på hvor blank man kan være, hvis man lader sær moral styre hvad man må tænke og fantasere. Og ikke mindst kønsroller - og overveje om ikke nogle af seriens problemstillinger måske stadig er relevante, selvom vi nok føler os en anelse mere oplyste, og har hørt om oralsex.

Cast blandt andre: Michael Sheen (William Masters), Lizzy Caplan (Virginia Johnson), Caitlin FitzGerald (Libby Masters), Beau Bridges (Barton Scully).

* [Opdatering, 14/10]: Jeg har så lige opdaget at det faktisk ikke er en HBO serie - det er Showtime. Men det gør den jo ikke dårligere ... jeg er så en smule overrasket over at den kommer på HBO Nordic, men fint nok!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 28. september 2013

Ånden fra '86

Ingen kommentarer
Der kan være masser af grunde til at være skeptisk og slå koldt vand i blodet i forhold til hvad der sker i Iran i forhold til resten af verden (og måske på sigt også i Iran).

Der kan nu også være masser af grunde til ikke at være for skeptisk. Ikke mindst fordi optimisme kan skabe momentum, som kan løsne op for fastlåste fjendebilleder.

Jeg kan ikke lade være med at sammenligne situationen i øjeblikket med Sovjetunionen i 1985 da Gorbatjov kom til. Ret hurtigt stod det klart, at han ihvertfald i tale var en del forskellig fra sine forgængere. Men kunne han levere?

De fleste vestlige kommentatorer var skeptiske, og mere så des længere man kom på højrefløjen (naturligvis). Og, mente man, selv hvis Gorbatjov var ægte, så ville han næppe få lov til de ting han talte om - han havde jo også et politburo, der skulle stilles tilfreds.

Alligevel skete miraklet - indenfor et år var der topmøde om nedrustning i Reykjavik, mellem Reagan og Gorbatjov. Et topmøde der i første omgang ikke førte til noget direkte, men åbnede op for flere - som gjorde. Så meget at det der før var utænkeligt snart var rutine.

Og i Sovjet kom glasnost og perestrojka, som snart blev en uafvendelig proces, indtil nogle hardliners prøvede at kuppe det hele tilbage - hvilket førte til Sovjets sammenbrud.

Idag taler de datidens højrefløjsfolk om, at det naturligvis var deres hårde linie der var skyld i det, og at våbenkapløbet kørte Sovjet økonomisk ned, og de skal have medaljer.
På samme måde kan det garanteres, at de som idag ikke mener man skal give Rouhani en chance, vil tage æren for det hele hvis der kommer reelle forhandlinger, og de fører til noget.

Men det er sådan set arbitrært nu - jeg synes det vigtige er at holde fast i den positive tilgang.

Og hvis nu EU er smarte, og kender deres besøgelsestid, anerkender de Irans ret til a-kraft, men går ind og tilbyder nogle gode deals på solenergianlæg til opstilling i Irans ørkener - for eksempel i et joint venture, der kan give gensidig know how og klimavenlig strøm til Iran, og gøre atomenergi mindre attraktivt. Og verden kan blive bedre, både miljø- og spændingsmæssigt.

Ja, jeg er sikkert naiv - men det skal altså også til ind imellem.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 25. september 2013

Om Englands talibanere

Ingen kommentarer
Det undrer mig gang på gang meget, at Englands grumme historie med talibanere aldrig nævnes, selvom det med udviklingen i Afghanistan i 1990'erne og frem burde stå klart hvor meget det er en gentagelse af hvad der skete i England for 600 år siden. Hvilket burde stå klart, når man husker at taliban betyder studerende - og at alt handler om skoling.

Først må man forstå, at der dengang ikke fandtes mange skoler, så hvis man skulle undervises måtte forældre eller værger selv ansætte en hjemmelærer - som først og fremmest underviste børnene i katekismus, så de ikke endte i Helvede.

Som så mange revolutioner startede det tilfældigt, og med hvad der i dag kan synes som en lille ting.

En gruppe hjemmelærere gik sammen og skrev i 1455 til Pave Nikolas V om noget der lå dem meget på sinde; og noget de havde en formodning om han ville give dem ret i: nemlig at der ikke længere skulle undervises i Højsangen - den var simpelthen for fræk og ukristelig, mente de. Som eksempel fremdrog de indledningen på Højsangen 2 (Song of Solomon 2), som lyder:
I am the rose of Sharon, and the lily of the valleys.
Det var simpelthen for stærk kost, mente de - i det rosen naturligvis er en reference til de kvindelige kønsorganer - og sangen således vel nærmest kan sammenlignes med de moderne Vagina-monologer.

Var anmodningen nu blevet behandlet af den meget misogyne Pave Nikolas havde de såmænd nok fået ret, og Højsangen ville være blevet strøget fra bibelen. Men mens brevet var undervejs døde Nikolas og Callixtus III indtog Pavestolen. Og han var ikke sådan at bide skeer med: versene i biblen var blevet fastlagt ved Synodet i Hippo i AD 393, og resultatet var velsignet - og forsøgte man at lave om på det, var det kætteri. De havde bare at undervise i hvad der stod, om de så fandt det syndfuldt eller ej, var svaret fra paven.

Det var ikke noget der bekom lærerne i England vel, da de modtog svaret. De var i mellemtiden vokset til en landsdækkende organisation, The Tudors - tutorerne, hjemmelærerne. (Idag ville det naturligvis staves The Tutors på engelsk, men der sker jo noget med sprog på 600 år - og man bruger stadig den gamle stavemåde, nok af hensyn til traditionen.)

Så de gjorde oprør - i første omgang mod den katolske kirke i England, men da Kongen, Richard af York, støttede kirken - det var trods alt med Pavens velsignelse han var konge - blev det med tiden også et oprør mod kongemagten og (dele af) adelen.

Men Tutorerne fik store dele af befolkningen med sig - nok ikke fordi de gik synderligt op i doktrinen, men de så en mulighed for et bedre liv. Denne borgerkrig kendes som Rosenkrigen, opkaldt efter argumenterne i Tutorernes oprindelige pavelige anmodning - og endte med Kong Richards død i 1460, og biskoppernes tvungne undsigelse af Paven i Rom.

Hvis folket havde troet de ville få det bedre, tog de imidlertid fejl - de næste 100 år under Tutorernes hierokrati bød blot på et rædselsregime af yderligere undertrykkelse. Offentlige halshugninger for de mindste forseelser hørte til dagens orden. Især kvinderne blev undertrykt - det var jo trods alt deres forbudne frugt som Tutorerne i første omgang havde set sig sure på, så kvinder blev bandlyst i det offentlige rum, og betragtet som en ren handelsvare til bryllupper og "24 timers giftermål".

Og havde man troet at Tutorerne herredømme ville skabe fred, tog man også fejl - for nu hvor der først var ændret i Biblen fik forskellige grupperinger naturligvis lyst til at ændre andre ting som faldt dem for brystet. Og andre grupper brød sig ikke om disse ændringer - hvorfor det naturligvis førte til kampe mellem de forskellige fraktioner, om hvilken lære der nu var den rigtige.

Stort set det eneste varige det lykkedes dem at bygge var Tower of London, som de brugte til opbevaring af de få dødsdømte, som ikke blev henrettet umiddelbart. Tutorerne var meget bedre til ødelæggelse, og som talibanerne gjorde de meget for at ødelægge symboler på tidligere tiders tro - det værste var nok, at de flåede taget af Stonehenge.

Dette varede indtil Elizabeth - efternavn ukendt. Hun var en "24-timers brud", som på klog vis ved sine mange giftermål blandt ledende Tutorer fik samlet en magtbase, som pludselig i 1758 samlede sig - og gjorde hende til Dronning Elizabeth I af England.

Det kan synes besynderligt at store dele af Tutorerne skulle samle sig bag en kvinde, men det giver i historisk perspektiv ganske god mening - det var simpelthen den eneste måde at opnå fred og en samlet doktrin, som Elisabeth - ironisk kaldet The Virgin Queen - stod for: Church of England. At meget af Tutorernes oprindelige idéer var udeladt eller ændret gjorde ikke så meget - de fleste havde alligevel glemt hvad de egentligt kæmpede om - det vigtigste var at der ikke var tale om en tilbagevenden til Pavevældet.

Elizabeth kaldte sig også en Tudor, omend hendes rolle mest var en afvikling og normalisering. Hvorfor hun også endte med at omtale sig som Den Sidste Tudor. Og en af hendes sidste love var et forbud mod undervisning i hjemmet, så et lignende regime aldrig mere skulle kunne opstå - dette er årsagen til den udbredte Engelske tradition for kostskoler, som stadig ses i dag.

Under afviklingen af Tutorernes æra skete der en kulturel opblomstring. Det ses måske tydeligst  i dag i Shakespeares løsslupne værker, som ikke lægger fingrene imellem. Her for eksempel hans slet skjulte hilsen til Tutorerne i Romeo & Julie (2. akt, første scene):
Juliet:

'Tis but thy name that is my enemy;
Thou art thyself, though not a Montague.
What's Montague? it is nor hand, nor foot,
Nor arm, nor face, nor any other part
Belonging to a man. O, be some other name!
What's in a name? that which we call a rose
By any other name would smell as sweet;
So Romeo would, were he not Romeo call'd,
Retain that dear perfection which he owes
Without that title. Romeo, doff thy name,
And for that name which is no part of thee
Take all myself.

I dag hører man imidlertid meget lidt om Tutorerne - jeg tror englænderne basalt set er skamfulde. Pink Floyd forsøgte sig med en musical, The Tower (All in all you're just another brick in The Tow'r og Hey, Tutor, Leave Them Girls Alone ), men dette viste sig for kontroversielt, så istedet blev det til en musical om onde lærere i Vestberlin, The Wall. Don't mention the war, indeed.

Så i dag kendes Tutorerne mest når der dukker møbler op fra den tid - Tudor-stilen. Dette er som regel hårde bænke og pulte, hvor børn har kunnet sidde og lære den katekismus der nu var gængs på det tidspunkt, hos deres hjemmelærer.

Om man direkte kan lære noget i forhold til Taliban i Pakistan og Afghanistan ved jeg ikke, men det virker ihvertfald helt forkert at undertrykke historien - vi burde kunne lære af den. Og hvem ved - måske Taliban kan få en Elizabeth på et tidspunkt?

Find andre af mine historiske essays i bogen Til almeen Dannelse.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 24. september 2013

Tip: Undgå kalenderspam i din Google Calendar

Ingen kommentarer
Et nyt smuthul for spammers og scammers til at få din opmærksomhed, og overtale dig til at købe de der viagra-piller fyldt med pullimut som du så længe har sukket efter, er at oprette deres spam som del af din Google Calendar.

På den måde kan du få spammen to gange: som notifikation når tiden for "begivenheden" oprunder, og når du er inde i kalenderen.

Der er grundlæggende 3 måder dette kan være sket, som jeg her gennemgår, men de første metode er med garanti den mest udbredte, da den er meget enkel. Heldigvis er den også enkel at stoppe.

1. Luk for at alle og enhver kan invitere til begivenheder
Som default er der åbent for at alle kan oprette en event, ved at invitere dig til den - alt det kræver er din email-adresse. (Jeg gætter på denne default muligvis laves om på et tidspunkt ...)

Så det skal du lukke af for. Inde i Google Calendar klikker du på tandhjulet oppe til højre, og vælger Indstillinger.


I Kalenderindstillingerne du kommer til, finder du mod bunden knappen Føj automatisk invitationer til min kalender - den retter du til Nej, vis kun invitationer jeg har svaret på.

(Du kan også vælge midterste punkt - så undgår du notifikationer, men tillader stadig at de optræder i din kalender - hvis du gerne vil bevare den mulighed.)

Bum. Det udrydder med ret stor sandsynlighed fremtidig kalenderspam. Der er dog også andre muligheder for at det kan komme:

2. Check du ikke har givet uønskede apps eller sites adgang
Det gælder sådan set for alt hvad der vedrører din Google-konto, ikke blot din kalender, at du kan være kommet til at give nogen adgang, som egentlig ikke skulle have haft. Eller at adgangen måske var fin nok, men dem du har givet adgangen til så siden er blevet hacket.

Så det kan være en god idé at gennemgå hvem og hvad der egentlig har adgang til de forskellige områder af din Google-konto.

Det gør du ved at klikke dig ind på din Google-konto, ved at vælge dropdown'en
øverst til højre, og vælge Konto.

Under din konto vælger du punktet Sikkerhed - i bunden af siden vælger du så Tilknyttede applikationer og Websites.

Hvis noget ser skummelt ud, kan du så klikke Tilbagekald Adgang.

3. Du har delt din kalender
Hvis du har delt adgangen til din kalender, kan spammen i princippet også stamme fra dem du har delt med. Hvis du har mistanke om det, må du få dem til at gå deres indstillinger i gennem. Eller stoppe med at dele kalenderen med dem.

Jeg håber det virker - tak til Amit Agarwal hvis indlæg hjalp mig til at finde første del af forklaringen

[Opdatering:] @dortetoft - hvis spørgsmål var den oprindelige årsag til jeg undersøgte fænomenet med kalenderspam - har efterfølgende også blogget om emnet - samt om hvor smart eller usmart opbygningen af vores given rettigheder til apps med videre i grunden er.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 7. september 2013

Confidential - Casting Slot: (The New) Princess Leia, Star´Wars VII

Ingen kommentarer
Movie: Disney Star Wars VII
Director: J.J. Abrams
Set: Moon of Endor
Characters: Princess Leia, C3PO ("Goldenrod"), various Ewoks in background

Primer:
The time is appx two months after the celebration of the victory of the Battle of Endor and the Death of the Emperor.

The Emperors Hand (Mara Jade) has kidnapped Han Solo and Luke Skywalker.

Princess Leia has after a long search in the wilderness without food discovered their location.

She now has to pass that information on to C3PO ("Goldenrod" - the God of the Ewoks), so he can tell R2D2, and start a release of the prisoners.

However, they're are under surveillance - so Princess Leia has to pass her message using subterfuge. Which is further complicated by her tongue being stunned by accident (see Jar Jar Binks in the SW I: The Phantom Menace how that works).

Knowing C3PO is fluent in over 6 million forms of communication, Leia decides to tell the location of Han and Luke using the dance of the Giant Honey Bee of Alderaan - disguised as an Ewok. Also - she is carrying Luke Light Sabre, which she has to use as a prop in the dance, so that it is not discovered as being what it really is.

And.... Action!

Applicant: Former actor in Disney Productions. She'll ace this one!

Tape: Princess Leia Ewok Dance Routine

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 5. september 2013

Ny version af Kindle Paperwhite

Ingen kommentarer
Knapt havde jeg færdiggjort gårsdagens indlæg om oversættelse fra engelsk til dansk på Kindle, før næste version af Paperwhite blev annonceret - den skulle være på "gaden" 30. september. Om der så laves nok til at vi i første omgang får lov at købe dem i Danmark, eller der skal gå noget tid før det amerikanske hjemmemarked er mættet, må vise sig.

Jeg tror dog ikke der bliver det store run på - det virker som om der mere er tale om en mindre update, end den store fornyelse Paperwhite var i forhold til forgænger. Men hvis man står og skal købe, vil jeg da nok foreslå at vente på den nye - eventuelt forudbestille.

Da en del havner her på søgninger på Kindle, ville jeg lige liste de nye features, som jeg læser dem. (Gå her, hvis du er ude efter anmeldelse af Kindle Paperwhite.)
  • Der er forøget kontrast i displayet
    Dette er hvad jeg vil sige var det vigtigste punkt før i tiden, men med lyset i Paperwhite er det ikke længere helt så vigtigt. Men hvis man ikke bruger lys er det alfa og omega - og man kan sikkert nøjes med mindre lys med forøget kontrast.
     
  • Lyset skulle være forbedret med Next Gen
    Det er så svært at sige noget om, uden at have set det. Men mon ikke uregelmæssighederne i bunden er formindsket / forsvundet
     
  • Hurtigere processor
    Skulle betyde hurtigere bladring, blandt andet.
     
  • Forbedret nøjagtighed i touch
     
  • Nyt Page Flip
    Skulle gøre det enklere at bladre frem og tilbage, for eksempel hvis bogen har et kort eller en list-of-characters man tit slår op i.
     
  • Ny integration med Goodreads
     
  • Nogle Parental Controls
    Indstillinger i forhold til børn, så de kan få læse-belønninger, blandt andet.
     
  • Opbyg egne ordbogslister
     
  • Smartere opslag, integreret med bl.a Wikipedia
     
  • MatchBook
    Hvis du allerede har købt en trykt bog hos Amazon, kan du købe den i Kindle-udgave til $2.99 eller mindre. Det dækker dog kun nye bøger, og kun dem er er omfattet af programmet. Lidt svært endnu at vide hvor mange det er - her lidt mere om Kindle Matchbook-programmet.
Af de tekniske nyheder synes jeg ikke de lyder vildt epokegørende, men bestemt nice to have - bedre skærm/lys/kontrast/hastighed er jo ikke noget man kimser af. 

Men den sidste halvdel lyder for mig som software opdateringer, så dem ville jeg også tro ejere af eksisterende Paperwhites kommer til at nyde godt af. Måske endda også Touch-ejere.

Og jeg går da udfra at Matchbook kommer til at gælde alle Kindle-versioner. Det lyder tilgengæld som en virkelig, virkelig interessant nyhed, det afhænger dog selvfølgeligt af hvor mange bøger der bliver omfattet.

Men har jeg ret, at der også kommer software update til eksisteren Paperwhites, tror jeg godt jeg kan holde igen med at købe den nye. Hvis man ikke allerede har en, kan jeg tilgengæld kun sige at jeg bliver gladere og gladere for min … Prisen bliver den samme på den nye version som på den gamle, altså $139 i standardversionen uden reklamer.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 4. september 2013

Tip: Oversæt Engelsk til Dansk på din Kindle Paperwhite / Touch

Ingen kommentarer
Jeg blev forleden i et kommentarspor spurgt, om jeg vidste hvordan man dog kunne få en Engelsk->Dansk ordbog ind på sin Kindle Paperwhite, istedet for det indbyggede Oxford Dictionary.

Selv bruger jeg sjældent dictionary'et, og har det fint med at det er engelsk/engelsk. Og min umiddelbare tanke var, at det kunne man næppe, men jeg prøvede at undersøge det.

Så jeg googlede løs. Og fandt frem til måder at installere alternative (og oversættende ordbøger), problemet var at man skulle have en ordbog i et brugbart format. Og dem vrimler det ikke med i Engelsk->Dansk version - jeg kunne ihvertfald ikke finde noget brugbart.

Det måtte jeg så fortælle - at jeg ikke kunne se nogen måde.

Heldigvis vendte spørgeren selv tilbage - Ursula, hedder hun - og gav det fine svar: at oversættelser faktisk er indbygget!

Det må jeg sige var nyt for mig. Og jeg gætter på en hel del andre - og det var i hvertfald ikke lige noget som poppede op da jeg ledte efter andre løsninger. Så tak for den oplysning, som hermed gives videre.

For at oversætte et ord:

  1. Markér ordet ved at longclicke det - det åbner dictionary-opslag for ordet.
  2. Nedenunder opslaget er en menu - vælg More
  3. I den menu der popper op, vælg Translation (!)
  4. Så kommer ordet frem i oversættelse. Hvor du også kan vælge til & fra sprog.
Lidt cool. Især når det er funktion man anede fandtes.

Bemærk at der er flere interessante ting under menupunktet More, bl.a kan man også hente Wikipedia-info om ordet.

Du kan også oversætte længere udpluk:
  1. Marker første ord som før, men flyt så fingeren så hele udplukket er markeret.
  2. I menuen der kommer frem vælger du igen More
  3. Og igen Translation 
  4. Og så får du din oversættelse! Wow. Måske, for:
Det er ikke perfekt. Det du får er Kindle'n som kontakter Bing's oversættelsestjeneste, som oversætter det for dig. Med andre ord, en maskinoversættelse i stil med Google Translate.

Med enkelt ord kan det nok for det meste fungere nogenlunde, men længere sætninger vil nok give sætninger man i bedste fald skal tage med et gran salt.

Desuden kræver det at Kindle'n kan komme på internettet, så du kan ikke have slået Airplane Mode til, og du skal have WiFi i nærheden (eller køre 3G versionen). Jeg tror desuden kun det fungerer på Paperwhite og Touch modellerne, men jeg er ikke sikker - det kan i princippet sagtens være kommet med i software update på ældre modeller også.

Der kan oversættes frem og tilbage mellem: Dansk, Engelsk, Finsk, Fransk, Hindu, Hollandsk, Italiensk, Japansk, Kinesisk (Simplified + Traditional), Koreansk, Norsk, Portugisisk, Russisk, Spansk og Tysk.

(Hvor meget man får brug for ved jeg ikke - men jeg kunne faktisk godt have brugt portugisisk da jeg læste Speaker for the Dead. Så ...)

Tak til Ursulas nabo for at fortælle Ursula om sagens rette sammenhæng, og til Ursula for at viderebringe det til mig :)







Ceterum censeo Facebook esse delendam.

tirsdag den 3. september 2013

Science Fiction anbefaling: Ender's Game

Ingen kommentarer
For godt en uge siden var jeg løbet tør for læsestof, og prøvede så noget nyt. Normalt har jeg rimeligt god idé om hvad jeg nu vil læse, men ikke her. Kunne bare mærke at jeg havde lyst til noget Science Fiction, så prøvede simpelthen at gå ind på Amazon under den genre.

Øverst lå så bogen Ender's Game af Orson Scott Card, som jeg da vist en eller anden gang havde hørt omtalt. Og som vist kommer som film. Og som havde fået voldsomt mange stjerner af læserne. Og som kostede $4,78 til Kindle. Så den købte jeg, og kort efter var jeg igang med at læse den.

Og det var sgu fedt - det er længe siden jeg har været så opslugt af en bog. (Eller - det var jeg vist også da jeg læste Hunger Games-bøgerne for 1½ årstiden siden, men det er da også lidt tid.)

Det er straight, velfortalt Science Fiction: Ender, som egentlig hedder Andrew,  udvælges blandt få talentfulde til at blive trænet til at være officer i jordens rumforsvar. Som er ganske nødvendigt, for man ved at solsystemet indenfor en overskuelig fremtid vil blive invaderet af en hær af bug-eyed monsters - allerede to gange før har der været slag. Vi overlevede mirukløst sidste gang, næste gang bliver det afgørende.

Det ret specielle er at Ender, og de øvrige udvalgte er børn, fra de er 6 år gamle bliver de trænet - træning der er kamufleret som spil og lege, men udvikler sig til dødsens alvor.

Det er udviklingen af Ender bogen handler om - en ret formidabel person - samt hans to søskende, som er lige så intelligente, og på anden vis ender med at få stor betydning for hvad der kommer til at ske i bogen.

Det er intet mindre en moderne Science Fiction-klassiker (ok - moderne og moderne, den er fra midt-firserne ...), og hvis man som jeg ikke kender den bør man unde sig at læse den. Også selvom man ikke er vant til Science Fiction, jeg tænkte undervejs at den virkede som god begynderbog til genren - det er basalt set bare en god historie.

Og læs den gerne inden den kommer som film - den er garanteret fyldt med ramasjang, og det er fint nok - men bogen klarer sig uden. Og tror det er godt med egne billeder af Ender.

Så kan man jo efterfølgende hoppe videre til fortsættelsen, Speaker for the Dead - det gjorde jeg ihvertfald. Og inhalerede den på to dage. Der er sket en del siden Ender's Game, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her, da det kan spoile en del i forhold til første bog. Men den er ihvertfald også fremragende - en del anderledes i stil end Ender's Game, jeg kom en del til at tænke på Asimov's The Gods Themselves. Og jeg skal nu til at gå igang med tredie bog.

P.S. Men lige et råd: begge bøger indeholder ret lange introduktioner. Drop dem, vent med at læse dem til bagefter, jeg synes det er too much information inden handlingen.

[Opdatering 16/9:] Er så blevet færsig med tredje bog, Xenocide, og den må jeg tilgengæld sige jeg finder ret skuffende. Alt for meget semi-religiøst pseudo-filosofi, og bogens karakterer bruger meget tid på at småskændes indbyrdes - og de fungerer ikke. Den kan til nød læses, men så heller ikke mere. Og jeg kan fra anemelselser se at det fortsætter i det spor, så jeg står af her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 2. september 2013

Please, Twitter - enough with the #BlueLines-nonsense!

Ingen kommentarer
When I first saw the tweet about the new Twitter-App update with a new style of conversations, I was curious: How would it work.

So, I pretty soon updated my app - and shortly after regretted doing so. Because - these Blue Lines in the timeline really ruins my twitter experience.

At first I was hopeful that the update would be rolled back quickly, or a new update launched without them. But nothing had happened (at least not on Android - I have heard about iOS-users updating later, and not having the lines, but getting other updates instead.)

It is not like I am alone in disliking this update - I think I have seen two tweets being positive, out of hundreds of negative ones. And it's really not just a matter of "getting used to them" - I really hope I'll never become used to them.

The Blue Lines ruin the most important part of twitter - the timeline - for me. This is why:
  • They are ugly

    Granted, if I liked the way they worked I might not feel this way. But I don't - and I really don't think they are pleasing to look at.
     
  • They are confusing

    When I skim my timeline I find it hard to see where one conversation stops and another starts. Especially because I find myself more and more skimming faster over tweets with blue lines, because I don't want a repeat of the conversation I'll probably get.
     
  • They are annoying

    I just mentioned it, above. The repeats. I see the same tweet, again and again - because it has engaged a lot of people. That would normally be a good thing for a tweet to do that. But I find myself beginning to hate these engaging tweets, because they keep turning up in my feed, and I have read them.
     
  • They ruin the flow

    Before the blue lines there was a logical flow to my timeline, the chronology made sense. Not so now, now I have to remember that tweets above other tweets, were actually made before, not after, the one before, if there is a blue line. That takes a lot of mental energy - so much that I feel skimming my timeline is becoming stressful.
The last part is really the worst. I especially noticed it when I was using twitter in the middle of the night last night. Now for me, because of time zones, in the night it is mostly American or Australian tweeps I have in my timeline - and they don't have many conversations, as they are some I have randomly picked up, and probably not many follow each other.

The result being, in the night my timeline is almost entirely without blue lines - and it felt so good. So relaxing - after under a week of the blue lines filling my timeline during the day.

Please, Twitter - I love the fact that you try to make a better interface, and I don't mind you experimenting. But this was a dead end. It's bad. So, can we please get rid of it?

I can see why you wanted to make it clearer when a tweet is part of a conversation, but really a small blue dot, or other visual hint should be more than enough.

Or, if you really insist on keeping these horrible lines, then at least give us an option not to have them.

Otherwise I can only recommend people use another app for twitter. (I myself are more or less forced to use them, as I write a guide for them. *sigh*)

(BTW, if you see the lines on the web, and they are not ble - and wonder how come I talk about blues lines: it's because on the web the color used is the same as you have chosen for links. Whereas in the apps the color is always twitter-blue.)

QED (a real-time search for the term "blue lines"):

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 28. august 2013

Hold nu op med at sammenligne Irak-optakten og Syrien

Ingen kommentarer
Skal lige af med noget, som så måtte blive til et hurtigt blogindlæg:

Bliver virkeligt træt af at se det der foregår i disse dage sammenlignet med optakten til Irak-krigen - med de falske WMDs, etc.

Jeg var selv dengang særdeles meget modstander af hvad der foregik, og i modsætning til Anders Fogh og Co læste jeg de rette åbne kilder, så var sådan set udmærket klar over at der var en masse fup involveret - det var nemlig sådan set offentligt kendt, bare ikke viderebragt i så mange medier.

Og det er sådan set ikke fordi jeg bare tror på hvad som helst i dag - heller ikke enhver youtube video, eller skråsikre udtalelser om "at vi ved det er styret der står bag".

Masser af grund til skepsis. Og masser af grund til at overveje fornuften i ethvert tiltag man må nå frem til.

Men hvor optakten til Irak-krigen indiskutabelt adskiller sig fra Syrien, er det i at W. Bush og hans neokonservative slæng i den grad ønskede krigen og invasionen.

Fordi der var masser af olie i Irak, og fordi Bush havde et personligt, familiebåret had til Saddam Hussein.

Og fordi de troede det var let. Irak var godt nok en stor spiller i Mellemøsten på grund af sit militær, men var stort set venneløs. Og Bush & Cheney var ikke bekymrede over hvad der skulle ske efter at de havde brugt en måneds tid på at afsætte Saddam, for de ville blive mdotaget med blomster og hornmusik, og de havde en flinker fyr ved navn Ahmed Chalabi som Irakerne ville være helt vilde med, som de kunne indsætte, og så kunne Halliburton købe alt Iraks olie billigt.

Troede de. At det var løgn og blår i øjnene er en anden sag, men de troede det ville være nemt - og godt for dem selv og USA.

Så de havde al mulig grund til at forvanske oplysninger til FN, til offentligheden - og til dem selv - så en krig kunne blive mulig.

Situationen i Syrien er stort set omvendt: her har masser af andre magter strategiske (og på det nærmeste taktiske) interesser, der er ingen nævneværdig olie eller andre råstoffer, alle ved, at det ikke er til at forudsige hvem eller hvad der eventuelt kommer efter Assad.

Med andre ord: På trods af den humanitære situation i og omkring Syrien, er det er ikke overraskende hvis Obama mest af alt har lyst til at løbe skrigende væk, og ikke ville røre landet med en ildtang. Hvilket da også indtil nu er hvad der er sket.

Så at tro at USA skulle forfalske beviser, med det formål at ville gøre noget i Syrien - det har jeg altså meget svært ved at tro på.

Dermed ikke sagt at beviser ikke kan være forfalskede - det er der mange der kan have motiv til, mest oplagt oppositionsgrupper i Syrien, som vil fremtvinge en intervention. Eller man kan forestille sig de har været gale nok til selv at udføre angrebet, med det formål.

Så al mulig grund til skepsis. Men lad være med at sammenligne med Powell i FN.

(En helt anden diskussion er selvfølgeligt så, hvad man ig givet fald skal gøre - hvis noget - hvis det bevises at Assad har brugt kemiske våben. Men det var ikke formålet med blogindlægget - det var blot en lille reminder om situationen op til krigen i Irak og motiverne der.)

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

lørdag den 24. august 2013

Ret cool tiltag fra Origin / EA

Ingen kommentarer
Spilfirmaet Electronic Arts har indført at spil købt på deres indkøbs/download platform Origin kan refunderes 100% indenfor 24 timer af at man begyndte at spille, dog max en uge efter køb (eller udgivelse, hvis man for eksempel har pre-purchased Battlefield 4).

Med andre ord: du har et døgn til at prøve et spil af - kan du ikke lide det (eller gennemfører du det for hurtigt, og gider ikke mere ...) - kan du få pengene tilbage!

Det er sgu en ret god deal, synes jeg. Nok også en god ting, både for EA, som er lagt for had af dele af den utilgivende gamerverden, og for Origin, som lider af at Steam slår dem på stort set alle punkter - indtil nu, altså.

(Iøvrigt, hvis man er hurtig kan man også sikre sig en Humble Bundle med super-stærke (omend lidt gamle) EA-titler her. Som altid med Humble Bundle bestemmer du selv hvor meget du vil betale - og alt overskud (85%) går til godgørende formål. Bedre tilbud fås ikke. Det er pt gældende godt 4 døgn endnu.)

Penge-tilbage garantien gælder indtil videre kun for EA spil købt på Origin, og kun for spiltitler, ikke DLCs og lignende tilføjelser. Og er flere spil købt i samlet pakke, er det hele pakken man returnerer, ikke enkelte spil. Man kan læse det med småt her, men alt i alt er det helt ok.

Som sædvanligt når jeg skriver noget pænt om noget fra EA, skal jeg lige komme med disclaimer: jeg ejer (ganske få) aktier i firmaet ...


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 21. august 2013

Civil utydelighed

2 kommentarer
Jeg må egentligt tilstå at jeg ikke til at begynde med var så overrasket og forfærdet over Edward Snowdens afsløringer, da de begyndte at rulle for nogle måneder siden. Jeg troede egentligt det meste var almindelig viden.

Ganske vist strækker den viden tilbage til Bush-årene, og det er nok egentligt der hønen ligger begravet. I 2007 var der så meget galt med alt, at gennemført spionage mod alt & alle på denne klode ikke kunne ryste nogen synderligt - i det omfang nogen lagde mærke til det.

Jo, selvfølgeligt var der skræppen op fra nogle om hvor tingene bar hen, men de blev generelt overdøvet fordi det var paranoidt og upatriotisk og ville man have et nyt 9/11 og hvis man ikke gør noget galt har man ikke noget at skjule. Og anti-Bush bevægelsen havde mere konkrete ting at fokusere på, som Irak-krigen.

Tilsyneladende har man så haft den - undskyld mig - lidt naive opfattelse, at efter Bush forlod Det Hvide Hus, så har de amerikanske efterretningstjenester siden opført sig som de rene engle. Hvilket de naturligvis ikke har.

Så har jeg har egentligt mest tænkt på Snowden som et tiltrængt wake-up call - dog været noget skuffet over det udbredte hykleri blandt europæiske politikere i den anledning, men igen, hvad kunne man forvente. Vi har jo selv en Morten Bødskov som bestyrer af det cirkus, og det siger vist alt.

Så - jeg har mest følt mig forbundet til The Daily Shows overskrift på affæren: The Good News: You Are Not Paranoid!
Men den helt vanvittige jagt der siden har været på Snowden, hvor alle diplomatiske spilleregler overtrædes, og de sidste dages afsløringer af, hvordan UK er godt igang med at sætte pressefriheden ud af spil i ren arrogance og hævntørst gør mig for alvor vred - den viser for mig hvor virkelighedsforskruet hele efterretningsverdenen de seneste år er blevet - med de politikere som burde holde dem i ørerne som de virkeligt skyldige, for de har (i bedste fald) glemt hvad deres job er.

Så nu har jeg ihvertfald installeret PGP på min Gmail - både i privaten og som Leoparddrengen. Således at jeg kan kryptere mails til andre som også bruger det, og modtage krypterede mails og dekryptere dem.

Ikke fordi jeg som sådan har noget at skjule (det kunne dog muligvis have været checket at have haft det installeret i forbindelse med hele Anonymous/Vejlegården-historien sidste år). Men fordi, hvis jeg og andre begynder at bruge det i større stil, så frustrerer vi forhåbentligt NSA og PET  & Co - og demonstrerer iøvrigt hvor tåbeligt hele deres system er, for naturligvis er terrorister ikke dummere end at de sagtens kan finde ud af at kryptere stuff, så det ikke kan opfanges af NSAs filtre.

Jeg ved ikke - jeg fik ihvertfald nok. Og vil nu i det mindste kunne praktisere civil utydelighed. Og jeg håber egentligt lidt at også andre kan blive inspirerede.

Jeg har hentet et plugin som hedder Mailvelope til Chrome (det fungerer vist også med Firefox), som kan gå ind og kryptere mails med Gmail og andre store online mailtjenester umiddelbart (og sættes op til resten). Det fungerer faktisk ret enkelt, ihvertfald hvis man ved hvad Public/Private Keys er.

Man kan læse mere om Mailvelope her - og så må man selvfølgeligt håbe at programmet ikke er plantet af NSA; hvis man for alvor skal kryptere noget som rent faktisk skal være hemmeligt-hemmeligt ville det nok være en god ting at checke først - jeg tvivler nu stærkt på det, da kildekoden såvidt jeg kan se er tilgængelig.

Anyway - hvis man skal skrive noget krypteret til mig, skal man bruge min Public Key - den er her:

-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
Version: OpenPGP.js v.1.20130820
Comment: http://openpgpjs.org
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=jF0Q
-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK-----

Opdatering, 21/8 '13 16:43: Der er så - næsten forventeligt - kommet kommentarer på twitter om, at så bør man også sørge for at ens nøgle er signeret.

Det er da også sandt, hvis man for alvor er ude i skæg & blå briller. Og hvis det at en mail er krypteret, også skal bevise at mailen kommer fra den man tror den gør.

Men hvis formålet blot er at frustrere PRISM med videre, er signering komplet ligegyldig - så længe man er klar over at der ikke er noget bevis på at nøglen faktisk tilhører den som det påstås.

Og da hele signeringsdelen er noget af det som kan gøre kryptering besværligt, og det iøvrigt er noget af et problem for en anonym Leoparddreng, er det som sådan ikke noget jeg vil propagandere for er nødvendigt. I de fleste tilfælde vil jeg mene, at det at en nøgle er offentligtgjort et sted, hvor man må formode ejeren har kontrol (for eksempel på eget site) - er det et rimeligt godt udgangspunkt, uden at være en garanti.

Men hvis man vil kunne yderligere sandsynliggøre at man er den man giver sig ud for, er det med signering bestemt vejen frem.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

torsdag den 15. august 2013

Quiz 164: Hvilken omvæltning

Ingen kommentarer
Denne nye måde at se på tingene opstod gradvis gennem sidste århundrede, dog nok mest dramatisk omkring 1970 - og er årsagen til at analsex i dag er blevet så udbredt.

Svaret på quizzen findes her.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

onsdag den 14. august 2013

A suggestion for implementing a mixed, trans-lingual twitter

Ingen kommentarer
Dear Twitter -

It is no secret that I very much love your platform and your service. And one of the fantastic benefits we users get from twitter, is the ability to connect with other people around the globe, and find out firsthand what peoples ideas and thoughts are, in to us exotic places.

There is one obstacle to following and being followed internationally - language.

While I am not going to suggest you translate every tweet into every language, I think I can here present a viable (and at the core, simple) solution to some of the problems language presents to Twitter users.

The Problem
If you only read and write one language, and are happy following and being followed by people speaking only your own language, then you have probably never encountered this problem. But if you mainly tweet in a smaller language, then chances are big you'll have encountered several dilemmas concerning language - and not being able to find a perfect solution.

In other words - if you are the typical english-only speaking American you probably don't know about this problem. If you are from a smaller country you probably do.

The thing is, if you want to follow someone who only occasionally tweet in a language you do understand - then you are going to get a lot of tweets you simply do not understand. Consider @DrBassemYoussef for example - if I were to follow him, I would be getting a whole lot of tweets I have no idea what say, since I do not understand Arabic, and an occasional one I do understand, when he makes a tweet in English.

This would be no problem if it were just one person I followed like this. But if I start following many who makes occasional tweets in a language I understand, but mostly in something that to me is gibberish - then soon my whole timeline will start to be bogged down in gibberish.

Therefore I choose to follow very few of these only understandable accounts, although I in many cases feel like I'm missing out on something, since I would like to be there when they make a tweet I can understand.

As a native Danish speaker I have a similar problem. Most of my tweets are in Danish, but sometimes I would like to discuss international events internationally - i.e in English. But since most of my tweets are in Danish, it is almost impossible to get any followers that do not understand Danish. Which I can indeed understand, as it is the exact same problem I have with people tweeting mostly in a language I do not understand.

Some Danes have therefore chosen to tweet almost exclusively in English, but in so doing they have a problem discussing Danish affairs (since they don't want their feed to fill up with tweets in Danish, as this might scare away the International Horde, and it is really awkward to discuss Danish affairs between to Danes in, tweeting in English).

Other set up an English language account, and then have to switch back and forth, and not have your "home crowd" see your English tweets. This is the solution I myself chose with @TheLeopardBoy, and it's not really working out very well - because @Leoparddrengen is my prime account, and the one from which I enter discussions, even if they are in English. Maybe it would work better if I were more disciplined - but I'm not.

This is of course not a problem facing only Danes, but people from all minor languages - and, as such also people from major languages, although they are less aware of the problem.

My proposed solution
Basically it's simple: only show users tweets in languages they have said they want to receive. That way you can follow as many exotic tweeps you'd like, you won't be overwhelmed by a lot of gibberish, but only see tweets that you can actually understand.

And as a Dane, I would be able to make most of my tweets in Danish, without scaring away anybody, as they would only see the occasional one in English.

Technically this can be accomplished by:

To each user add:

  • An option to filter languages (if turned off it will work like today)
  • A selection of accepted languages
  • A default language (for new tweets)

To each tweet add:

  • Language information - which language does the tweeter say this is

That's basically it. The language information is taken from the default language, when tweeting, unless specifically changed by the user. So @DrBassemYoussef could have as default Arabic, and only change it for tweets made in English, and I could have my default language set to Danish, and likewise only change it for tweets made in English - and we could follow each other without swamping the other with un-understandable tweets.

And it would be much more appealing to follow people in exotic places, who mix their languages. As it would be much more appealing for people in exotic places to follow me, even though I mix my languages.

My accepted language list would probably be something like Danish, English, Norwegian, Swedish, German, Dutch - stuff I'd have a chance understanding. Others might have a longer list, or a shorter one, or accept all languages (as is the case today).

Further benefits
While the main benefit would be to make it easier for people to follow each other internationally, with less regard to "language noise", I see more benefits for users and Twitter.

International hashtags: As it is today, many international events has an official hashtag - but many from smaller languages choose to use a "local" one instead. Because, if we Danes for example, use the international hashtag, our tweets will be drowned, not make much sense to most reading them - and it will fill the international (ie English) with noise.

A very good example of the is the yearly European Song Contest, which is a big event on twitter - but is very fragmented. And it's probably the same way with most trans-European events. If language filtering was implemented in hashtag search, then everybody could use the same hashtag.

Also, knowing which languages a user "accepts", and languages tweeted, would be of great benefit for Twitter, when determining which users to suggest to follow to a particular user.

And certainly not least, it should help Twitter target promoted tweet and promoted users better.

And I'm sure there are many other benefits to be discovered.

In conclusion
I sincerely hope you will consider implementing this, or something like it, in a future API. I really believe it would become a great feature in making twitter even more of a tool to help people interconnect, globally.

This idea is free of charge. If you can use it - please do so, even if it only inspires you; I'm not going to come running demanding any kind of compensation if you do :)

I will continue to love twitter, even if nothing is done about this mixing of languages, but I will love it even more if a great solution is found.

Sincerely,
@Leoparddrengen


Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 12. august 2013

Zealot - en anmeldelse

Ingen kommentarer
Bogen Zealot af Reza Aslan gik som bekendt hen og blev en bestseller, efter dette herostratisk berømte interview på Fox - hvor intervieweren bare ikke kan få det til at passe, at en muslim kan tillade sig at skrive en bog om Jesus. Vel at mærke den historiske Jesus. Interviewet gik viralt - bedste reklame ever.

Allerede inden havde jeg dog bogen i kikkerten, efter at jeg havde set Reza Aslan blive interviewet noget mere om indholdet af bogen, på The Daily Show (med John Oliver).

Så da jeg skulle nogle dage i sommerhus, sprang jeg ud i det, og købte Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth fra Amazon til min Kindle - bogens listepris er egentligt $ 27, men jeg fik den til $14.99, og hardcover udgaven står til $16.20 pt.

Inden jeg går igang med anmeldelse er det måske meget godt lige at slå fast hvor jeg kommer fra. Så der ikke kommer underlige interviews med mig på TV2 Go'Morgen, om at jeg ikke har redegjort for dit eller dat (fat chance).

Jeg betegner mig selv som agnostiker: Jeg tror sådan set ikke rigtigt der findes nogen all-powerful beings derude, for det savnes enhver evidens. På den anden side vil jeg heller ikke påstå at jeg har nogen evidens for at en all-powerful being ikke eksisterer, derfor vil jeg ikke betegne mig som ateist. Og selv om jeg personligt har haft mærkelige oplevelser, tror jeg altså stadig ikke rigtigt på noget.

Men jeg har fuld respekt for folks personlige tro - og for behovet. Hvor jeg begynder at få det anstrengt er når det kommer til religion - når folk begynder at skulle tro på noget fælles - og påtvinge hinanden måder at tro på. Jeg kan sagtens se hvordan behovet har været der historisk som en sociologisk nødvendighed, men i dag synes jeg grundliggende religion er åndssvagt.

Til gengæld har jeg altid været relativt interesseret i religionshistorie, jeg har syntes det var interessant hvorfor folk begyndte at tro på noget hvornår, og se religiøse skrifter i mere historisk kontekst. Således har jeg også tidligere læst (dele af) Asimov's Guide to The Bible (og her er det så en jøde der (også) behandler Det Nye Testamente).

Selve biblen har jeg ikke læst meget af - og hvis jeg endeligt har har det mest været det gamle testamente (måske fordi min slægt har rødder der). Udover altså hvad man lærte i skolen i 70'erne.

Så: da jeg begyndte at læse, havde jeg ikke nogen dogmatisk tilgang, men mest af alt et ønske om religionshistorisk oplysning.

Og på det plan leverer bogen. I den grad. For at give et bud på hvem Jesus var - kunne være - tegner han grundigt billede Palæstinas historie i cirka 100 år før Jesus, naturligvis af Jesus levetid, og igen tiden efter Jesus korsfæstelse - for at forstå hvordan den historiske Jesus er blevet skrevet ind i en kristen utopi.

Og jeg har sgu lært meget, der er tale om en særdeles interessant periode, som jeg må tilstå jeg har kendte meget lidt til - og det jeg har kendt til den har som regel været set udfra en eller anden religiøs kontekst.

Det er således også ganske interessant at komme tættere på jøderne som de var i landet, og som de så sig selv, dengang - ganske anderledes i deres tilgang til religion end flertallet siden er blevet, men giver også en forståelse af de fanatikere og fundamentalister der i dag lever i Israel. Og hvad det er de vil have tilbage.

I det hele taget er det svært ikke at drage paraleller til vor tid - således kunne jeg ikke lade være at tænke på romerne, som er havnet i dette morads af religiøse fanatikere, som amerikanerne idag, der ikke altid har forståelse for lige hvad de er havnet midt i. Som den romerske soldat der starter et oprør ved at moone hele forsamlingen i templet ved pesach (påske).

Biblen og de første kristne er jeg også blevet en del klogere omkring. Jeg kendte for eksempel ikke synderligt til Paulus før, udover jeg vidste han var vigtig for den tidlige udbredelse og at han ikke kendte Jesus.

Men hvor meget han har hijacked hvad Jesus har gået og sagt, og lagt sit helt eget spin på, var jeg ikke klar over. Ligesom jeg ikke var klar over at Jesus' bror Jakob spillede så stor rolle som han efter alt at dømme gjorde, efter Jesus' død - han er så også på det nærmeste blevet skrevet ud af historien, siden. (Og så vidste jeg iøvrigt ikke at det engelske James er variant af navnet Jakob...)

Så klogere på historien er der ingen tvivl om at jeg er blevet. Meget. Men hvordan så med Jesus selv?

Med så få kilder - hvoraf de fleste er farvet af religiøst spin - sammenligner Aslan i introduktionen opgaven med at stykke et puslespil sammen, hvor man kun har ganske få af brikkerne. Og citerer teologen Bultmann for, at en sådan opgave uvægerligt ender som en søgen ind i sig selv - hvor man kommer til at bruge billeder man selv ønsker eller selv ser.

Så - ingen tvivl om at den person Aslan får givet et bud på, skal tages med et endog meget stort gran salt - og det bliver der altså heller ikke lagt skjul på.

Men han argumenterer nu meget godt for sine gæt - jeg synes bestemt den person han når frem til virker som et realistisk bud (så realistisk det nu kan være, i en samtid hvor mirakler var dagens orden).

Billedet af den person der tegnes er så et billede af en jeg personligt absolut ikke ville have interesse i at møde. Jeg kunne således ikke lade være også her at tænke i en moderne parallel - men den vil jeg ikke farve den eventuelle læser med her. Jeg synes næsten det er at spoile at sige for meget om den Jesus der tegnes - udover at bogens titel siger en del.

Men man skal altså ikke læse den her bog, hvis man tror den giver den endelige sandhed om Jesus - for den kan man ikke få. Men kunne man godt tænke sig at blive klogere på et tumultarisk sted på jorden i en tumultarisk tid, samtidigt lære om Det Nye Testamentes tidlige tilblivelse OG samtidigt få et bud på hvem denne Jesus kunne have været - så går man bestemt ikke galt i byen med denne.

Bogen er på trods af sin akademiske tilgang ganske let at læse (bogen kan måske bedst karakteriseres som populærvidenskabelig formidling) - vær opmærksom på at sidste halvdel af bogen er noter, så de 336 sider den trykte udgave står til er altså ca 170.

Jeg kan bestemt anbefale den, hvis det som skildret her på nogen måde kan have interesse.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 29. juli 2013

Anbefaling i sommervarmen

Ingen kommentarer
For et par dage siden, da jeg var inde på HBO Nordic, så jeg at de anbefalede at man checkede serien Strike Back ud, da tredje sæson snart ville komme. Og, tja, jeg var tom for andre ting at se lige der, så det gjorde jeg.

Og det viste sig at den passer mig perfekt her i disse varme sommeraftener og nætter: Den handler om en britisk black-ops anti-terrorenhed, som besøger verdens brændpunkter, hvor de prøver at finde frem til bagmanden mod hvad de har en vag idé om er et nærtstående angreb mod UK og USA.

Hovedfigurerne er den glatbarberede englænder, og den grovere amerikaner, som er kommet med i teamet. Ikke ligefrem nogen ny sammensætning, men den fungerer jo. I det hele taget er der ikke så meget nyt - og serien er dejligt blottet for moralske overvejelser og stillingtagen. De har et job, og de prøver at udføre det.

Det går ikke altid skide godt - måske derfor slipper den uden om 24 Timers torturdyrkelse, for de fleste af de mål de helst skal tage i live, ender de med at dræbe - eller de ender ihvertfald med at dø. Ligesom rigtigt mange andre også må lade livet, inklusive på holdet selv. Ingen kan regnes for sikre, og det er nok her serien skiller sig mest ud.

Men hvor den måske ikke er synderligt nyskabende er den dælens effektiv: dens spændingsmomenter virker. Virkeligt godt. Der er garanteret plot huller en masse, stereotype skikkelser, alt muligt - men hvis man lige glemmer det et øjeblik er den ret medrivende.

Den er bygget op, så to afsnit (af cirka 45 minutter) udgør en mission - med en gevaldig, oldschool cliffhanger i mellem de to afsnit - så den er perfekt til bingewatching. Har jeg ihvertfald følt, efter 6 afsnit på et par dage.

Så hvis man godt kunne tænke sig noget effektiv spænding, som bestemt ikke kræver for meget af en, så kan serien altså anbefales. Dog ikke for børn - masse af skud gennem hovedet, lemlæstelser - og sex. Hvis Frederick Forsyth skrev TV-serier, tror jeg den her ville være et godt bud på hvordan de ville være.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

mandag den 15. juli 2013

"Det kan altid blive mere absurd!"

Ingen kommentarer
På baggrund af de mange historier om Rejsekortet og problemerne med det, besluttede jeg mig for at få sandheden fra hestens egen mund, den administrerende direktør for selskabet, Bjørn Wahlsten. Det er nemlig min erfaring at man sjældent får den fulde sandhed, når medierne skriver om IT-projekter. Meget bliver, om man så må sige, lost in translation.

Heldigvis var Bjørn Wahlsten meget venlig, og stillede beredvilligt op til interview med det samme:

Leoparddrengen: Hej Bjørn, mange tak fordi jeg sådan måtte komme, med kort varsel.

Bjørn Wahlsten: Selv tak for interessen. Jeg forstår jo at du vil prøve at give det fulde billede af teknikken bag Rejsekortet, det kan vi kun sætte pris på!

LPD: Jeg skal i hvert fald gøre mit bedste! Lad mig starte med det sidste - i dagens Politiken siger du at "optankning via nettet stort set er den dårligste metode at sætte penge ind på ens Rejsekort"? I en verden hvor internettet spiller en større og større rolle for folk, og hvor stort set alt ellers foregår via en browser, kan det måske godt undre?

BW: Ja, det kan jeg godt forstå. Men nu må du huske, at Rejsekortet som system blev tænkt sidst i 90'erne. Og dengang var alle eksperter enige om at det der internet blot var en døgnflue, at det mere eller mindre ville gå i sig selv igen.

LPD: Jo, men alligevel ...? Det har jo efterhånden vist sig ikke at være helt sandt. Så kunne man ikke hen ad vejen have tænkt internettet ind?

BW: Det har man skam også gjort. For eksempel blev systemet pålagt fra politisk hold at være klar på internettet - så det rettede vi skam ind efter!

LPD: Det virker så ikke som om det gik helt godt?

BW: Nej, det er nu ikke sandt. Men det var trafikminister Flemming Hansen der pålagde os det, og det var vist nok fordi SKAT lige var kommet på Second Life; og det skulle vi så også være. Så Rejsekortet fungerer helt fænomenalt i Second Life, der kan man tanke op og alt muligt!

LPD: Men det almindelige internet - det har I ikke rigtigt tænkt på?

BW: Nej, det er vel mest sådan lidt en lappeløsning ...

LPD: Okay - det forklarer så det. Men hvorfor kan sådan en bestilling så kun holde sig én uge?

BW: Det skyldes at hvis den ligger længere bliver usandsynlighedskoefficienten for lav - og så riskerer hele systemet at gå ned!

LPD: Usandsynlighedskoefficienten? Hvad vil det sige?

BW: Det er der ikke rigtigt nogen der ved. Men det fungerer altså - usandsynligt nok. Det er jo fordi Rejsekortet er baseret på en anti-kvante-computer ...

LPD: En anti-kvante-computer? Det bliver du vist nødt til at forklare, hvad det går ud på?!

BW: Jo, altså den baserer sig på kvanters spejlede bevægelser ... Kender du bogen Hitchhiker's Guide to the Galaxy?

LPD: Jo, det er den med 42, ikke?

BW: Præcis. I den optræder et rumskib der drives af et improbality drive. En anti-kvante-computer bygger på lidt samme princip - ihvertfald, des mere usandsynligt det er noget skulle ske, des bedre kører den.

LPD: Det lyder som en meget banebrydende teknologi ...

BW: Ja, det er totalt cutting edge. Man har aldrig brugt det uden for laboratoriet før.

LPD: Så hvorfor i alverden valgte man at bruge teknologien til Rejsekortet?

BW: Det er sådan set enkelt nok ... da en konsulent så kravspec'en til det oprindelige Rejsekort brød han hulkende i sammen i latterkramper, og sagde at det nok var det mest usandsynlige projekt at gennemføre i offentligt regi, nogensinde. Og så lå det jo næsten lige til højrebenet.

LPD: Men stadig, helt uprøvet teknologi ... Det lyder som et meget farligt valg. At det skulle fungere er vel ...

BW: Usandsynligt, ikke sandt? Netop!

LPD: Ah, jeg begynder at forstå. Tror jeg. Men hvis det hele er så usandsynligt, så burde det vel køre som smurt?

BW: Det er desværre ikke så enkelt. Til at starte med havde vi nogle af de dygtigste programmører til at arbejde på det. Men det er kompliceret, for man kan kun arbejde med usandsynligheder ikke umuligheder. For eksempel går det ikke at dividere med 0, men man kan så prøve at nærme sig ved for eksempel at have tilfældigt tal mellem 0,000000001 og -0,000000001.

LPD: Øh, ja.

BW: Men det hjælper bare ikke, for der er stadigt et uendeligt antal muligheder for ikke lige at ramme 0. "Det kan altid blive mere absurd," som en berømt dansk filof vist ynder at sige det.

LPD: Men hvad har division med 0 overhovedet med noget at gøre?

BW: Det er meget usandsynligt det har det. Derfor er det overordentligt vigtigt!

LPD: Ja, jo. Men du var ved at tale om programmører?

BW: Ja, altså i starten forsøgte vi med de bedste programmører og designere - men de gik alt for målrettet til værks, og så brød de sammen. Så nu er vi gået over til at hyre dem med de dårligste karakterer, eller dem der dumper. Helst nogle der ikke aner hvad det hele går ud på, for så er det mest usandsynligt at de skulle få noget til at virke.

LPD: Og med den øgede usandsynlighed ...

BW ... så går det hele meget bedre, ja. Et stort problem har så også været den SchrödingerDB™ vi har været tvunget til at bruge - det er den eneste type database der fungerer med en anti-kvante-computer.

LPD: Og hvad er så problemet med den?

BW: Jo, altså normalt så gør man det at man normaliserer data, når man laver databasedesign. Men med en SchrödingerDB™ er man nødt til at afnormalisere data.

LPD: Og hvad går det ud på?

BW: Jeg aner det ikke, jeg har endnu ikke fået en forklaring jeg har forstået. Eller som den der fortalte mig det har forstået. Men det fungerer - indtil usandsynlighedskoefficienten bliver for lav.

LPD: Åh, og det var det vi startede med ...?

BW: Ja, altså hvis penge bliver sat ind på et Rejsekort, så er der efter en uge så stor sandsynlighed for at pengene rent faktisk snart skal bruges, at det hele bryder sammen. Tror jeg nok. Så derfor er vi nødt til at slette beløbet igen. Men det er så ikke det eneste problem med databasen.

LPD: Nej ...?

BW: Nej, altså, vi kan ikke kigge på de data der ligger i basen, det gør meget svært at fejlfinde systemet ...

LPD: Fordi ...

BW: Ja, altså, det er ligesom med Schrödinger's Kat ... så hvis vi kigger ...

LPD: Så dør katten?

BW: Ja. Eller også gør den ikke. Men vi kan ihvertfald ikke bruge basen mere.

LPD: Okay, jeg tror jeg begynder at se sammenhængene. Hvordan har du det med den massive kritik af hele systemet, fra både politikere, rejsende og medier?

BW: Det har jeg det ærligt talt svært med. Men jeg må jo tænke på, at de ikke er klar over hvordan systemet er bygget op, og derfor ikke ved hvor meget de ødelægger.

LPD: Ødelægger, ligefrem?

BW: Ja, med krav om rationelle måder at gøre tingene på - de ved jo ikke at rationelle måder netop er gift for et system, der bygger på usandsynligheder. Det har forsinket os utroligt meget.

LPD: Er der slet ikke nogen der har kunnet se tingene fra jeres side?

BW: Jo, jeg må sige, dengang Jesper Langballe var medlem af Folketingets Videnskabsudvalg - han var god at lave ping-pong med, han forstod helt instinktivt det med usandsynlighedstankegangen. Vi tilbød ham faktisk et job som koder, da han stoppede i Folketinget, men det gik ikke.

LPD: Han ville ikke?

BW: Det var ikke det, det var rygeloven der kom i vejen.

LPD: Ah, ja. Jeg tror jeg er ved at have det hele på plads nu, og har vist forstået nok til også at kunne give mine læsere en idé om de udfordringer i står over for!

BW: Det glæder mig - altså, hvis bare de kan holde lidt igen på deres rationelle ønsker, så ville det virkeligt hjælpe meget!

LPD: Du skal have tak for tiden og gæstfriheden. Og hvis jeg må sige det: det lyder virkeligt usandsynligt dumt altsammen!

BW: Mange tak, det er jeg virkeligt glad for!!

Ceterum censeo Facebook esse delendam.