Leoparddrengens
Public Key

fredag den 22. maj 2009, kl. 16.53

Hovedbanegård

Jeg lovede for snart længe siden, at vende tilbage omkring spillet Hovedbanegård - det må vel efterhånden være tid.

Spillet er et, i al beskedenhed, genialt og enkelt spil; samtidig kan man lære meget om den person som spiller spillet; og sidst, men ike mindst, kan det være en æstetisk nydelse.

Nu skulle man måske tro, at det var mig selv der havde opfundet spillet, men det er nu ikke tilfældet. Men jeg har indført det i Danmark, sidst i 80erne (og det blev kåret til årets spil på Erebors julefrokost i - tror jeg det var - 1988). Det oprindelige spil er engelsk, og hedder Finchley Central - og er således i virkeligheden fejloversat; jeg troede Finchley Central var en vigtig station i Tuben, men det ville vist være en overdrivelse. Men faktisk mener jeg et sted at denne fejloversættelse har givet spillet en del ekstra charme.

Som sagt er det et meget æstetisk præget spil. Der er faktisk de, der mener det mere handler om hvordan man spiller spillet, end om man vinder, der er afgørende. Det er dog noget vrøvl - som i alle andre spil er det vigtigste selvfølgeligt at vinde. Men det er rigtigt når det siges at der er meget begynderheld i spillet; faktisk ses det ofte at begyndere vinder de første 3- spil uden besvær, men af en eller anden grund bliver man ofte pludseligt dårligere, når man begynder at forstå de dybereliggende aspekter i spillet.

Men, til reglerne: de er absolut simple - der er faktisk kun to af dem. Der findes så forskellige varianter (for eksempel om spiller med trinbræt), men hvis man skal spille en variant skal det aftales på forhånd, inden spillet starter. Reglerne er som følger:
  1. Hver spiller siger efter tur en station i det københavnske S-togsnet
  2. Den første spiller til at sige Hovedbanegården har vundet.
Simplere kan det jo ikke gøres! Alligevel opstår der ofte misforståelser, og folk prøver at introducere regler, som ikke findes, fordi de tror de er logiske. For eksempel er der mange der vil hævde, at man ikke kan sige den samme station flere gange i træk, men naturligvis kan man det! Der står intet i reglerne om at man ikke kan!

Et eksempel på et spil med 3 spillere kunne f. eks. tage sig sådan ud:
  1. A: Vanløse, B: Klampenborg, C: Solrød Strand
  2. A: Peter Bangsvej, B: Høje Tåstrup, C: Køge(!)
  3. A: Virum(?), B: Vallensbæk, C: Solrød Strand(!)
  4. A: Holte(??), B: Dybbølsbro, C: Hovedbanegården
Her ses hvordan C med den kendte Køge/Solrød Strand manøvre åbner en flanke; a spiller mildest talt ikke synderligt godt, fjumrer lidt rundt, og gør intet for at dække op. B startede ud med at prøve at tage så mange endestationer som muligt - altid et fornuftigt udgangspunkt - men, må opgive, og prøve at forhindre C, men det er for sent, og C vinder i overlegen stil.

Jeg håber at den smagsprøve har givet folk lyst til at forsøge lidt selv, for det er et både lærerigt og fornøjeligt sted, som kan spilles på de fleste steder og i de fleste situationer; og man behøver hverken bræt eller terninger.

Ceterum censeo Facebook esse delendam.

0 kommentarer: