onsdag den 12. august 2009

Lilla eller Violet

En ting der nogle gange kan undre eller forvirre mig er brugen af ordene lilla og violet i forhold til diverse farver. Men jeg skal gerne indrømme, at jeg langtfra er ekspert i farver.

Violet mener jeg imidlertid må være den af de to farver som er mest blå i det, i det den og ultraviolet ligger med den højeste frekvens/laveste båndbredde i spektret. Og lilla burde så være den af de to farver der er den mest rødlige af dem.

Men i daglig tale synes jeg det forholder sig omvendt - der er lilla den med mest blå, og violet bruges om en mere rødlig nuance? For eksempel synes jeg den "mode-lilla" der herskede i vinteren/foråret var meget blålig (selvom der selvfølgelig også blev brugt varianter, og mere rødligere), og egentlig burde have været betegnet "mode-violet".

Men det er jo nok noget det er svært at blive enige om, i sær da det også har noget med et clash mellem sprog og videnskabelige definitioner at gøre, mixet med at det er svært sprogligt at beskrive farver.

4 kommentarer:

  1. aaah, der har vi det noget nemmere paa italiensk. Farvenavnene kommer nemlig fra blomsternavnene. Farvenavnet violet (it. viola) kommer fra blomsten viol og er dèn her farveskala: http://images.google.it/images?hl=en&q=viola+fiore&um=1&ie=UTF-8&ei=cWOGSuGPNZ2CnQOL2_TZBA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1.
    Farvenavnet lilla kommer fra blomsten af samme navn lillà, som paa dansk er syren. http://images.google.it/images?hl=en&q=lilla+fiore&um=1&ie=UTF-8&ei=4WOGSuTdDoqD_AaC95WbBw&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4

    Nemt ikk =)?

    SvarSlet
  2. Mjoo... det er jo klart som blæk. Jeg synes dog den der viol snyder lidt, og godt kan kamme over i en lillà?

    Især den der Viola Tricolor - hvad pokker er det nu for noget? Nu troede vi lige vi havde det hele på plads, og så er det pludselig 3 farver?

    SvarSlet
  3. nej det er faktisk ikke saa klart. Nemmere paa italiensk (nemmere at google det ja =)). Saa maa man vist bare tage sig og bruge den kunstneriske frihed=). Eller kombinere farvenavnene for at vaere paa den sikre side... violilla eller lillalet anyone?

    SvarSlet
  4. Er med på violilla, lyder som god idé. Men lillalet lyder som et pseudo-slankeprodukt, så den er bandlyst! :)

    Hvorfor er violiner iøvrigt ikke violette? Det ville da give mening - og så ville det iøvrigt også pynte på symfoniorkestret. Hvorfor tænkte du ikke på det, Stradivarius?

    SvarSlet

Se eventuelt dette indlæg med hjælp til kommentar-formatering (hvordan man linker, for eksempel).